HEI, SVEIS: Barndomskompisene fra Vålerenga, Lars Haugen (29) og Mats Zuccarello (29), feiret Norges seier i den avgjørende OL-kvalifiseringskampen mot Frankrike på eget vis. Til høyre Haugens back up, keeper Henrik Haukeland, Jonas Holøs og Zuccas rekkekamerat, landslagsveteran Anders Bastiansen.

HEI, SVEIS: Barndomskompisene fra Vålerenga, Lars Haugen (29) og Mats Zuccarello (29), feiret Norges seier i den avgjørende OL-kvalifiseringskampen mot Frankrike på eget vis. Til høyre Haugens back up, keeper Henrik Haukeland, Jonas Holøs og Zuccas rekkekamerat, landslagsveteran Anders Bastiansen. Foto: Bjørn S. Delebekk VG

Zucca: Fikk OL-black out

JORDAL AMFI (VG) (Norge-Frankrike 2-1) Statsminister Erna Solberg gratulerte Mats Zuccarello (29) som røper at han og resten av hockeygutta «fikk black out» da Mattias Nørstebø (21) satte inn pucken som kvalifiserte Norge for OL.

ARTIKKELEN ER OVER TO ÅR GAMMEL

– Tapet for Kasakhstan er mitt verste i karrieren. Den beste seieren jeg har hatt er i dag, sier Mats Zuccarello i pressesonen.

– Det var en strålende match, tilføyer han.

Det sier ikke så lite.

VGs kampreferat: – Det stolteste øyeblikket i karrieren min

Erna: Buet på Zucca?

Han har blitt kåret til mest verdifulle spiller i den svenske toppserien, han har spilt fem finalekamper i Stanley Cup for sin nåværende klubb de siste seks årene, New York Rangers, og han ble forrige sesong Manhattan-klubbens beste målpoengjeger - og han tjener rundt 36 millioner per sesong.

Erna Solberg kunne fortelle, da hun kom ned i pressesonen for å hilse på Zucca, at barna hennes hadde vært på kamp i Madison Square Garden da hun «var i FN», og at de trodde publikum hadde buet på ham - mens det i virkeligheten hadde skreket og hyllet ham med «Zuuuuccc» som de alltid gjør.

Og publikum i et fullsatt Jordal Amfi gjorde da han utliknet til 1-1 etter målgivende pasning fra Patrick Thoresen.

– Det er utrolig stort, spesielt for noen av oss som har vokst opp her (på Jordal Amfi). OL er det største du kan oppleve som landslagsutøver. Vi er en kompisgjeng som vinner foran et fullsatt Jordal - og kvalifiserer oss for OL. Det er en saga, du kan skrive en bok om det, sier Mats Zuccarello.

– Strøm i hele kroppen

Leste du denne? Svensk hockeyekspert gratulerer

– Jeg var nervøs i dag, det var jeg. Det pleier jeg vanligvis ikke å være. I første periode klarte jeg nesten ikke å ta imot en eneste pasning, sier Mats Zuccarello - som har spilt OL to ganger tidligere for Norge (2010 og 2014).

– Du hadde «strøm» i kølla?

– Jeg hadde strøm i hele kroppen, svarer Mats Zuccarello - med et bredt smil - på VGs spørsmål.

MATCHVINNEREN: Mattias Nørstebø hadde plutselig hele målet åpent foran seg etter at Andreas Martinsen hadde skutt og skutt mot keeper Cristobal Huet (liggende nede til venstre). Foto: Bjørn S. Delebekk VG

Han gjentar at det å skulle spille for landet sitt, som en av verdens 12 beste nasjoner i ishockey, er veldig spesielt og «bare stort». Han synes det også var stort å se unggutten Mattias Nørstebø snike seg inn foran Frankrikes tidligere NHL-keeper, Cristobal Huet (41), og bli matchvinner.

Bakgrunn: Nå kan bare NHL og IOC stoppe Zucca fra å spille OL nummer tre for Norge

To og et halvt minutt før slutt i ordinær spilletid.

– Det var kult at han fikk gjøre det. Det er selvsagt det for hele laget, men ekstra for ham. Jeg tipper det vil være høyt på listen for ham når han legger opp om mange år, sier Zuccarello om Frölunda-backen.

Nørstebø fikk sitt internasjonale gjennombrudd som matchvinner i VM-debuten mot Slovakia for halvannet år siden.

Matchvinneren: Betyr masse

– Alle fikk black out, sier Mats Zuccarello om gledesutbruddene i Norges spillerboks og på isen da Nørstebø - sønn av tidligere landslagsback Svein Enok Nørstebø - satte pucken i nettaket i overtallsspill fem mot fire etter at Andreas Martinsen forgjeves hadde forsøkt det samme et par ganger.

– Dette er fantastisk kult, det er kjempeviktig, sier keeper Lars Haugen.

Han er glad for at landslagssjef Petter Thoresen lot han få sjansen til å starte i mål igjen etter en noe sjaber åpning av OL-kvalifiseringen, spesielt i premieren mot Kasakhstan. Haugen, som kom fra intet og slo gjennom i 2011-VM, sto ikke der pucken kom - men det gjorde han i «OL-billettfinalen».

Samme sak med Mattias Nørstebø:

– Plutselig hoppet pucken frem. Det var utrolig deilig å kvalifisere seg til OL på

VAR DER: Statsminister Erna Solberg sammen med ishockeypresident Gerhard Nilsen på Jordal Amfi som arrangerte sin siste landskamp søndag. I januar skal den rives til fordel for Nye Jordal. Foto: Bjorn S. Delebekk VG

hjemmebane. Det betyr masse selvfølgelig, sier han.

Leste du denne? Iskrigeren kjempet for å holde tårene tilbake

– Kjente presset

Petter Thoresen, som har deltatt i fem OL som spiller (1980-1994), var med som hjelpetrener for svenske Leif Boork da Norge rykket ned fra A-VM for 15 år siden. Nå gjorde han suksess i første forsøk som sjefstrener og arvtaker for Roy Johansen (56).

– Jeg kjente presset, men var ikke i tvil om at jeg skulle «sette igang» fra start, selv om dette kom tidlig i konkurransesesongen. Vi spilte likt den måten vi skal spille på nå (mot Frankrike). Vi var kloke og kanskje orket vi litt mer. Jeg tror vi hadde mer av holdningen «dette skal vi klare». Den mentale delen taklet gutta utrolig bra, sier Petter Thoresen.

Patrick Thoresen (32), som fikk sin «scoring» til 2-1 annullert på grunn av for høy kølle, er på spørsmål fra VG ikke i tvil om at han satser på å spille sitt tredje OL på rad i Sør-Korea som 34-åring.

– Det å representere landet sitt i OL er det største en norsk ishockeyspiller kan oppleve. Ishockey er den største grenen i OL og vi er blant de 12 nasjonene som får delta. Det er bare å håpe at vi vil få litt større økonomiske bidrag enn tidligere. Jeg håper at en prestasjon som dette vil bidra til det, sier landslagssjefens eldste sønn.

NB! Patrick Thoresen ble nest beste målpoengjeger i OL-kvalifiseringen etter Mats Zuccarello. Thoresen, som skal spille for Zürich kommende sesong, la fire målgivende pasninger på tre kamper.

Bakgrunn: Far og sønn Thoresen - ikke noe problem

– Dette betyr enormt mye for spillerne. Kanskje vil det dryppe litt mer på oss økonomisk også, slik at vi får bedre rammebetingelser. Det er styre og stell sin jobb. Men skal vi hevde oss i toppen, må vi ha det, sier Petter Thoresen.

PS! Mats Zuccarello (29) skal spille for Team Europa i World Cup i Toronto 17. september til 1. oktober. Canada, USA, Russland, Tsjekkia, Finland, Team Europa, Team Nord-Amerika (NHL U23-spillere fra USA og Canada) deltar i turrneringen som verdens beste liga, NHL, arrangerer.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder