SKAL SAMARBEIDE: Niklas Dyrhaug (t.v.) og Martin Johnsrud Sundby gjør seg klar til en treningsøkt i Trondheim i dag. Foto: Camilla Vesteng

Vraket fra landslaget: Nå satser Sundby og Dyrhaug sammen mot VM

TRONDHEIM (VG) Martin Johnsrud Sundby (35) og Niklas Dyrhaug (32) slår seg sammen når de nå satser utenfor landslaget mot ski-VM i Oberstdorf.

 • Camilla Vesteng

Torsdag var Sundby på plass på Dyrhaugs hjemmebane. Duoen hadde valgt Trondheim for sitt kick off til en ny sesong før de la ut på en rulleskiøkt i stekende sol nå i formiddag.

Begge ble vraket fra landslaget etter sist sesong, men de to har likevel store planer for kommende sesong. Nå har de fått til en toårsavtale for sitt nye privatlag.

les også

Dyrhaug bekrefter: Vraket fra landslaget

Sundby er tittelforsvarer på 15-kilometeren etter triumfen i Seefeld i fjor.

35-åringen fra Oslo er nettopp blitt trebarnsfar, men torsdag startet han dagen med en hardøkt sammen med Dyrhaug. I formiddag skal de fortelle mer om satsingen for kommende sesong. De skal også møte sponsorer og ta bilder i løpet av dagen.

– Vi er dritmotivert foran vinteren. Vi vet hva som bor i oss på det beste, og det er kult å ta med seg inn i dette prosjektet. Jeg kaller dette et eventyr, så får vi se om vi stikker av med prinsessen og halve kongeriket, eller om vi blir spist av trollet, sier Sundby under pressetreffet ved Skistua i Trondheim.

Privatlagsatsingen innbærer trolig at han forlenger karrieren frem til OL i Beijing om to år.

I GANG: Niklas Dyrhaug (t.v.) og Martin Johnsrud Sundby fotografert under en rulleskiøkt i Trondheim torsdag formiddag. Foto: Ole Martin Wold/ NTB Scanpix

Med seg på laget har de to Marit Bjørgens tidligere «gulltrener», Svein Tore Samdal. Han skal være en sparringspartner for Dyrhaug og Johnsrud Sundby.

49-årige Samdal jobber som administrerende direktør i BN Bank, som er sponsor for satsingen til de to langrennsveteranene.

– Disse to kan så mye om trening, så det handler mer om å begrense og utfordre de på det de har lagt av planer. Dette er to av guttene som er kjent for å være blant de som trener mest i Norge, så en av oppgavene blir å holde de litt igjen. For de tøyer strikken, sier Samdal til VG om det nye privatlaget Team Eidissen BN Bank.

Han forteller at Johnsrud Sundby tok kontakt før jul og fortalte at han vurderte en satsing utenfor landslaget - blant annet på bakgrunn at han og kona fikk sitt tredje barn.

– Niklas meldte seg på slutten av sesongen da han skjønte at han var ute av landslaget. Så er det Benn Eidissen (forretningsmann fra Nordland) som har støttet begge to tidligere og lurte på om vi kunne få til et lag. Det syntes vi var en veldig god idé.

les også

Sundby var bedre, ble vraket: – Det kan se litt merkelig ut

Både Sundby og Dyrhaug har jobbet hardt for å sette sammen et sponsoropplegg til å finansiere satsingen mens coronapandemien har herjet.

– Jeg er så utrolig glad for at vi fikk til dette. Vi skal ha det veldig artig på dennereisen, selv om det blir brutalt og tøft også , sier Dyrhaug torsdag formiddag.

Han har store planer.

– Jeg håper å være en kandidat til tremila (med skibytte), stafetten og femmila i VM. Jeg trives i Oberstdorf. Det var der jeg slo gjennom, jeg har gode minner derfra, sa Dyrhaug til VG i slutten av mars.

De tok VM-gull på stafett sammen i Lahti i 2017. Da var de også på pallen sammen da Sundby ble nummer to, mens Dyrhaug tok bronse på 15 kilometer klassisk enkeltstart, finske Iivo Niskanen vant.

Sundby er en av verdens mestvinnende langrennsløpere med 22 verdenscupseirer. Han har seks individuelle VM-medaljer, ett gull.

Dyrhaug har vært plaget med skader. Her viste han frem et operasjonsarr i november i fjor:

Mer om

 1. Vintersport
 2. Martin Johnsrud Sundby
 3. Niklas Dyrhaug
 4. Langrenn

Flere artikler

 1. Sundby og Dyrhaug: Får seks millioner til privat satsing mot VM og OL

 2. Sundby i gang med monsterplan: – Legger ned det jeg klarer av trening

 3. Sundby var bedre, ble vraket: – Det kan se litt merkelig ut

 4. NRK: Sundby nektes hjelp på Olympiatoppen

 5. Sundby bekrefter til NRK: – Ikke med på landslaget

Fra andre aviser

 1. Sjefen var sentral da VM-vinnerne ble vraket. Nå tror han svaret deres kan hjelpe egne elever.

  Aftenposten
 2. Sundby og Dyrhaug avslører sine planer – og de er helt private

  Aftenposten
 3. Oppsiktsvekkende satsing: Sundby går inn i nytt lag med Dyrhaug

  Aftenposten
 4. Oppsiktsvekkende satsing: Sundby går inn i nytt lag med Dyrhaug

  Bergens Tidende
 5. Oppsiktsvekkende satsing: Sundby går inn i nytt lag med Dyrhaug

  Fædrelandsvennen
 6. Sundby og Dyrhaug avslører sine planer – og de er helt private

  Fædrelandsvennen

VG Rabattkoder

Et kommersielt samarbeid med kickback.no