RAKRYGGET: Nils Jakob Hoff møtte norsk presse utenfor hotellet Mango Tree i Rio de Janeiro torsdag. Lørdag skal han i ilden i OL. Foto: Bjørn S. Delebekk VG

Hoff trente 10 timer om dagen for å bli kvitt ryggplagene

...og nå vil han kombinere roingen med medisinstudier igjen

RIO DE JANEIRO (VG) I sin desperate kamp for å bli kvitt ryggsmertene og komme seg til OL, trente Nils Jakob Hoff (31) så mye som ti timer om dagen i styrkerommet på Olympiatoppen.

ARTIKKELEN ER OVER TO ÅR GAMMEL

– Jeg måtte bare ta grep, fastslår 31-åringen overfor VG.

For etter VM-gullet i dobbeltsculler med Kjetil Borch i 2013, har karrieren ikke gått på skinner. Hoff tok pause fra medisinstudiene for å konsentrere seg om roingen, men det stemte ikke helt for duoen.

Og så begynte Hoffs rygg å krangle.

– Det har vært utfordring på utfordring, men jeg kom meg hit til slutt, og det er jeg veldig glad for, sier han når VG møter ham under palmene i roernes hotellhage like ved Ipanema-stranden i Rio de Janeiro.

Les også: TV 2-Ingrid ber OL-seerne bedømme henne på fag

VG I BRASIL: Journalist Eirik Borud (t.v.) og fotograf Bjørn S. Delebekk.

Problemene kostet ham plassen i dobbeltsculleren, der Borch nå har Olaf Tufte som sin kompanjong. Nå er han bare lykkelig over å ha kvalifisert seg til OL - og være kvitt ryggsmertene.

– Det har vært en veldig lang prosess, med hele støtteapparatet til Olympiatoppen på høygir. Det har gått i trening, øvelser og behandling. Du må bare ta styring på det der, sier Hoff.

– Du trente bort smertene?

– Ja, jeg tror jeg var ti timer på det meste i treningsrommet på Olympiatoppen. Tøyde og kjørte styrkeøvelser. Du må bare prøve å kompensere for alt du mister. Det var bare å ta grep, forklarer han.

Sjekk denne: 10 Rio-øyeblikk du ikke kan gå glipp av

Og etter OL går han tilbake til en gammel «suksessoppskrift». For da Hoff ble verdensmester for tre år siden, studerte han medisin ved siden av idrettskarrieren.I oktober setter han seg på skolebenken igjen for å ta fatt på de to siste årene av studiet.

– Jeg synes det er på tide å bli ferdig snart, og så er det noe av det gøyeste jeg vet. Så jeg gleder meg enormt til å komme tilbake igjen og bruke hjernen på litt annet enn å tenke på hvordan man skal takle smerte, sier Hoff og smiler.

Sjansene for OL-medalje hevder han at han ikke tenker på.

– Jeg tenker mer på å klare å gjøre det jeg skal gjøre 100 prosent. Det blir absurd å fokusere på resultater når jeg ikke har noe å vise til, mener 31-åringen.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder