Medaljen er Norges første i allround-VM på kvinnesiden siden 1980

Pappa Njåtun etter datterens seier på 1500 m: - Det kom mange tårer

PERSONLIG REKORD: Tiden 1.52,17 er ny personlig rekord for Ida Njåtun og bare sekundet bak verdensrekorden på 1500 meter. Her er hun fra tidligere i vinter. Foto:Terje Pedersen,NTB scanpix

Njåtun på pallen i allround-VM etter sjokkseier: – Jeg skjønner ikke helt hva som har skjedd

Ida Njåtun (24) regelrett knuste resten av verdenseliten på 1500 meter under allround-VM i Calgary og satte norsk rekord. Fjerdeplassen på 5000 meter holdt til bronse sammenlagt.

 • Jonas Wikborg

Artikkelen er over fem år gammel

– Det er helt vanvittig. Jeg hadde aldri trodd det på forhånd. Jeg skjønner ikke helt hva som har skjedd. Jeg har følt meg bra den siste tiden, men i og med at det vært en litt trøblete sesong, trodde jeg ikke at toppnivået mitt var så bra som pallen, sier Njåtun til NTB.

På 5000 meteren søndag kveld knuste hun sin egen bestenotering med mer enn fem sekunder.

Hun gikk inn på tiden 7.04, den fjerde raskeste på avslutningsdistansen, i par med Heather Richardson. Den amerikanske jenta sprakk og klarte bare 7.20,27. Det sikret Njåtun en råsterk og sensasjonell bronsemedalje i allround-VM i Calgary.

Medaljen er Norges første i allround-VM på kvinnesiden siden Bjørg Eva Jensen i 1980.

– Jeg hadde ikke tenkt på medalje før løpet. Det eneste jeg tenkte på var at jeg skulle gjøre mitt beste løp og sette en god personlig rekord, sier Njåtun.

Tsjekkiske Martina Sablikova tok gull 1,57 sekunder foran nederlandske Ireen Wüst.

– Trengte opptur

Tidligere søndag kveld var ingen i nærheten av å tukte Njåtun på 1500 meter i allround-VM. Hun suste inn til tiden 1.52,71, norsk rekord, og sikret seg samtidig seieren med hele 1,52 sekunder ned til neste utøver på listen, amerikanske Heather Richardson. Da tok hun til tårene.

– Det er mitt livs løp. Jeg følte meg bra og trodde jeg skulle gå bra, men at det skulle holde til toppen og at jeg skulle senke den norske rekorden med nesten halvannet sekund, var helt utrolig, sier Njåtun til NTB.

Njåtuns beste plassering i verdenscupen er en andreplass på nettopp 1500 meter fra Berlin i 2010. Denne sesongen har hun imidlertid ikke fått full klaff og sliter med sykdom i EM i januar ble hun bare nummer seks.

– Den pallplassen for flere år siden var vanvittig stort. Siden har jeg lett litt for å komme tilbake dit. Det har vært litt tungt når jeg har sett gang på gang at det ikke har gått, men nå har jeg endelig tatt igjen. VM allround står mye høyere enn et enkeltløp i verdenscupen. Det er det største jeg har gjort, fortalte hun.

Rørt pappa

På 1500 meteren under VM enkeltdistanser i februar endte hun på sjuendeplass. Da var hun to sekunder bak Richardson og tre sekunder bak Wüst. I dag fikk hun med andre ord en solid revansj.

Og selv om Njåtun er på bortebane mot Richardson, har hun med seg familien på tribunen. Pappa Ståle forteller på telefon fra Canada at de er omkring 100 nordmenn tilstede, og at det var euforisk stemning på tribunen da de skjønte hva som var i ferd med å skje.

– Jeg så med en gang at dette kom til å bli et knalløp. Hun fikk opp dampen fra start og turte å gi alt i den første runden. Hun er så god når hun treffer, og da er det fantastisk å se på, sier Ståle Njåtun til VG.

LIGGER GODT AN: Sverre Lunde Pedersen har to pallplasser i allround-VM og ligger godt an før siste øvelse. Foto:Mike Ridewood,Ap

– Da hun gikk i mål kom det mange tårer og det som verre er. Det er så mange nedturer mellom oppturene, og da gjelder det virkelig å ta vare på disse øyeblikkene, fortsetter en rørt pappa på telefonen.

Det var ikke hvem som helst Njåtun gikk mot. Richardson og Ireen Wüst fra Nederland kom på plassene som fulgte, over et og et halvt sekund bak den norske jenta, og begge de er helt i verdenstoppen på 1500 meter.

– Det var et superløp. Helt fantastisk bra. Strålende...

Roser lagledelsen

Pappa Ståle, som selv er skøytetrener for Asker, sliter med å sette ord på følelsene sine ikke lenge etter målgang.

– Hun har hatt en veldig god innledning til mesterskapet, og vi så i forrige uke at hun kom til å gå raskt på isen her da hun tok norsk rekord på 1000 meter (tid: 1.15,07). I dag satt hun fart fra start, og det var nøkkelen. Nå er jeg bare veldig stolt, og det er slike øyeblikk som dette man husker, sier Ståle, samtidig som han ønsker å rose lagledelsen.

– Vi vet hvilken innsats Sondre (Skarli, skøytetrener) og resten av laget legger ned. De får til utrolig mye med få ressurser, og det er bare helt utrolig, sier han.

Les også

 1. Bøkko tror Pedersen tar VM-medalje

  Håvard Bøkko (28) er ikke redd for at Sverre Lunde Pedersen (22) skal rote seg bort i medaljekampen i allround-VM.
 2. Sprint-Hvammen kan redde Norges skøyteære i ettermiddag: – Distanse-VM er størst og viktigst i skøyteverden

  HEERENVEEN (VG) Espen Aarnes Hvammen (26) er ikke i tvil om at distanse-VM er viktigst i skøyteverden og fullstendig…
 3. Sprint-Hvammen: - Mine to beste løp noensinne

  HEERENVEEN (VG) Espen Aarnes Hvammen (26) fikk en knallåpning på 500-meteren i distanse-VM, men klarte ikke å skjerpe…
 4. Lunde Pedersen dropper resten av VM

  HEERENVEEN (VG) Sverre Lunde Pedersen (22) fikk klar beskjed av landslagssjef Sondre Skarli (28) om å droppe…
 5. Ida Njåtun: - Ja, jeg er helt frisk

  HEERENVEEN (VG) Ida Njåtun (24) har slitt med lungebetennelse etter EM for en måned siden.

Mer om

 1. Skøyter

Flere artikler

 1. Skøyteekspert om Njåtun: – Kunne snust på verdensrekorden

 2. – Skal bli bedre på alt og satser på distanse-VM: Skøyte-Ida satte rekord - trente 107 timer i mai

 3. Skøyter i beste sendetid
  - ikke mye å skryte av

 4. Sverre Lunde Pedersen i VM-dilemma

 5. Ida Njåtun: – Håper jeg vil være veldig sterk i EM

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder