REGN I RIO: Karoline Bjerkeli Grøvdal (26) slo av en prat med dobbelt OL-gullvinner Andreas Thorkildsen i deltakerlandsbyen i Rio-OL onsdag formiddag lokal tid. Thorkildsen skal kommentere friidrett for TV 2, Bjerkeli Grøvdal løpe 10.000 meter fredag ettermiddag norsk tid. Foto: Bjørn S. Delebekk VG

Grøvdal har kjæresten som mental rådgiver på telefon fra Norge

RIO (VG) Karoline Bjerkeli Grøvdal (26) ringer kjæresten, Vladimir Vukicevic (25), hjemme i Norge når hun er bekymret. Det er Norges OL-håp på 10.000-meteren ofte akkurat nå.

 • Øystein Jarlsbo

Artikkelen er over tre år gammel

– Det er jo ingen store saker. Det kan være litt vondt her og litt vondt der, for eksempel at jeg har ligget feil og kjenner det når jeg våkner, forteller hun med hensyn til innholdet i telefonsamtalene med kjæresten.

Bakgrunn: Flyr for å rekke OL-kravet - kjæresten har klart to

Oslo 20150610. Friidrettsparet Karoline Bjerkeli Grøvdal og Vladimir Vukicevic under det tradisjonelle jordbærselskapet i Oslo rådhus onsdag kveld, i forbindelse med torsdagens Bislett Games. Foto: Vegard Wivestad Grøtt / NTB scanpix Foto: Vegard Wivestad Grøtt NTB scanpix

Men Karoline Bjerkeli Grøvdal vedgår at det to dager før OL-debuten på 10.000 meter «er nervøsitet.» Hun er usikker, det er snakk om nerver.

– Da kan jeg ringe og si «åh, nakken min». Små ting som egentlig ikke betyr noe, sier hun og smiler.

– Ingenting å spare på

Vladimir Vukicevic satte personlig rekord på 110 meter hekk under friidretts-EM for en måned siden. Men 13,54 var syv hundredeler fra OL-kravet.

Karoline Bjerkeli Grøvdal kvalifiserte seg tidlig i vår og sommer for 5000 meter om ni dager og kommende fredags 10.000 meter - distansen hun vant EM-bronse på i Amsterdam for en måned siden.

Bakgrunn: Skoen revnet etter én runde

Den gang droppet hun 5000-meteren til slutt i mesterskapet, selv om NRK-ekspert Vebjørn Rodal mente hun kunne tatt medalje på den også.

Hun har forlengst bestemt seg for å løpe begge distansene her i Rio.

– Det er ingenting å spare på her nå. Jeg skal gi alt på den 10'ern uansett, og så er det en bonus å få løpe en gang til, sier hun med tanke på 5000-meteren.

For å ikke gjenta akklimatiseringstabben fra friidretts-VM i fjor, da hun kom til Beijing for få dager før 5000-meteren og gikk på en varmesmell, var hun første norske utøver som sjekket inn i deltakerlandsbyen 1. august.

Hun hadde med andre ord vært på plass halvannen uke da hun i dag, onsdag, kunne ønske nyankomne Andreas Thorkildsen (34) velkommen til Rio.

Norges dobbelte OL-gullvinner, som skal jobbe som ekspertkommentator for TV 2 under lekene, ble forøvrig møtt med nyheten om at han over natten hadde rykket opp fra sjette til femteplass i 2012-OL.

Topp 10 på 10k

Årsaken er at en fersk re-test har avslørt at sølvvinneren fra fire år tilbake, ukraineren Oleksandr Pjatnytsia, brukte anabole steroider da han kastet nest lengst i London.

Bakgrunn (krever innlogging): Satser på å bli friidrettens nye superpar

Karoline Bjerkli Grøvdal kan drømme om en liknende plassering når hun står på startstreken klokken 16.10 norsk tid fredag. Men hun mener en topp 10-plassering er realistisk.

– Det er mot slutten det blir avgjort. Derfor er det viktig å være kald starten. Jeg er glad jeg «har» det EM-løpet. Det var et hardt løp, der alle løp så fort de kunne mot slutten, sier Karoline Bjerkeli Grøvdal.

Hun har vært i god form, bedre enn noen gang tidligere i karrieren, helt siden hun vant bronsemedalje i terreng-EM i desember. Hennes siste konkurranse var i Monacos Diamond League-stevne for en måned siden. Da satte hun personlig rekord på 3000 meter med 8.39,47 og ble nummer fire bak tre kenyanere.

– Nå er jeg forberedt på et skikkelig kjør fra start, og blir det er lureløp er det bare bra for meg, tilføyer.

GODT FORBEREDT: Karoline Bjerkeli Grøvdal under pressetreffet i deltakerlandsbyen onsdag. Foto: Bjørn S. Delebekk VG

På spørsmål om «det bør ikke gå for fort», svarer hun at det ikke bør gå fortere enn hun er god for «i alle fall». Samtidig påpeker hun at hun ikke vil være alene om å ligge bak; målet om topp 10 tar ikke kvelden selv om de beste skulle stikke.

Familien og Vladimir

Karoline Bjerkeli Grøvdal har bare løpt 10.000 meter to ganger på bane.

Forberedelsene er imidlertid de samme som i forbindelse med den halve distansen. Taktisk er heller ikke 5000 meter annerledes enn 10.000 meter, forklarer hun.

Bakgrunn: Rett og slett en kjempetid - i Roma

– Men mentalt kan det være litt annerledes; hva skal du gjøre og sånne ting, sier hun.

– Har du noen her som hjelper deg med det. Det mentale?

– Nei, jeg har ikke det behovet. Jeg føler meg såpass sterk og såpass det jeg skal være mentalt. Det er en trygghet jeg har. Men jeg bruker dem jeg har hjemme. Familien og Vladimir. Jeg bruker han «her» nå, hvis jeg er usikker.

– Det kan være at jeg har hatt kjenning med småting, at den økta var litt daff. Han er flink og sier sånne ting, «du er i form». Det er ikke så veldig farlig, egentlig, hva han sier. Det er bare det å prate med ham om noe annet, sier Karoline Bjerkeli Grøvdal.

Stusslig alene

På spørsmål hva «usikker» og «bekymring» egentlig innebærer for en idrettsutøver, svarer hun at hun ikke bare ringer Vladimir Vukicevic når hun er bekymret.

Det kan være at hun kjeder seg også, og da kan det være helt ok å høre litt om hvordan han har gjort det under sin trening hjemme på Bislett.

Leste du denne? Kjæresten gledet seg til å treffe Karoline på hotellrommet

– Frem til (sist) søndag har jeg trent veldig bra. Mandag var min første hviledag. Nå begynner det å nærme seg, tiden går jo fort. Jeg var her tre dager før de andre. Det var litt stusslig. Men det var viktig å være her så tidlig, for å komme inn i denne «bobla», sier Karoline Bjerkeli Grøvdal.

Les også

 1. Streiket for å få med VM-gullvinner til OL

  RIO (VG) Julius Yego (27) vant VM-gull i spyd overlegent for ett år siden.
 2. Thorkildsen om de norske særkravene til OL: – Bare tull

  SOGNSVANN (VG) Andreas Thorkildsen mener Olympiatoppen har gjort det vanskeligere for utøvere å prestere i OL.
 3. Pedersen gråt etter misset OL-krav i EM - likevel klar for Rio

  SOGNSVANN (VG) Isabelle Pedersen (24) var i tårer etter å ha misset OL-kravet i EM. Nå skal hun likevel til Rio.
 4. Amalie Iuel nummer seks: – Jeg var litt for gira

  I finalen i 400 meter hekk løp Amalie Iuel (22) inn til en sjetteplass.
 5. Em-gull og -bronse på 1500 meter: Friidrettspresidenten om bragden: - Vil stå i historiebøkene i lang tid

  AMSTERDAM/OSLO (VG) Friidrettspresident Tore Hordnes sto på tribunen i Amsterdam og trodde knapt det han så da Filip og…
 6. Warholm: Hekk er sidesprang - vil kaste spyd med Thorkildsen

  AMSTERDAM (VG) Karsten Warholm (20) mener at 400 meter hekk er et «sidesprang» og vil satse mer på 10-kamp med Norges…
 7. Olympiatoppen måtte undersøke Tonjes OL-jubelhopp: - Dønn ryddig

  AMSTERDAM (VG) Tonje Angelsen (26) jublet over å ha klart OL-kravet i høyde på Bislett onsdag kveld.

Mer om

 1. OL 2016
 2. Andreas Thorkildsen
 3. Friidrett

Flere artikler

 1. Kjæresten gleder seg til å se Bronse-Karoline på hotellrommet

 2. Slutt mellom friidrettsprofilene Karoline Bjerkeli Grøvdal og Vladimir Vukicevic

 3. Slutt mellom friidrettsprofilene Karoline Bjerkeli Grøvdal og Vladimir Vukicevic

 4. Bjerkeli Grøvdal: Trenger ingen fast trener

 5. Grøvdal brøt 5000-meteren: – Føles forferdelig å bryte

Fra andre aviser

 1. Jublet etter EM-medalje: – En lettelse endelig å lykkes

  Aftenposten
 2. Grøvdal håper på VM-suksess etter ny pers: - Jeg er i rute

  Aftenposten
 3. Hun er Norges EM-håp

  Aftenposten
 4. Grøvdal VM-klar på 5000 meter

  Aftenposten
 5. Denne norske utøveren har 200 skopar: - Jeg har en forkjærlighet for det

  Aftenposten
 6. Hun er Norges EM-håp

  Bergens Tidende

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder