SKJØNNER LITE: Knut «Kupper'n» Johannesen satte verdensrekord på 10.000 meter under OL i Squaw Valley i 1960. Nå skal den fjernes fra EM-programmet. Foto:,NTB Scanpix

«Kupper'n» om fjerningen av 10.000 meteren i EM: –Håpløst!

Håvard Bøkko: – 10.000 meteren skiller gutter fra mannfolk

Sven Kramer: – Det blir jo et sprintmesterskap. Da går jeg ikke

Fra og med EM i 2017 skal ikke skøyteløperne gå 10.000 meter. Det får både dagens skøytestjerner og gamle ishelter til å rase.

ARTIKKELEN ER OVER FIRE ÅR GAMMEL

– Jeg synes det er håpløst. Folk liker å se løperne gå mange runder. Det er da ingen andre idretter som reduserer de lengste løpene? De løper da både 10.000 meter i friidrett og går fem mil på langrenn, sier OL-mesteren fra Squaw Valley i 1960, Knut «Kupper'n» Johannesen, til VG.

Den gang satte han en ikonisk verdensrekord på 15.46,6 over den ti kilometer lange distansen. I dag satte han nesten morgenkaffen i halsen da han fikk nyheten om at den lange distansen fjernes fra EM-programmet.

Skøytelegenden lurer på hvem som har tatt avgjørelsen.

– Hvis man skal kutte ut 10.000 meter… Jeg håper ikke de gjør det. Jeg vet ikke hva slags folk som har bestemt dette, men de har vel aldri vært på en skøytebane eller en i trikot.

Det internasjonale skøyteforbundet (ISU) har hatt løpsprogrammet i mesterskap oppe til diskusjon siden i fjor, melder Hamar Arbeiderblad. Det var de som først omtalte skøytenyheten i dag.

FRUSTRERT: Håvard Bøkko. Foto:Vegard Wivestad Grøtt,NTB scanpix

ISUs behandling av saken endte med at den tradisjonsrike 10.000 meteren skal strykes i EM, og i stedet erstattes med 1.000 meter i «firekampen» i allround.

Leder i teknisk komité i ISU, Tron Espelid, forteller at EM fra 2017 blir et enkeltdistansemesterskap med en ny allround-kombinasjon. Og bekrefter at 10.000 utgår.

Misfornøyd Bøkko

Hamar Arbeiderblad møtte en frustrert Håvard Bøkko i Vikingskipet i går.

– Nå får sprinterne et løpstilbud til, mens langdistanseløperne mister ett. Det er jo 10.000-meteren som skiller gutter fra mannfolk. Jeg frykter for at dette ikke vil slå an for dem som er glad i skøytesporten, sier Bøkko til HA.

Det internasjonale skøyteforbundet (ISU) har hatt løpsprogrammet i mesterskap oppe til diskusjon. Det endte med at den tradisjonsrike 10.000 meteren skal strykkes i EM, og i stedet erstattes med 1.000 meter.

– Hvis dette er tilfellet, er det bare å gratulere ISU med valget, slår Bøkko fast.

Kramer raser

I VM-sammenheng skal distansen bestå som tidligere. Det er kun i EM at 10.000 meteren droppes, og løperne skal dermed gå 500 meter, 1.000 meter, 1.500 meter og 5.000 meter.

Det betyr at langdistanseløperne får én distanse mindre, mens sprinterne får en ekstra distanse. Overfor HA reagerer en av skøyteverdenes største stjerner de siste årene, Sven Kramer, på nettopp dette.

– Jeg trodde 10.000 meteren skulle byttes med 3.000 meter. Å bytte mila med 1.000 meter synes jeg er vel drastisk. Det blir jo på mange måter et sprintmesterskap. Da går jeg ikke, slår Kramer fast.

MISTER SPENNING: Kjell Storelid, her fra OL i Salt Lake City i 2002, mener man mister mye med å droppe 10.000 meteren. Foto:Lise Åserud,NTB scanpix

Nederlenderen mener han rett og slett er sjanseløs uten den lengste distansen i EM, og at det er den som gjør et mesterskap spennende.

– Det er 10.000-meteren som bygger opp spenningen og er rosinen i pølsa i et allroundmesterskap, sier han til avisen.

Storelid: – Litt trist

Heller ikke Kjell Storelid, som tok sølv på 10.000 meteren under Lillehammer-OL i 1994, liker det han hører om at mila skal droppes.

– Som en gammel langdistanseløper synes jeg at det er litt trist. Jeg vil beholde 10.000 meter og heller finne andre måter å gjøre det mer spennende på, sier han til VG.

– Det er viktig å være åpen for nye grep og prøve ut nye løsninger. Da er det kanskje en god løsning å prøve ut dette i et EM. Men jeg synes det er merkelig at de velger 1000 meter istedenfor 3000 meter. Da blir det nesten et sprintmesterskap.

Storelid mener at den avsluttende 10.000 meteren for herrer og 5.000 meteren for kvinner var de mest spennende distansene under fjorårets VM.

– En 10.000 meter er uforutsigbar, mens du på en 5.000 meter fort ser hvor det går. En del spenningsmomenter vil forsvinne, samtidig som man får inn nye.

Mer om

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder