OL-ilden er tent i Sotsji

Svindal første flaggbærende norske alpinist i et vinter-OL

OL-ring slo seg vrang under Putins prestisje-show

Kunstløpdronning og ishockeylegende tente OL-ilden

SOTSJI/OSLO (VG) Russerne spilte på nasjonalfølelsen i en grandios åpningsseremoni i Sotsji i kveld.

Det var president Vladmir Putin, i egen høye person som erklærte de 22. olympiske vinterleker offisielt for åpnet.

Sotsji-OL er hans hjertebarn og store prestisjeprosjekt - til en pris av 330 milliarder kroner - og åpningen var utvilsomt i hans ånd.

Putin virket beveget fra sin plass på ærestribunen, det er det ikke ofte han er.

STOLT: Vladimir Putin var synlig beveget under åpningsseremonien i Sotsji. Her sammen med IOC-president Thomas Bach og FNs generalsekretær Ban Ki-Moon. Foto: AFP PHOTO / ALBERTO PIZZOLI

I VGTVs direktestudio fulgte VG-anmelder Jon Selås begivenhetene med argusøyne. Han vurderer åpningsseremonien slik:

- Jeg synes det har vært flott, jeg synes det har vært vakkert. Forferdelig dyr seremoni, men på en måte menneskelig og på mange måter imponerende og vakker seremoni. Vi er helt opp imot toppen, sier Selås, og konkluderer:

- Terningskast 5!

VG DIREKTE: OL-døgnet minutt for minutt

Respekt

IOC-presidenten Thomas Bach takket både arbeidere, byen Sotsji og regionen, landet, utøverne og flere med. Men han snakket også om hvor viktig det er å respektere alle - uansett bakgrunn.

Noe Russland i stor grad er blitt kritisert for ikke å gjøre.

- OL binder mennesker sammen. Dere utøvere skal slåss for deres drømmer, samtidig som dere bor sammen i harmoni og viser toleranse, uten noen form for diskriminering, sa han blant annet i sin tale.

Ring-kluss

Russland viste seg frem som en kulturnasjon med vakker ballett, operastjernen Anna Netrebko og gedigen regi, og særlig fokus på Peter den Stores Russland.

RING-KLUSS: Én av fem lysstjerner omdannet seg aldri til en OL-ring tidlig i en åpningsseremoni, som ellers gikk på skinner. Foto: EMPICS Sport/PA Photos

Det var imidlertid ikke alt som gikk på skinner under seremonien, som ble overvært av president Putin og mange andre medlemmer av verdens maktelite.

BILDESPESIAL: Se blinkskuddene fra åpningsseremonien

Et drøyt kvarter ut i seremonien, som tok til kvart over åtte lokal tid, skulle etter planen fem lysende stjerner ha blitt omdannet til de olympiske ringene, men bare fire av dem lystret.

Selv om det er over 20 år siden den kalde krigens slutt, var det, som en skjebnes ironi, at OL-ringen som representerer det amerikanske kontinent, aldri åpnet seg.

De russiske TV-seere ble imidlertid servert en annen versjon, melder nyhetsbyrået AP. Rettighetskanalen, Rossiya 1, valgte nemlig å klippe inn bildene fra prøveseremonien - hvor ringene kom sammen og utløste fyrverkeri slik som planlagt.

Russisk idrettselite

Derfra forløp seremonien smertefritt fra et publikumsperspektiv frem mot det store høydepunktet:

Tenningen av OL-ilden.

Det oppdraget var tildelt to av de største stjernene på den russiske idrettshimmelen, kunstløpsdronningen Irina Rodnina og målvaktslegenden Vladislav Tretjak til tonene fra Pjotr Tsjajkovskij «Ildfuglen».

LES OGSÅ: Fly forsøkt kapret under OL-åpningen

Tennisstjernen Maria Sjarapova, stavhoppdronningen Jelena Isinbajeva, bryterbamsen Aleksander Karelin og den tidligere rytmiske gymnasten Alina Kabajeva er satt opp på de avsluttende etappene av den rekordlange fakkelstafetten, som startet i greske Olympia 7. oktober i fjor.

Historisk Svindal

HISTORISK SUS: Aksel Lund Svindal er den første alpinisten som har fått det ærefulle oppdraget som norsk flaggbærer i et vinter-OL. Foto: AFP PHOTO / ANDREJ ISAKOVIC

Aksel Lund Svindal, iført en sølvglinsende sixpence, som fikk OL-vrakede Tom Hilde til å finne trøst i at han er hjemmesitter under lekene, ledet Norge som 54. nasjon inn på OL-stadion.

Den norske flaggbæreren - den første alpinisten noensinne - veive t entusiastisk med rødt, hvitt og blått i spiss for mange av de 120 norske deltagerne.

- Det var en ære å bli spurt om det. Jeg er stolt, sa Svindal til VG om oppdraget etter fredagens utfortrening oppe i fjellene bak OL-byen ved Svartehavets bredder.

I Vancouver for fire år siden var det ishockeyspiller Tommy Jacobsen som var flaggbærer. I Torino i 2006 var det curling-skip Pål Trulsen som hadde fått det ærefulle oppdraget.

PS: Mens Norges innmarsj forløp problemfritt, gikk det ikke like bra for et uidentifisert medlem av den østerrikske delegasjonen, som regelrett gikk på trynet på vei inn på olympiastadion.

Les også

 1. Tidligere OL-utøver oppfordrer til TV-boikott: Ingrid Berntsen Odongo: - Håper det blir en debatt

  Tidligere kulekjører og OL-deltager Ingrid Berntsen Odongo (35) oppfordrer Norges befolkning til å boikotte…
 2. Kronikk: Nasjonal TV-boikott av Sotsji-OL!

  ** Jeg har bestemt meg for å gjøre et lite offer, og jeg vil utfordre hele den norske nasjonen til å gjøre det samme som…
 3. - Ja, jeg kjenner mange homofile og lesbiske utøvere

  Idrettsforbundets generalsekretær Inge Andersen kjenner ikke til at noen utøvere i Norges OL-tropp er homofile eller…
 4. Eneste gull-håp: Slopestyle-veteranen Håtveit

  Etter Tiril Sjåstad Christiansens (18) sorti er veteranen Andreas Håtveit (27) eneste gullhåp i freestyle.
 5. Skiskytter-Eckhoff digger å bo sammen med langrennsheltene

  Tiril Eckhoff (23) innrømmer lett: Hun ble helt starstruck da hun så Petter Northug (28), Marit Bjørgen (33) og Therese…
 6. Stolt Svindal: - Deilig å kjenne at det er litt fest

  SOTSJI (VG) Aksel Lund Svindal (31) bruker kveldens åpningsseremoni til å få OL-følelsen som helst skal ende i gull.
 7. Mener OL-stjerner har blitt misbrukt av spillselskap

  SOTSJI/OSLO (VG) Spillselskapet Unibet har brukt store bilder av Therese Johaug (25) og Petter Northug…
 8. Karen-Marie Ellefsen om Skappel-kritikk: - Heksejakt

  Karen-Marie Ellefsen (63) bruker ord som «heksejakt» og «mobbing» om behandlingen Dorthe Skappel (51) får etter debuten…
 9. «Når noen av de beste gutta sliter med å stå oppreist etter hoppene, da begynner det å bli langt»

  SOTSJI (VG) Aksel Lund Svindal (31) mener de lange hoppene i OL-utforløypa er helt på grensen av hva utøverne kan tåle.

Mer om

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder