Pål Golberg i sprinten under verdenscuprennet i langrenn på Lillehammer. Foto: Geir Olsen, VG Foto:Geir Olsen,VG

Så mange utlendinger satser langrenn: Norge tre ganger så store som Sverige

Antallet løpere i Italia halvert og i Tyskland satser et tyvetalls løpere

Kowalczyk reiser ut av landet for å trene i gode nok skiløyper

I Norge har langrenn en bredde som ingen andre individuelle idretter kan måle seg med. I flere av konkurrentenes land satser et tyveltall løpere på langrenn.

ARTIKKELEN ER OVER FIRE ÅR GAMMEL

Før sesongen fortalte langrennssjef Åge Skinstad at de har 48 løpere på landslag og 45 personer på regionslag.

Oppblomstringen i norsk langrenn økonomisk, på utøversiden og dominansen internasjonalt sammenfaller med at flere konkurrerende nasjoner sliter.

- For tjue år siden hadde vi kanskje 80-100 løpere på et høyere nivå. Nå er det halvparten. Blant damene er det snakk om rundt 15 løpere, sier Freddy Stauder som ga seg som mangeårig kvinnelandslagstrener for Italia etter OL-sesongen, til VG.

Bakgrunn: FIS: Norsk ski-dominans bekymrer

Gamle stornasjoner sliter

Italia var en av de beste nasjonene blant både herrer og kvinner frem til OL i Torino i 2006. De siste årene har vært tunge.

– Vi må vente i kanskje tre-fire år før vi kan få opp flere, spesielt på damesiden, sier Stauder.

Han sier Italia nå heller må håpe på å produsere gode enkeltutøvere av og til.

Tyskland var også en dominerende nasjon inntil for fem-seks år siden. Nå er profilene borte og landslaget sliter.

- Det er nok litt færre utøvere enn før. Jeg regner at det er 20-25 herrer som satser og at det er rundt 15 damer, sier Behle.

Truls Dæhli kommenterer: Dominansen har et metningspunkt

I det eneste tyske juniorrennet fra fjoråret som er oppført på sidene til Det Internasjonale Skiforbundet (FIS), var det ti herrer og ti damer.

- Det er ikke flere løpere enn det. Det er vanskelig når det nesten ikke finnes renn for juniorer. Om ti år er det kanskje færre, sier den tidligere tyske landslagssjefen Jochen Behle.

Han mener imidlertid at skiskyting ikke har særlig mange flere utøvere i Tyskland, til tross for den langt større medie- og TV-interessen.

Må til utlandet for å trene

I Polen er Justyna Kowalczyk folkehelt, men landet sliter i likhet med Italia og Tyskland med varmere vintre.

- Hun er enormt stor. Hun har mange fans men ikke mange etterfølgere, selv om det er flere løpere enn før. Det er bedre system for hopping og vi mangler skikkelige løyper for profesjonell trening. Justyna må dra til Estland eller Hviterussland for å trene, sier Pawel Wilkowicz, journalisten i Rzeczpospolita som følger skistjernen tett.

Les også:Kowalczyk mener norsk dominans dreper sporten

Dario Cologna er en av Sveits` største idrettsstjerner, men han er i front av rundt 15 herreløpere som satser heltid på langrenn.

I det nasjonale mesterskapet var det i fjor henholdsvis 16 og 14 løpere i de to rennene.

FORTELLER OM FÅ UTØVERE: Jochen Behle var i mange år landslagssjef i Tyskland. Han forteller om svært få løpere i hjemlandet. Foto:Magnar Kirknes,VG

- Det er størrelsen. Tallene lyver ikke. Det sveitsiske mesterskapet i fjor og i årkolliderte med verdenscup. Det er vel 20-25 løpere i Sveits. Men det er enda færre i Tyskland, sier Tor Arne Hetland som i flere år var landslagstrener i Sveits.

Når han teller opp hvor mange som satser langrenn på seniornivå blant kvinnene stopper han på tre løpere.

- Det er annen forskjell også. I Sveits havner «alle» på landslag. Det er vel folk på landslaget der som ikke kommet inn på regionslag i Norge, sier Hetland som mener Norge bør berømmes for den gode jobben de har lagt ned for å oppnå suksessen.

- Tre nordmenn per svenske

Nå er Hetland landslagstrener for Canada. Landet har klart flere løpere enn Sveits. Men nivået er lavt blant de nest beste.

- Trøbbelet i Canada er at det er så stort land, men at det bare er noen få plasser det blir gått langrenn. Det er på ingen måte en utbredt idrett, sier Hetland.

Det er fortsatt god rekruttering i Sverige, Finland og Russland. Og spesielt Russland er ofte dominerende i junior-VM. Men selv i en tradisjonsrik nasjon som Sverige er bredden langt mindre. Et godt mål er juniorklassene.

- Vi regner at det går tre nordmenn per svenske løper, sier Sveriges langrennssjef Johan Sares til VG.

Artikkelen fortsetter under bildet

MÅ UT AV POLEN: VG får opplyst at Justyna Kowalczyk må ut av Polen for å trene i skikkelige profesjonelle skiløyper. Her gråter hun av glede etter gull i Sotsji, mens det bare ble 5. plass på en utslitt Marit Bjørgen t.v. I bakgrunnen går Therese Johaug inn til 3. plass og bronse. FOTO: BJØRN S. DELEBEKK/VG. Foto:Bjørn S. Delebekk,VG

Kaggestad: - Gode utøvere

- De beste utøverne er gode utøvere. Det ser vi av tester som er tatt av langrennsløpere målt mot andre utholdenhetsutøvere fra andre idretter. Vi har hatt god oversikt over hvordan de trener målt mot andre idretter og det holder høyt nivå, sier Johan Kaggestad til VG.

TV 2-kommentatoren trente blant annet Grete Waitz og Ingrid Kristiansen frem til verdenstoppen i løping, og jobbet også tett med langrennslandslaget mot Ski-VM i 2011 gjennom jobben i Olympiatoppen.

Mer om

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder