FORTVILELSE: Danmarks Stine Jørgensen og de andre danskene jentene jublet først før spill om femteplass og VM-billett, før de skuffet måtte innse at de ikke hadde lest reglene ordentlig. Foto: Afp

Danmark jublet for ingenting etter seieren over Norge

Misforsto reglene

(VG Nett) Danskene jublet stort etter gårsdagens seier over Norge som ga dem muligheten til å spille om femteplassen i EM. Men så fant de ut at den plasseringen er betydningsløs.

Pernille Ingebrigtsen
ARTIKKELEN ER OVER SYV ÅR GAMMEL

De danske håndballjentene trodde nemlig at en femteplass ville gi dem en billett til neste års VM, og derfor slapp de jubelen løs etter 35-33-seieren over Norge i går.

- Det er så stort. Vi har hele tiden snakket om at VM er målet. Selvfølgelig ville vi helst vært i semifinalen, men jeg er kjempefornøyd med dette resultatet, sa landslagstrener Jan Pytlick på dansk direktesending etter kampen.

Regelendring i juni

Det var før han og jentene fant ut at danskene hadde misforstått reglene og fikk beskjed av Det europeiske håndballforbundet at en regelendring gjør at femteplassen ikke gir VM-plass likevel.

TABBET SEG UT: Landslangstrener Jan Pytlick hadde ikke fått med seg regelendringene som gjør at en femteplass i EM ikke gir VM-plass. Foto: Håkon Mosvold Larsen, NTB scanpix

Utenom regjerende mester (Norge) og vertsnasjonen Serbia, er det bare lag nummer tre og fire i EM som blir direktekvalifisert til VM.

- Det er en regel som Det europeiske håndballforbundet endret på da de hadde en kongress i juni. Men det er ingen som har endret reglene på deres hjemmeside. Men vi kan ikke legge skylden på andre, for vi hadde representanter på møtet i juni, sier Danmarks pressesjef, Finn Tage Jensen, til det danske nyhetsbyrået Ritzau, ifølge Aftonbladet.

- Vi må innrømme at vi har gjort en kjempetabbe, sier trener Pytlick til danske Ekstra Bladet.

- Hvorfor spille?

Etter å ha fått vite at kampen om femteplassen er betydningsløs, lurer danskene på hva som er vitsen i å stille opp. Russland er motstander i kampen som skal spilles lørdag.

- Det er en kamp som ikke betyr noe, så hvorfor spille den? Det kommer nok ikke mange i hallen klokken 12 på en lørdag, sier generalsekretær i Det danske håndballforbundet, Morten Stig Christensen.

Trener Pytlick ser likevel positivt på at Danmark får god matching i kampen mot Russland.

Danmark må nå satse på å nå VM i Serbia gjennom kvalifisering.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder