OL-HELSENETT: Håndballandslaget har brukte den ny appen en stund. Nå vil den kunne brukes av Norges alle OL og Paralympics-aktuelle utøvere. Bildet er fra foran EM-finalen (f.v):  Kjerstin Solås, Silje Waade, Silje Solberg og Veronica Kristiansen.

OL-HELSENETT: Håndballandslaget har brukte den ny appen en stund. Nå vil den kunne brukes av Norges alle OL og Paralympics-aktuelle utøvere. Bildet er fra foran EM-finalen (f.v): Kjerstin Solås, Silje Waade, Silje Solberg og Veronica Kristiansen. Foto: Bjørn S. Delebekk

Først i verden med helse-app for OL-utøvere

Håndballjentene og resten av alle Norges OL og Paralympics-aktuelle utøvere har tatt i en bruk en helse-app som idrettsverden ifølge ekspertisen misunner dem.

ARTIKKELEN ER OVER TO ÅR GAMMEL

– Det er en god måte å fange opp skader. Veldig mange land er misunnelig på oss. Og dette er ikke er forskningsprosjekt. Vi gjør det for å sikre optimal oppfølging av utøverne. Den er testet på utvalgte utøvergrupper i sommer og høst, og rulles ut i disse dager, forteller Olympiatoppens sjefslege Roald Bahr.

Leste du denne? Mamma Marit Bjørgen og Norges OL-håp må «lære seg å sove»

APP-MANNEN: Ben Clarsen jobber som fysioterapeut ved Olympiatoppen. Foto: Senter for idrettsskadeforskning

– Vi er et foregangsland. Helt klart. Jeg har vært i Japan, USA, Nederland og hos IOC, der jeg har presentert det. Ingen andre nasjoner har det på OL-troppnivå, og interessen er stor hos internasjonale OL-komiteer, sier Ben Clarsen som jobber for Olympiatoppen og Senter for idrettsskadeforskning.

Alle OL-aktuelle sjekkes

Husker du denne? Vibeke Skofteruds arm etter treningssjokket

Ben Clarsen, som har en bachelor i fysioterapi fra Sydney og mastergrad fra Norges idrettshøyskole, har i mange år ledet arbeidet som nå har resultert i lanseringen av helse-appen «Sparta Nova Monitoring».

Den er teknisk sett utviklet av et firma i Belgia som etter hvert vil markedsføre den for kommersiell bruk - som «betaling» for arbeidet det har utført for Olympiatoppen.

– Vi har brukt masse tid. Det er snakk om et utviklingsarbeid over flere år. Nå er vi endelig i gang med en versjon som fungerer bra, sier Ben Clarsen.

Han forteller at halvparten av Norges aktuelle utøvere til OL og Paralympics i Rio benyttet seg av helse-appen Sparta Nova i en prøvefase. Appen er en slags del av Olympiatoppens omfattende helsescreening av OL-aktuelle utøvere. Et sikkerhetsnett, slik Olympiatoppens sjefslege Roald Bahr omtaler den.

Appen sørger for rapportering av utøvernes helsetilstand regelmessig og over tid.

Leste du denne? Ingebrigtsen svever: Må bruke hodet bedre

Fullstendig oversikt

OL-APP: Slik ser «sikkerhetsnettet» til alle Norges OL-aktuelle utøvere ut på en smarttelefon. Foto: SKJERMDUMP

Fysioterapeut Håvard Moksnes er ansvarlig for testingen - eller screeningen - av alle utøverne hos Olympiatoppen: spenst, hopp, hink, styrke, bevegelighet, kontroll, pluss «legedel» når det gjelder bruk av kosttilskudd og medisiner.

– Med tanke på OL i Pyeonchang i 2018 har vi hatt 50 til 100 utøvere inne til obligatorisk screening, mens rundt 150 vil bli monitorert (gjennom appen). Det medfører en tetterre oppfølging fra støtteapparatet hos hvert enkelt lag eller utøver, og over flere år vil det gi oss en fullstendig oversikt over deres helse, svarer Ben Clarsen på spørsmål om responsen fra Norges toppidrettsutøvere.

Leste du denne tirsdag? Ezinne Okparaebo vraket fra landslaget

– Noen synes det er enda en «ekstra ting». Men når de får det forklart, er de fleste veldig positive, tilføyer Ben Clarsen.

Han har en en doktorgrad fra kartlegging av belastningsskader. Det var i forbindelse med den avhandlingen at ideen til rapporteringssystemet ble født. I begynnelsen, foran og under London og Sotsji-OL, skjedde den ved hjelp av epost.

Nå er det appen som gjelder.

Håndballgutta ivrige

Leste du denne for halvannet år siden? Dale Oen om lillebrorens sykdom: En vanlig lege hadde fanget det opp

Olympiatoppens sjefslege, Roald Bahr, understreker at toppidrettsorganets stipendutøvere ikke er forpliktet til å bruke det nye verktøyet. Det er et tilbud.

SJEFSLEGE: Roald Bahr, Olympiatoppen. Foto: Jan Petter Lynau VG

Han sier også at «nærmest alle friske» i Rio-OL ikke nødvendigvis er appens fortjeneste, men påpeker at det var mye snakk om det motsatte - skader og sykdom - i forbindelse med London-OL fire år tidligere.

Husker du? Aksel Lund Svindal måtte reise hjem fra Sotsji

Hånballandslaget for herrer, som skal spille VM i januar i Frankrike, har vært og er veldig aktive brukere av helse-appen. Det samme er håndballjentene som sist helg vant EM-gull i Göteborg. Hopplandslaget har fungert som testgruppe for utvikling av siste versjon av «Sparta Nova».

– Norge har en fordel ved at vi har får utøvere, sammenlignet med for eksempel USA. Men dette er ikke noe vi vil holde hemmelig. Det er helt åpent og vi ønsker å dele det, og det er også delvis finansiert av IOC (den internasjonale olympiske komite), sier Ben Clarsen til VG.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder