OL-ilden er tent i Sotsji

Svindal første flaggbærende norske alpinist i et vinter-OL

SPORT

OL-ring slo seg vrang under Putins prestisje-show

Kunstløpdronning og ishockeylegende tente OL-ilden

SOTSJI/OSLO (VG) Russerne spilte på nasjonalfølelsen i en grandios åpningsseremoni i Sotsji i kveld.

Publisert: Oppdatert: 07.02.14 23:03

Det var president Vladmir Putin, i egen høye person som erklærte de 22. olympiske vinterleker offisielt for åpnet.

Sotsji-OL er hans hjertebarn og store prestisjeprosjekt - til en pris av 330 milliarder kroner - og åpningen var utvilsomt i hans ånd.

Putin virket beveget fra sin plass på ærestribunen, det er det ikke ofte han er.

I VGTVs direktestudio fulgte VG-anmelder Jon Selås begivenhetene med argusøyne. Han vurderer åpningsseremonien slik:

- Jeg synes det har vært flott, jeg synes det har vært vakkert. Forferdelig dyr seremoni, men på en måte menneskelig og på mange måter imponerende og vakker seremoni. Vi er helt opp imot toppen, sier Selås, og konkluderer:

- Terningskast 5!

VG DIREKTE: OL-døgnet minutt for minutt

Respekt

IOC-presidenten Thomas Bach takket både arbeidere, byen Sotsji og regionen, landet, utøverne og flere med. Men han snakket også om hvor viktig det er å respektere alle - uansett bakgrunn.

Noe Russland i stor grad er blitt kritisert for ikke å gjøre.

- OL binder mennesker sammen. Dere utøvere skal slåss for deres drømmer, samtidig som dere bor sammen i harmoni og viser toleranse, uten noen form for diskriminering, sa han blant annet i sin tale.

Ring-kluss

Russland viste seg frem som en kulturnasjon med vakker ballett, operastjernen Anna Netrebko og gedigen regi, og særlig fokus på Peter den Stores Russland.

Det var imidlertid ikke alt som gikk på skinner under seremonien, som ble overvært av president Putin og mange andre medlemmer av verdens maktelite.

BILDESPESIAL: Se blinkskuddene fra åpningsseremonien

Et drøyt kvarter ut i seremonien, som tok til kvart over åtte lokal tid, skulle etter planen fem lysende stjerner ha blitt omdannet til de olympiske ringene, men bare fire av dem lystret.

Selv om det er over 20 år siden den kalde krigens slutt, var det, som en skjebnes ironi, at OL-ringen som representerer det amerikanske kontinent, aldri åpnet seg.

De russiske TV-seere ble imidlertid servert en annen versjon, melder nyhetsbyrået AP. Rettighetskanalen, Rossiya 1, valgte nemlig å klippe inn bildene fra prøveseremonien - hvor ringene kom sammen og utløste fyrverkeri slik som planlagt.

Russisk idrettselite

Derfra forløp seremonien smertefritt fra et publikumsperspektiv frem mot det store høydepunktet:

Tenningen av OL-ilden.

Det oppdraget var tildelt to av de største stjernene på den russiske idrettshimmelen, kunstløpsdronningen Irina Rodnina og målvaktslegenden Vladislav Tretjak til tonene fra Pjotr Tsjajkovskij «Ildfuglen».

LES OGSÅ: Fly forsøkt kapret under OL-åpningen

Tennisstjernen Maria Sjarapova, stavhoppdronningen Jelena Isinbajeva, bryterbamsen Aleksander Karelin og den tidligere rytmiske gymnasten Alina Kabajeva er satt opp på de avsluttende etappene av den rekordlange fakkelstafetten, som startet i greske Olympia 7. oktober i fjor.

Historisk Svindal

Aksel Lund Svindal, iført en sølvglinsende sixpence, som fikk OL-vrakede Tom Hilde til å finne trøst i at han er hjemmesitter under lekene, ledet Norge som 54. nasjon inn på OL-stadion.

Den norske flaggbæreren - den første alpinisten noensinne - veive t entusiastisk med rødt, hvitt og blått i spiss for mange av de 120 norske deltagerne.

- Det var en ære å bli spurt om det. Jeg er stolt, sa Svindal til VG om oppdraget etter fredagens utfortrening oppe i fjellene bak OL-byen ved Svartehavets bredder.

I Vancouver for fire år siden var det ishockeyspiller Tommy Jacobsen som var flaggbærer. I Torino i 2006 var det curling-skip Pål Trulsen som hadde fått det ærefulle oppdraget.

PS: Mens Norges innmarsj forløp problemfritt, gikk det ikke like bra for et uidentifisert medlem av den østerrikske delegasjonen, som regelrett gikk på trynet på vei inn på olympiastadion.

Her kan du lese mer om