KLAR FOR SNØEN: Johannes Thingnes Bø forsyner seg grovt av kaloriene som landslagstrener Egil Gjelland byr på under en tidligere samling på Mallorca. Foto: Jostein Magnussen , VG

Gjelland før sesongstart: - Sabla bra

Slik vurderer landslagssjefen skiskytterne

Landslagssjef Egil Gjelland (42) har ikke mye å klage på før skiskyttersesongen innledes på Sjusjøen fredag.

ARTIKKELEN ER OVER FIRE ÅR GAMMEL

– Forberedelsene har gått veldig bra. Vi har en velfungerende treningsgruppe som har hatt lite sykdommer og problemer. I sum har det vært sabla bra. Starten i år har vært mye bedre i år enn i fjor, fastslår Gjelland.

VG ba om landslagssjefens vurdering av skiskytterne en drøy uke før verdenscupen starter i Östersund.

Her er hans statusrapport:

• Emil Hegle Svendsen
Gjelland: Emil er sterk og totalen er veldig bra. Har gjort en formidabel jobb med skikkelig treningsmengde. Var småsyk i forrige uke, men er frisk igjen og i full trening. Ikke tilfreds med jobben han gjorde i fjor, men vet best selv hvilke knapper han må trykke på for å gjøre jobben.

VG fakta: Hadde sin dårligste sesong i fjor siden han slo gjennom i 2007/2008 med bare to verdenscupseirer og fem pallplasseringer.

Husker du denne? Tarjei Bøs fantastiske verdensmesterskap

• Tarjei Bø

Gjelland: Han har vært sterk gjennom hele året. Har klart å holde seg frisk ved hjelp av smart trening og treningsbelastning. Fikk gode svar da han ble nummer 7 på Beitostølen blant langrennsspesialistene på et tidspunkt hvor han ikke skal være i slag.
VG fakta: Sto over seks verdenscuprenn sist sesong på grunn av sykdom, kom tilbake og imponerte med tre bronse i VM (individuelt).

• Johannes Thingnes Bø

Gjelland: En liten luring. Han har vært bra stort sett hele sesongoppkjøringen. Mangler erfaring fra trening i høyden og sto dermed over det siste høydeoppholdet, men gjorde sine forberedelser i lavlandet.

VG fakta: Norges beste og jevneste skiskytter sist sesong. Tre verdenscupseirer. 15 ganger blant topp 10 av 24 starter.

Les også: Dette er Bjørndalens tre største triumfer

• Ole Einar Bjørndalen

Gjelland: Nettopp tilbake i Norge etter å ha vært tre uker i høyden. Sykdom gjorde at han fikk en dårlig start på sommertreningen og sesongoppkjøringen, men den tror jeg ikke vi trenger å legge så mye vekt på lenger.

RETT FRA HØYDEN: Ole Einar Bjørndalen fotografert under skiskytternes samling i Holmenkollen i høst. Foto: Jostein Magnussen , VG

VG fakta: Har ikke vunnet et verdenscuprenn siden februar 2012. Mer enn godkjent sesong i fjor med 11 topp 10-plasseringer på 18 renn.

• Lars Helge Birkeland

Gjelland: Lars Helge har gått gjort en god treningsjobb og legger ned en solid jobb hele veien. Har vært et positivt «pust» inn i laget og virker sterk på det meste.

VG fakta: Fikk bare gå syv verdenscuprenn 2014/2015-sesongen. 5. plass fra Kollen på sprinten som beste resultat i fjor. 5 topp 10-plasseringer på 34 verdenscupstarter.

• Henrik L´Abbé-Lund

Gjelland: Virker roligere og mer solid nå enn hva han har vært tidligere da han kom inn på elitelandslaget før 2013/2014-sesongen.

VG fakta: Fjorårssesongen ble ødelagt av sykdom. Startet bare 11 verdenscuprenn med 6. plass i Anterselva som beste resultat.

Håper å få gode svar

Skiskytterne har stort sett vært på farten siden den første uken i oktober. Først på høydeopphold i Val Senales (Italia) og så i Martell (Italia) på 1700 meter. Den siste tiden har skiskytterne trent på snø på Beitostølen før turen nå går til Sjusjøen.

– Sesongåpningen på Sjusjøen er preget av mye utenomsportslig aktivitet som tar en del fokus, men vi håper likevel å få noen gode svar på skytebanen og få noen bekreftelser på at ting er bra. Nå må vi begynne å «skru sammen» alt før alvoret starter, sier landslagssjef Egil Gjelland.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder