TREDJEPLASS: Viktor Hovland endte på tredjeplass i Workday Charity Open. Foto: Gregory Shamus / GETTY IMAGES NORTH AMERICA

Hovland endte på tredjeplass - nå er han best i Norden

Viktor Hovland (22) hadde en variabel avslutningsdag, men nordmannen ble nummer tre i Workday Charity Open og sikret seg over fire millioner kroner i premiepenger.

 • Simon Zetlitz Nessler

Det ble ikke søndagen Viktor Hovland hadde håpet på i Workday Charity Open. Hovland var nummer to før runden startet, men slet med å få flyt i spillet på de siste ni hullene av runden.

Han kjempet seg godt gjennom runden og endte opp med en runde ett slag under par. Det var nok til at han tok tredjeplassen i turneringen alene, noe som var verdt 427 800 amerikanske dollar, tilsvarende 4,03 millioner norske kroner.

– Det er jo selvfølgelig en bra turnering, i hvert fall med tanke på den starten jeg hadde, sier Hovland i et intervju publisert hos Eurosport etter turneringen.

Nordmannen var etter ti hull på torsdagens åpningsrunde tre slag over par, men gikk seks slag under par på de siste åtte hullene. Fredag og lørdag fulgte han med runder fem og seks slag under par, før søndagens runde altså ble hans svakeste.

– Når du er så nære er det surt at man ikke kunne spilt bedre i dag og hatt en sjanse til å vinne. Det er mye bra, så vi får ta med oss det videre, sier Hovland.

Turneringen ble vunnet av Collin Morikawa etter omspill mot Justin Thomas. De to var fire slag bedre enn Hovland.

– Det er jo bare å la seg imponere nok en gang. Man blir jo ikke overrasket lenger. Nå var det et veldig bra startfelt også, og en turnering på en velkjent, om ikke legendarisk bane i PGA-touren. Dette henger veldig høyt, sier Viasat Golf-ekspert Joakim Mikkelsen til VG om Hovlands prestasjon.

VGs beregninger viser også at Hovland nå går forbi Henrik Stenson på verdensrankingen og er den best rangerte fra Norden. Stenson lå på 34. plass før denne uka, mens Hovland var på 42. plass. Med tredjeplassen vil Hovland nå rykke flere plasser fremover og altså gå forbi Stenson.

Twitter-brukeren Nosferatu, kjent for å regne på verdensrankingen, skriver også på Twitter at Hovland vil gå forbi svensken. Samme bruker skriver at Hovland nå vil være rangert som nummer 33 i verden. Den nye rankingen blir publisert mandag morgen.

– Det er veldig moro. Det er litt ubegripelig at vi har havnet der. Det er ikke mange år siden det hadde vært nesten utenkelig i norsk herregolf, sier Mikkelsen.

– Det selvfølgelig veldig gøy, men det aller morsomste er at Viktor og Kristoffer (Ventura) nå, og Tutta tidligere, beviser at selv om du er fra Norge, så er det mulig å bli best. Svenskene har veldig gode tradisjoner, så det er noe vi kan være veldig stolte av, sier toppidretssjef i Norges Golfforbund, Øyvind Rojahn, til VG

Nå drømmer han så smått om en norsk verdensener.

– Foreløpig har det bare pekt en vei. Nå er det ikke så langt opp til toppen, selv om det er et stort steg det også. For ikke lenge siden hadde det nesten vært utenkelig å skulle si at man skulle ha en norsk verdensener, men nå virker det jo mulig, sier Rojahn.

Hovland skapte virkelige overskrifter med dette slaget på fredag:

les også

Hovland brøt «magisk» grense: – Helt ekstremt

Tredjeplassen er Hovlands nest beste resultat på PGA-touren etter seieren i Puerto Rico Open i februar. Nordmannen tar nå steget opp på 21. plass i FedEx-cupen.

På grunn av kvaliteten på startfeltet er Mikkelsen fristet til å si at denne ukas tredjeplass er bedre enn seieren i februar.

– I Puerto Rico var det bare et par spillere topp 100. Her var 52 av spillerne topp 100 med, sier Mikkelsen.

Hovland startet runden meget bra, men klarte ikke å holde følge da Collin Morikawa og Justin Thomas virkelig girte om på slutten.

– Han kommer godt i gang i dag og han satser offensivt. Det gikk ikke helt hans vei i dag, men å sikre tredjeplass med det startfeltet er veldig bra, sier Rojahn.

Mikkelsen er også imponert over måten Hovland taklet presset utover i runden.

– Det er det som imponerer meg nesten best. Både med Viktor, men også Morikawa. Det er ikke lenge siden disse gikk på skolen. Det er imponerende hvor rolige de er. Jeg synes han rister av seg alt som er, og det lover bra, sier Mikkelsen.

I likhet med Rojahn, ser Mikkelsen lyst på fremtiden til Hovland.

– Jeg pleier egentlig å være ganske nøktern, men med det lange spillet han viser og potensialet han har når alt klaffer, så ser jeg egentlig ingen begrensninger. Det eneste er at jeg har sett litt tegn til at det kanskje er litt å gå i nærspillet når han er stresset, sier Mikkelsen.

– Det skal bli veldig artig å følge resten av året. Det er synd det ikke blir Ryder Cup i år (utsatt til neste år på grunn av Covid-19), for det tror jeg han hadde vært bankers på det europeiske laget.

VANT: Collin Morikawa (vendt mot kamera) vant Workday Charity Open foran Justin Thomas (med ryggen til kamera). Foto: Darron Cummings / AP

Hovland startet runden på strålende vis, og ledet etter fire hull turneringen alene takket være to raske birdier. Hovland fulgte opp med en ny birdie på hullet etter, men slo ballen i vannet på hull seks og gjorde dagens første bogey.

22-åringen slet med å utnytte birdiesjansene, og seiershåpet forsvant på sett og vis da han slo i vannet for andre gang på runden på hull 14 - hullet han hadde imponert så stort på tidligere i uka.

Dermed ble det en bogey, og samtidig hadde Justin Thomas virkelig fått opp dampen. Den tidligere verdenseneren hadde gått de tre første rundene uten bogey, men startet søndagens runde med bogey på hull to og tre. Med fem birdier på syv hull ledet han med ett slag ned på Collin Morikawa og fire slag til Hovland før de siste fire hullene.

Med en eagle på hull 15 så det ut til at Thomas hadde avgjort turneringen, men han ble presset av Morikawa på slutten og var avhengig av å senke en parputt på snaut fire meter på det siste hullet. Det klarte han ikke, og Thomas og Morikawa skulle dermed gjøre opp om seieren i et omspill. Først på det tredje forsøket falt avgjørelsen, og det var 23 år gamle Morikawa som kunne juble for seier.

Seieren er Morikawas andre på PGA-touren. Hovland og Morikawa spilte mye mot hverandre i løpet av tiden på college og de to har begge imponert stort etter de tok i fjor sommer tok steget opp til proffene.

I VANNET: Hovland reagerer etter å ha sett ballen gå i vannet på hull 14. Foto: SAM GREENWOOD / GETTY IMAGES NORTH AMERICA

Hovland og Kristoffer Ventura kvalifiserte seg til PGA-touren som de to første nordmennene etter Henrik Bjørnstad i fjor høst. Hovland hadde da imponert stort som amatør og collegespiller. Nordmannen vant U.S. Amateur i 2018, og fikk dermed muligheten til å spille både The Masters og U.S. Open året etter.

I The Masters endte han på delt 32. plass og ble beste amatør. Han ble etter det også rangert som verdens beste amatør, en posisjon han holdt frem til etter U.S. Open. Der ble han igjen beste amatør med en delt 12. plass, og han slo rekorden til legendariske Jack Nicklaus som den amatøren som hadde brukt færrest slag i U.S. Open noensinne.

Hovland var også den første siden Matt Kuchar i 1998 som ble beste amatør i både The Masters og U.S. Open.

BESTE AMATØR: Hovland med beviset på at han var den beste amatøren i U.S. Open i fjor. Foto: Thomas Nilsson / VG

Nordmannen valgte å gå over til profflivet etter U.S. Open, og var nære ved å spille seg til medlemskap på PGA-touren i løpet av de fem turneringene han fikk spille takket være sponsorinvitasjoner. Best var fjerdeplassen i Wyndham Championship, men han måtte altså kvalifisere seg via Korn Ferry Tour Finals. Det klarte han uten store problemer, og Hovland markerte seg i fjor høst med å sette en ny rekord på PGA-touren med 19 strake runder på 60-tallet.

I februar ble han historisk da han som første nordmann vant en turnering på PGA-touren. Det gjorde han i Puerto Rico Open, som riktignok var en turnering med noe b-preg og uten de beste spillerne. Kvaliteten på startfeltet var langt bedre i denne ukas turnering, med ti av spillerne rangert topp 20 i verden på plass.

FØRSTE SEIER: Hovland tok Norges første seier på PGA-touren da han vant Puerto Rico Open i februar. Foto: Kevin C. Cox / GETTY IMAGES NORTH AMERICA

Neste uke er det en ny turnering på Muirfield Village-banen i Ohio. Banen ble designet av golflegenden Jack Nicklaus, og siden 1976 har man årlig arrangert prestisjetunge The Memorial Tournament på banen. Der skal også Tiger Woods spille sin første turnering på PGA-touren etter coronapausen.

– Det kan slå begge veier. Før neste turnering skal det bli hardere greener og tøffere oppsett, og om noe skal det passe Viktor bedre. Det er ingen grunn til at han ikke er kapabel til å kjempe om seieren, sier Mikkelsen.

PS! Kristoffer Ventura spilte denne uken på Korn Ferry Tour. Med en avsluttende runde fire slag under par endte han på en delt åttendeplass.

Mer om

 1. Viktor Hovland
 2. Golf
 3. PGA Golf

Flere artikler

 1. Hovland fortsetter storspillet - på andreplass før siste dag

 2. Hovland falt ut av topp ti, men spilte inn over én million

 3. Hovlands drømmeår: Sammenlignes med verdenseneren

 4. Hovland klatret 19 plasser etter sterk avslutning

 5. Hovland kjemper i toppen etter utrolig eagle: – Driver en helt annen idrett

Fra andre aviser

 1. «Helt sykt det vi er vitne til» mente golfeksperten. Så gikk det galt for Hovland.

  Aftenposten
 2. Hovland skrev norsk golfhistorie

  Aftenposten
 3. Hovland med mesterlig snuoperasjon

  Aftenposten
 4. Hovland med mesterlig snuoperasjon

  Bergens Tidende
 5. Hovland med mesterlig snuoperasjon

  Fædrelandsvennen
 6. Hovland skrev norsk golfhistorie

  Fædrelandsvennen

VG Rabattkoder

Et kommersielt samarbeid med kickback.no