Ny VM-bronse til Kristoffer Brun: Husker ikke sluttspurten

Medaljegrossisten Kristoffer Brun (29) måtte kjempe med alt han hadde i sitt tøffeste løp noen sinne. Men bergenseren sikret til slutt bronsen i ro-VM etter en dramatisk finale.

ARTIKKELEN ER OVER TO ÅR GAMMEL

– Nå er jeg inntil margen sliten. De siste 750 meterne husker jeg ingen ting av. Det var bare å ta «ti tak til», beskriver Kristoffer Brun til VG.

Torsdag hadde han best tid av alle da han vant sin semifinale. Finaleløpet ble tøffere.

– Jeg hadde en kjempedag da. I dag følte jeg meg ikke like rå, men jobbet godt mentalt med meg selv underveis. Det er virkelig godt å ende på pallen i årets siste løp etter at jeg har endt utenfor hele sesongen.

Leste du? Brun rundlurt og robbet av frekke tyver

Men tok Brun medalje i sitt femte VM og OL på rad. Det er nesten på høyde med Olaf Tufte som tok syv medaljer på rad mellom 1999 og 2005. Bruns bronse var den første norske medaljen i denne klassen på 27 år – Per Setesdal tok også bronse i lettvekt singelsculler under VM i Australia i 1990.

Bronsen i Sarasota var Norges 32. VM-medalje siden 1970. Brun tok selv VM-gull sammen med Are Strandli for fire år siden.

– Min første medalje alene, poengterer Kristoffer Brun.

Paul O'Donovan fra Irland vant gull, mens New Zealands Matthew Dunham sikret seg bronsen etter en superspurt Brun ikke klarte å svare på.

Kristoffer Brun lå an til medalje i hele det 2000 meter lange løpet i Florida, men medaljene i den underholdende og jevne VM-finalen skiftet flere ganger. Brun ledet etter 500 meter, men havnet bak både gullvinneren og sveitsiske Michael Schmid på 1000 og 1500.

Fra semifinalen: Feide all motstand til side

Så satte han inn sluttspurten og lå an til VM-sølv helt til Dunham kom som en rakett på de siste meterne og slo nordmannen med bare 13 hundredeler.

– Det er selvsagt litt bittert at jeg mistet sølvet, men det går ikke an å være misfornøyd med medalje, sier han.

Dermed ble det igjen pallplass nummer tre for Kristoffer Brun. Han vant VM-gull sammen med Are Strandli for fem år siden og har siden tatt to VM-bronser og en OL-bronse sammen med Stavanger-roeren, som denne sesongen ikke konkurrerer.

Det er ventet at duoen igjen skal konkurrere sammen fra 2018-sesongen. OL i Tokyo er det store målet. Singelsculler i lettvekt står på programmet i VM, men ikke i OL.

Også tre andre norske båter er klare for VM-finaler.

Hoff om treningen med Johaug: – Jeg har fått et lite løft

Tidligere fredag kvalifiserte Olaf Tufte og Kjetil Borch seg for finalen i dobbeltsculler. Horten-duoen hadde ingen problemer med å sikre seg plass i VM-finalen i dobbeltsculler. De ble nummer to i sin semifinale bare 13 hundredeler bak vinneren Polen. Italia sikret seg også finaleplass.

Den norske båten har hatt en tung start på mesterskapet i Florida, men viste i semifinalen at de kan komme til å kjempe om medaljer. I fjor tok de bronse i OL. Finalen går søndag ettermiddag den kommer også til å inneholde Frankrike, New Zealand og Litauen.

Olaf Tufte før VM: – Gleder meg ikke

Søndag skal også pararoeren Birgit Skarstein kjempe om VM-gull. Hun ble nummer fire i fjorårets Paralympics, men virker sterkere i VM hvor distansen er doblet til 2000 meter i forhold til tidligere sesonger.

– Det må være lov til å si at hun er storfavoritt, sier Kristoffer Brun og legger til:

– Hun har irriterende mye overskudd.

Også den norske dobbeltfireren er klar for VM-finale. Nils Jakob Hoff, Martin Helseth, Jan Helvig og Erik Solbakken gikk sterkt ut i sin semifinale torsdag og hadde ingen problemer med å sikre seg plass blant de seks båtene som lørdag ror finale.

– Vi har et kjempeløft i laget nå og stor tro på at det skal gå bra. Det er kult, mener bronsegutten.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder