Ingvild Flugstad Østberg har fått startnekt av helsemessige årsaker

BEITOSTØLEN/OSLO (VG) Ingvild Flugstad Østberg (29) stiller ikke til start under helgens nasjonale åpning på Beitostølen av helsemessige årsaker. Hun går også glipp av verdenscupåpningen i Ruka.

 • Ida Høidalen
 • Håvard Rønning
 • Jamel Rake
 • Camilla Vesteng
 • Øyvind Herrebrøden

Det bekreftes under en pressekonferanse på Beitostølen torsdag.

– Jeg har havnet i en situasjon der jeg ikke kan gå skirenn. Det er kjedelig og beklagelig. Grunnen er helsemessige årsaker, der ikke alle krav i helseattesten er innfridd. Derfor er det beste for meg å stå over skirenn. Jeg har trent veldig bra og gledet meg. Jeg har vært frisk, skadefri og i god form. Jeg skulle helst startet, sier en gråtkvalt Flugstad Østberg.

– Jeg har valgt å trene mye og tøft. Som toppidrettsutøver er det alltid en risiko å trene så mye. Kroppen trenger tid til å komme seg på plussiden. Jeg har det helt fint og er som regel i godt humør, men selvfølgelig er det veldig kjedelig å ikke gå skirenn de kommende ukene. Vi har et fantastisk støtteapparat og helseteam som noen ganger må være strenge. Men helsa trumfer alt og er det viktigste. Starten av sesongen blir derfor uten meg, fortsetter idet stemmen sprekker.

– Det er ikke spiseforstyrrelse vi snakker om, siden du spør så direkte, sier landslagslege Øystein Andersen til NRKs Morten Stenberg.

– Vi forsøker å favne hele helsen. Helseattesten inneholder hjerte og lunge-funksjon, totalsituasjon og en vurdering i forhold til risiko på mange ting. Det er flere enkelte parametere der som følges opp på generell basis. Vi har for eksempel fokus på luftveier, som må være innafor for at den skal signeres. Det er mange faktorer og en sammensatt situasjon, fortsetter han til et samlet norsk pressekorps.

Helseattesten de norske langrennsløperne forholder seg til, springer ut fra anbefalinger fra IOC (Den internasjonale olympiske komité) som Olympiatoppen har vært med på å utarbeide. Norges Skiforbund har igjen fulgt linjene fra Olympiatoppen, opplyser idrettsprofessor Jorunn Sundgot-Borgen til VG.

Når utøverne fyller ut attesten svarer de på en rekke spørsmål om hjerte, lunger, allergier, ernæring og skader. Dette blir igjen fulgt opp av en lege med tilhørende undersøkelser.

Flugstad Østberg vant verdenscupen sammenlagt og Tour de Ski forrige sesong. Under VM i Seefeld tok hun fem medaljer. Hun forteller at hun nå ikke har vært flink nok til å ta vare på seg selv.

– Jeg velger å være så åpen og ærlig som mulig uten å gå inn i hver minste detalj. Det håper jeg dere kan respektere. Jeg velger å være bevisst i min rolle som et potensielt forbilde, sier hun til pressen som har møtt opp på Beitostølen.

Foto: Terje Pedersen, NTB Scanpix

Østberg vet ikke hvor lenge «rennkarantenen» vil vare.

– Jeg synes det er vanskelig å si noe konkret. Akkurat nå kan jeg ikke gi noe svar om akkurat når, svarer Østberg.

– Har du fått noen signaler om at dette kan skje fra det medisinske apparatet tidligere i høst?

– Det er mange ting som spiller inn og en jobb som må gjøres hele veien. Sånn som jeg trener, ligger jeg på grensa av det kroppen kan tåle. Vi blir kontinuerlig fulgt opp og vi får tett oppfølging. Det er ikke sånn at vi ikke har snakket om det, men det gjelder alle. Det er litt mer sammensatt enn som så, så jeg ønsker ikke svare mer på akkurat det, sier hun.

Therese Johaug synes synd på venninnen etter startnekten:

– Er dette et større problem i kvinnelangrenn?

– Det er et tema som er aktuelt både i langrenn og andre idretter. Toppidrett er brutal på sin måte. Jeg vil ikke kalle det et problem, men en utfordring. Denne delen er også en del av å være toppidrettsutøver, svarer hun.

– Har du hatt disse problemene tidligere i karrieren?

– Å være toppidrettsutøver krever mye på mange områder. Trening, teknikk, det mentale og det helsemessige. Det er en jobb som må gjøres og kroppen skal være med deg. Jeg har jobbet med det over lengre tid, men akkurat hva ønsker jeg ikke å gå detaljert inn på, svarer Østberg.

Den nasjonale åpningen på Beitostølen starter fredag formiddag med sprintprolog fra 10.00. Lørdag er det 10 kilometer klassisk for kvinnene. Søndag er det 10 kilometer fri.

Eirik Brandsdal går også glipp av den nasjonale åpningen grunnet forkjølelse.

Flere langrennsprofiler møter pressen i dag. Se hele pressekonferansen her:

Les også

 1. Østbergs kjæreste la opp: – Det skulle ikke stå på økonomi

  Mens Ingvild Flugstad Østberg (28) hadde sin beste sesong noensinne, bestemte samboer Christoffer Rukke (31) seg for at…
 2. Torgeir Bjørn: Alle burde gjort som Johaug og Østberg

  KVITFJELL (VG) Når de andre langrennsdamene drar hjem fra høyden i Val Senales blir Norges to beste langrennsløpere…

Mer om

 1. Vintersport
 2. Langrenn
 3. Ingvild Flugstad Østberg

Flere artikler

 1. Johaug om Østbergs startnekt: – Jeg synes synd på henne

 2. Østberg har fortsatt startnekt: Går ikke skirenn i Lillehammer

 3. Landslagstrener Iversen: Har fått henvendelser om hjelp til å gå ned i vekt

 4. Flugstad Østberg friskmeldt til Tour de Ski

 5. Håper Flugstad Østberg blir klar til Tour de Ski

Fra andre aviser

 1. Østberg kan ikke gå skirenn av helsemessige årsaker

  Aftenposten
 2. Østberg er tilbake på start: – Det har vært veldig spesielt

  Aftenposten
 3. Østberg er tilbake på start: – Det har vært veldig spesielt

  Bergens Tidende
 4. Nedslående nyheter for norsk langrennsprofil – må avbryte sesongen umiddelbart

  Aftenposten
 5. Nedslående nyheter for norsk langrennsprofil – må avbryte sesongen umiddelbart

  Bergens Tidende
 6. Fortsatt startnekt for Østberg

  Aftenposten

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder