GULLSESONG: Norges sprinttrener Jeremy Wotherspoon (t.h) er klar for å fortsette som trener for sprintverdensmester Håvard Lorentzen. Her de to etter at OL-gullmedaljen var sikret på 500 meter i Pyeongchang for to uker siden. Foto: Åserud, Lise / NTB scanpix

Gulltreneren: Garanterer ny Lorentzen-kontrakt

Håvard Lorentzens gulltrener Jeremy Wotherspoon var så syk at han ikke orket å se ham bli første norske VM-sprintgullvinner på 37 år. Kanadieren er imidlertid helt klar på at han vil fortsette som sjef for verdens raskeste skøyteløper.

– Jeg har ikke undertegnet en ny kontrakt. Men vi har en avtale om å gjøre det. Det skulle vært gjort denne uken. Men jeg har vært for syk til at det har latt seg gjøre, sier Jeremy Wotherspoon (41) til VG.

VG+: Skøytekongen bak Norges suksessvinter

– Jeg vil bli her. Det har jeg allerede fortalt, tilføyer Jeremy Wotherspoon.

Toårskontrakten hans med Norges Skøyteforbund, der skøyteklubben Fana IL bidrar med en tredel økonomisk, går ut etter denne sesongen.

Skøyteforbundets sportssjef Lasse Sætre forteller at de vil inngå en mer «familievennlig» kontrakt med Wotherspoon, slik at han kan «jobbe fra Oslo» og oftere enn hittil (250 reisedøgn i «OL-året») kan gå hjem til kona og datteren etter jobb.

Veldig god kjemi

Generalsekretær Halvor Lauvstad sier til VG at de i utgangspunktet ønsker å engasjere Wotherspoon for «minst» to nye år.

Etter at de måtte avlyse et møte fredag, er planen å møtes mandag – hvis Wotherspoon blir frisk nok.

– Han er veldig god når det gjelder det mentale. Til å regulere spenning. Han har god innflytelse på «å gjøre jobben» og er unik med hensyn til å roe ned prestasjonsjaget. Han og Håvard (Lorentzen) har veldig god kjemi, sier Lasse Sætre.

Wotherspoon var i mange år innehaver av verdensrekorden på 500 meter (den siste på 34,04 sto i åtte år) og han vant 67 verdenscupløp. Blant annet. Han omtales som tidenes beste sprinter. De to siste årene har han trent Håvard Lorentzen. Det er bred enighet om at bergenseren ikke ville vært der han er – OL-gullvinner på 500 meter, OL-sølvvinner på 1000 meter og sammenlagtvinner i sprint-VM – uten Jeremy Wotherspoon.

– Det har vært en god måned, sier Wotherspoon – tydelig preget av influensaen legen hans i Oslo mener han pådro seg på vei hjem til Norge for en uke siden. Paradoksalt ble Håvard Lorentzen også syk da han dro «alene», uten Wotherspoon som reisefølge, til Changchun i Kina samme dag.

Pustet gjennom sugerør

Etter å ha sikret seg sammenlagtseieren med knappe 15/100 foran Kjeld Nuis, OL-gullvinner på 1500 og 1000 meter, og 18/100 foran forrige sesongs sprintverdensmester Kai Verbij, røpet Håvard Lorentzen under «seiersintervjuet» med NRK fra indre bane i Kina, at han hadde vurdert å droppe å stille til start.

På grunn av sykdommen, som på den siste av fire distanser søndag ga ham følelsen av å puste gjennom et sugerør.

les også

Gull-Lorentzen: – Det er dette jeg har drømt om

– Jeg snakket med ham, men fokuserte ikke for mye på «sykdom». Han sa han ville gå uansett, sier Jeremy Wotherspoon.

Han hadde mer enn nok med å pleie sin egen helse hjemme i Oslo. Edel Therese Høiseth fungerte som trener for Håvard Lorentzen og Norges fem øvrige sprintere i Changchun.

– Var du spent på bakgrunn av det du visste om sykdommen hans?

– Nei, egentlig ikke. Jeg trodde den store ledelsen han hadde ville være tilstrekkelig. Men jeg var litt spent på om sykdommen kunne føre til at han ville gjøre en feil på den siste 1000-meteren, svarer Jeremy Wotherspoon.

Fullføre trippel?

Etter planen setter han og Håvard Lorentzen seg på flyet til Minsk kommende lørdag, samtidig som allround-VM arrangeres utendørs på Olympiastadion i Amsterdam.

les også

Skrekkskadet i fjor – nå har han tøyd seg inn i verdenstoppen

Verdenscupfinalen arrangeres i Hviterusslands hovedstad fra 17. til 19. mars. Der har Norges nye gullgutt på skøyter planer om å fullføre en trippel. Nemlig vinne verdenscupen i sprint sammenlagt.

– Vi får ta en dag om gangen. Det er viktig at han får hvile denne uken, og så får vi gjøre det som virker fornuftig, svarer Jeremy Wotherspoon på spørsmål om Håvard Lorentzens trippelambisjoner og sykdommen som nær hadde vippen ham av gullpinnen i Kina.

PS! Sondre Skarli går av som landslagssjef etter denne sesongen. Han har hatt ansvaret for allrounderne med Sverre Lunde Pedersen i spissen. Bjarne Rykkje overtar etter Skarli. Nederlenderen, som har vært trener for Sven Kramers lag, har underskrevet er fireårs kontrakt med Norges Skøyteforbund.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder