SJAKKENS KONGE: Magnus Carlsen møtte pressen i advokatfirmaet Simonsens lokaler torsdag ettermiddag. Til v. sitter manager Espen Agdestein. Foto: Øyvind Brenne

Carlsen kan bli styrtrik av VM-regel han er imot

Kan håve inn over ti millioner kroner annethvert år hvis han vinner VM og forsvarer tittelen

AKER BRYGGE (VG Nett) Magnus Carlsen (22) utroper seg til favoritt i jakten på en VM-kamp i sjakk - som med seier vil starte en pengestrøm på et tosifret antall millioner kroner.

ARTIKKELEN ER OVER SEKS ÅR GAMMEL

I dag møtte verdenseneren pressen i forkant av den såkalte kandidatturneringen i sjakk: 14. mars til 2. april kjemper åtte av verdens beste spillere i London om retten til å møte regjerende verdensmester Vishy Anand til tittelkamp i november.

Carlsen, verdens klart beste sjakkspiller ifølge rankingen, er storfavoritt til først å bli mannen som utfordrer inderen og deretter tar over tittelen verdensmester.

I likhet med i tungvekstsboksing er regjerende verdensmester i sjakk automatisk kvalifisert til neste VM-kamp. Ordningen er svært lukrativ økonomisk, men nordmannen er kritisk:

- Verdensmesterens privilegier er litt pussig i en moderne verden, sier en solbrun Carlsen når han tar imot drøyt ti journalister, inkludert VG, på et møterom hos sponsoren Simonsen på Aker Brygge torsdag ettermiddag.

Over ti millioner til vinneren

Da Anand og Veselin Topalov møttes til VM-kamp i Sofia sommeren 2010, var premiepengene to millioner euro, tilsvarende drøyt 16 millioner kroner. Etter seieren dro Anand inn ti millioner kroner, mens Topalov fikk i overkant av seks millioner kroner.

Med sjakksportens wonderboy Carlsen - som i London vil møte motstandere utelukkende født i gamle Sovjet-stater - vil premiepengene fort kunne bli høyere for VM-kampene i høst, i 2013, 2015 og så videre. Tre VM-titler på rad ville for eksempel sikret i overkant av 30 millioner kroner bare i premiepenger.

Sittende med journalistene rundt seg forklarer Carlsen, som boikottet forrige runde med kandidatturnering på grunn av uenighet i oppsettet og forutsetningene, at han ikke tror regelen vil bli endret.

Men på spørsmål om han ønsker et liknende oppsett som i fotball-VM, hvor regjerende 2010-mester Spania hverken går rett inn i finalen eller er kvalifisert for selve sluttspillet, svarer 22-åringen klart:

- Ja.

- Hvis du vinner kandidatturneringen og VM-kampen: Vil du fortsatt jobbe mot at verdensmesteren ikke får automatisk tittelkamp?

- Det er utgangspunktet, ja. Er det noe verden har nok av, er det hypokritter, sier den språkmektige Carlsen til VG - og mener med det at hans standpunkt ikke endres selv om han vil nyte godt av regelen.

- Så du vil jobbe for en regel som kan gjøre at du må si fra deg ti millioner kroner annethvert år?

- Det vil ikke være noe «issue», for jeg vil sannsynligvis kvalifisere meg igjen, sier Carlsen og ler.

Har ladet opp på Gran Canaria

Carlsen kaller den kommende turneringen hans viktigste noen gang. De siste ukene har han trent squash og tennis på Kanariøyene, i tillegg til sjakkforberedelser sammen med sin VM-trener Peter Heine Nielsen.

- Jeg regner meg selv som favoritt, men alle som er med er kapable til å vinne, sier Carlsen, som er åpen om at han strutter av selvtillit om dagen:

- Jeg føler jeg har spilt bra i det siste, og jeg tror jeg kan være enda skarpere nå, sier han til VG.

- Om det høres ut som om jeg har veldig stor selvtillit, på grensen til arrogant, kan det samme sies om de andre. Men jeg har tro på det jeg driver med. Jeg har tro på at når jeg er på topp, så er jeg best, sier Magnus Carlsen.

Premiefondet for kandidatturneringen i London er på over tre millioner kroner - som altså kommer i tillegg til millionene en VM-kamp genererer.

Følgende andre spillere er med: Vladimir Kramnik (2810), Levon Aronian (2809), Teimour Radjabov (2793), Akexander Grischuk (2764), Vassily Ivanchuk (2757), Peter Svidler (2747) og Boris Gelfand (2740). Magnus Carlsen har selv 2872 i rating, hvilket er tidenes høyeste.

OMSVERMET: Magnus Carlsen ankom pressetreffet noen minutter for sent i dag, men hadde smilet på lur likevel. Foto: Øyvind Brenne

Mer om

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder