NAVNGIS I NY DOKUMENTAR: Anders Aukland, her etter Birkebeinerrennet i 2010, er den eneste norske utøveren som navngis i SVTs nye dokumentarfilm om doping i langrennssporten. Foto: Linn Cathrin Olsen

Aukland føler seg sviktet av Skiforbundet

Mener han blir uthengt uten forbundets støtte i ny dopingdokumentar

Anders Aukland (41) reagerer kraftig på at Norges Skiforbund ikke støtter ham, etter å ha blitt konfrontert om høye blodverdier i ny svensk dopingdokumentar.

ARTIKKELEN ER OVER FEM ÅR GAMMEL


- Det er veldig rart. Jeg har ingenting å skjule. Jeg føler jeg er sviktet av det forbundet jeg har støttet opp om. Slik saken blir fremstilt, oppfattes det personlig som veldig ubehagelig. Det å bli koblet til juks er den desidert verste opplevelsen man kan ha, sier Anders Aukland til VG.

Han ble konfrontert med høye blodverdier, spesielt fra OL i Salt Lake City i 2002, av svenske TV etter målgang i Marcialonga i vinter.

Bakgrunnen var den nye dopingdokumentaren til SVT, der man setter søkelyset på blodverdier i langrennssporten på 2000-tallet. Dokumentaren sendes onsdag kveld.

Les også: Fnyser av at Skiforbundet renvasker seg selv

Skiforbundet har henvist spørsmål fra SVT videre til Det internasjonale skiforbundet (FIS). Det får Aukland til å reagere.

- Hvorfor kan ikke fagpersonell stå litt opp i stedet for at mitt navn blir hengende der. Det syns jeg er ille, sier Aukland, som har tatt flere mesterskapsmedaljer for Norge på 2000-tallet.

Artikkelen fortsetter under bildet

OL-GULL: Anders Aukland gikk førsteetappen for Norge da det ble gull på stafetten under OL i Salt Lake City. Aukland har nå blant annet blitt konfrontert med en blodverdi fra OL 2002. Foto: Scanpix

Syns reaksjonen er feil

- Jeg er forundret. Jeg vet ikke noe om blodverdier. Skiforbundet sitter på et enormt kunnskapsnivå. Jeg har bare fulgt forbundets opplegg og syns det er ille at de ikke kommer med gode svar, sier Aukland.

Han mener at skiforbundets sterke reaksjon på fjorårets dopingdokumentar, «Blodracet», var en dårlig løsning.

Nå mener han forbundet gjør feil igjen når de, ifølge Aukland, ikke aksepterer programmet han selv blir navngitt i.

Les også: NRK tviler på svensk dopingdokumentar

Han forteller at han har vært i kontakt med skiforbundets president og kommunikasjonsansvarlig for å be om støtte - men uten at det har skjedd noe.

- Jeg snakket Erik Røste og Espen Graff. Deres strategi var ikke å stille opp i programmet. Jeg valget å svare i Marcialonga. Det er bedre å svare når man ikke har noe å skjule. De henviser videre til FIS og aksepterer ikke programmet, sier Aukland, som er preget av saken.

Provosert av forbundet

Nils Marius Otterstad, manager for privatlaget til Aukland, Team Centric, er også forbannet på skiforbundet.

- Jeg er provosert over at han ikke gir ham tydeligere støtte og forebygger saken på bedre måte. De stikker bevisst hodet i sanden. Anders blir stående alene, sier Otterstad til VG.

Otterstad håper den manglende støtten fra skiforbundet ikke har noe å gjøre med at Aukland står utenfor landslaget, etter at han i mange år var en sterk mesterskapsløper for Norge.

- Han har gått i skiforbundets regi i 17 år. Han har vært på deres samlinger og deres høydeopphold. Det er trist og uvirkelig, og det er feigt av skiforbundet. Jeg håper bare idrettsmiljøet støtter opp om Anders. Det trenger han, sier Otterstad.

Vil ikke kommentere kritikken

VG konfronterte kommunikasjonssjef Espen Graff med utspillet fra Anders Aukland tirsdag kveld.

Graff vil ikke kommentere den spesifikke kritikken før han har snakket med utøveren selv, men omtaler dialogen med Aukland som god forut for SVT-dokumentaren.

På et mer generelt grunnlag, om avgjørelsen om ikke å stille opp til intervju i SVT-dokumentaren, svarer Graff:

- Vi gjorde oss våre erfaringer etter fjorårets dokumentar. Vi opplever at programskaperne velger å lage et program som mistenkeliggjør norske utøvere på sviktende grunnlag. Vi vil ikke gi legitimitet til et sånt program, med tanke på hva vi opplevde i fjor. Det finnes ikke dokumentasjon for at norske utøvere noen gang har gjort noe ureglementert.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder