MERRITERT: Rafael Nadal virker her å deppe, men French Open-finalen i 2010 ble en av hans mange oppturer. I finalen slo han svenske Robin Söderling i tre strake sett. Foto: Jørgen Braastad , VG

Ruud tror 2016 kan bli Nadals siste sesong

Tidligere tennisproff Christian Ruud er en stor tilhenger av Rafael Nadal (29). Nordmannen tror likevel det kan gå mot slutten for den spanske stjernen.

NTB
ARTIKKELEN ER OVER FIRE ÅR GAMMEL

Verdensfemmer Nadal røk svært overraskende ut i 1. runde av Australian Open tirsdag. Landsmannen Fernando Verdasco ble for sterk over fem sett (3-2-seier). I etterkant stilte engelske medier spørsmål ved 29-åringens tennisframtid.

– Nadal har mistet sin aura, skrev Simon Briggs i The Telegraph.

Norske Christian Ruud ser poenget.

– Jeg er en stor fan av Nadal. Men slik det ser ut nå, tror jeg det blir vanskelig for ham å komme tilbake blant de tre beste spillerne i verden, sier Ruud til NTB.

FÅTT MED DEG? Casper (16) topper verdensrankingen for juniorer

Fysisk stil

Den tidligere tennisproffen peker på Nadals spillestil som en bekymringsfaktor.

– Nadal har spilt røff, fysisk tennis siden 14-15-årsalderen. Dét tærer på kroppen. Han merker nok også at han snart er 30 år gammel. Han har mistet et lite steg, mener Ruud.

– Roger Federer er 34, men han spiller en type tennis som er mye lettere for kroppen, påpeker nordmannen.

TIDENES BESTE NORSKE: Christian Ruud. Foto: Frode Hansen , VG

Fjoråret ga grunn til bekymring for Nadal. For første gang siden 2004 mislyktes spanjolen i å vinne en Grand Slam-turnering.

– Jeg tror fortsatt at Nadal elsker tennis, men får han en veldig svak sesong i år, tror jeg han vil vurdere å legge opp. I så fall har han ingenting å skamme seg over, sier Ruud, og viser til Nadals strålende karriere.

Nadal har blant annet vunnet 13 Grand Slams siden 2005. Han er også olympisk mester i single fra 2008.

AKTUELT: Tennissporten rystes av kampfiksingsskandale

«Djoko» overlegen

Ruud, som selv var nummer 39 i verden på sitt beste, trekker også fram Nadals skadehistorikk som en faktor.

SKADEUTSATT: Rafael Nadal, her fra 2013. Foto: Christian Palma , Ap

– Han har hatt mange kneskader i løpet av karrieren. Man vet aldri hvor vondt han har hatt, eller hvor vondt han eventuelt har det nå. Det kan også ha noe å si for framtiden hans, sier Ruud.

Nordmannen aner i tillegg at Nadal ergrer seg litt over Novak Djokovics utrolige form.

– Nadal vet nok han minst må tilbake på sitt gamle nivå for å kunne konkurrere med Djokovic. Djokovic er en maskin for tiden. Han er spillemessig best, og har dessuten en mental «edge» over de andre spillerne, sier en imponert Ruud.

Selv følger nordmannen med på Australian Open. Grand Slam-turneringen varer fram til 31. januar.

– Jeg prøver å få med meg litt, ja. Det er gøy å følge med. Jeg så blant annet litt av Nadals kamp mot Verdasco. Nadal hadde sine muligheter, men «surret det vekk», sier nordmannen, som la opp i 2001. (NTB)

Mer om

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder