Dette er pyruvat

Akkurat som ribose, stoffet Stian Grimseth spiste, blir kosttilskuddet pyruvat som ifølge Fritz Aanes kan ligge bak hans positive prøve - tilbudt av en rekke forhandlere på internett.

  • NTB
ARTIKKELEN ER OVER 19 ÅR GAMMEL

Det hevdes både å bidra til økt forbrenning og virke muskelbyggende. Ifølge ett firma finnes pyruvat blant annet i røde epler.

Vitenskapelige studier skal ha vist at det blant annet bidrar til å øke utholdenhet, fettforbrenning og energinivå i muskelcellene. Et annet firma skriver at pyruvat naturlig finnes i små mengder i kroppen, og at det spiller en viktig rolle i stoffveksling.

Pyruvat skal bedre transporten av glukose til muskelcellene. Nettstedet bodybuilding.com tilbyr Pyruvate 500, tilskuddet Aanes sier han har brukt, for 15.95 dollar for 60 tabletter.

Lover stor virkning

Dr. Ronald Stanko fra University of Pittsburgh, som av nettstedet beskrives som «pyruvats far», siteres på at selv små doser av stoffet kan gi svært gode resultater.

Det bevises angivelig av et vitenskapelig forsøk utført ved Beth Israel Medical Center i New York. Stoffet skal ha ført til dramatisk vekttap hos overvektige personer, sammen med en økning i muskelmasse.

Det tyske bladet Der Spiegel skrev lørdag om en undersøkelse utført av forskere i Köln, som slår fast at mange kosttilskudd ulovlig og udeklarert tilsettes steroider.

Sterk advarsel

Effektene som loves ved bruk av de ulike tilskuddene er ofte så spektakulære at den eneste måten produsentene kan innfri løftene er å tilsette steroider.

Biokjemikeren Wilhelm Schänzer, som er leder for det IOK-godkjente dopinglaboratoriet i Köln, står bak undersøkelsen, der en rekke kosttilskudd er analysert.

Han advarer idrettsfolk mot å bruke kraftdrikker og -pulvere. Undersøkelsen ble foranlediget av den sterke økning i antall dopingsaker med nandrolon.

I 1999 registrerte Den internasjonale olympiske komit'e (IOK) hele 350 nandrolon-saker.

Mer om

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder