MINDRE PLAST: Idretten skal bruke mindre engangsplast etter utfordring fra Verdens naturfond. Den tok Tom Tvedt på strak arm. Foto: Mattis Sandblad

Norsk idrett skal stoppe plastbruk på sine arrangementer

Bård Vegar Solhjell, generalsekretær i Verdens naturfond, utfordret idrettspresident Tom Tvedt til å kutte bruk av plast ved idrettsarrangementer. Den tar idretten strak arm.

ARTIKKELEN ER OVER ETT ÅR GAMMEL

– Vi vil utfordre norsk idrett til å ta tak i all den unødvendige engangsplasten som det flyter over av på idrettsarrangement, sier Solhjell til VG.

Han tok direkte kontakt med Tvedt.

– Selvfølgelig skal idretten være med. Det er et kjempepositivt initiativ. Vår oppfordring går ut til klubbene, sier Tvedt.

Verdens naturfond vil ha slutt på bruk av plastglass, plasstallerkener, plassbestikk og sugerør ved idrettsarrangementer.

les også

Faktisk.no: Delvis sant at klimautslippene i Oslo har gått ned åtte prosent

Papp eller bambus

Plast-utstyret kan erstattes med papir eller bambus, mens sugerør ikke er nødvendig, mener Solhjell.

– Man forsøker å rydde opp mye, men det er mye som blir liggende i naturen. Slutter man med engangsplast vil det redusere plastbruken mye. Det er plasten vi bare bruker en gang som skader mye. Det flyter i havet og blir liggende i naturen, forteller Solhjell.

OPPTATT AV MILJØ: Bård Vegard Solhjell, generalsekretær i Verdens naturfond. Foto: Jan Petter Lynau

I dag bruker kiosker ved idrettsarrangement ofte plastelementer.

– Rundt våre arrangementer er det mye engangsemballasje. Vi er 2 millioner medlemmer med mange barn og unge. Vi er en viktig arena som små ta det ansvaret. Vi kommer snart til å gi ut egen miljøbok, sier Tvedt.

– Jeg forventer ikke at idretten skal klare dette i løpet av en uke, men de bør sette seg mål innet et tidspunkt. Forbundet må gå foran, sier Solhjell.

les også

Idrettspresident Tom Tvedt om Besseberg-saken: – Særdeles vanskelig for både norsk og internasjonal idrett

Mer plast enn fisk

Dagligvarebutikken Meny har nettopp bestemt at de skal slutte å selge engangsplast.

– Mange arrangementer er ute og på dugnad. Derfor trenger vi produkter som er bærekraftig, også er vi avhengig av at leverandører produserer dette til en riktig pris, sier Tvedt.

Plasten skader miljøet mye.

– På ett sekund så havner 250 kilo plast i havet. Med dagens vekst i plastbruk vil det være mer plast i havet enn fisk i 2050. Det er ekstreme mengder. Det har store konsekvenser. Vi vet at mange sjøfugler dør av plasten, advarer Solhjell.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder