HAR SPILT NM FLERE GANGER: Petter Northug, her fra NM i Riga i 2011, er en ivrig pokerspiller. Nå åpner den nye regjeringen for oppmyking av dagens regler. Foto: Scanpix

Åpner for poker og utenlandske spillselskaper

Frp-politiker: - Dette vil gi norsk idrett mer penger

John Arne Riise til VG: - Dette er gode nyheter

I fremtiden kan Petter Northug spille NM-poker på norsk jord hvis den nye regjeringen får det som den vil. Samtidig kan Norsk Tippings monopol stå for fall.

ARTIKKELEN ER OVER SEKS ÅR GAMMEL
Les regjeringserklæringen her (om spill på side 53)


Regjeringsplattformen Høyre og Fremskrittspartiet la frem i mandag kveld, kan dermed bety dramatiske endringer for norsk idrett i årene som kommer.

De to partiene skriver at de «vil tillate mesterskapsturneringer i poker med klare beløpsgrenser gjennom et unntak i lov». Kilder VG har vært i kontakt med, tolker det som at NM i poker trolig kan arrangeres i Norge i fremtiden - dersom det søkes på forhånd.

I vår reiste 1000 nordmenn til Dublin for å spille NM.

- Dette er gode nyheter. Dagens pokerlovgiving har ikke tatt innover seg at poker er et ferdighetsspill, og det er synd at Norges beste pokerspillere alltid må reise til utlandet for å spille turneringer. Jeg gleder meg nå til å spiller poker-NM på norsk jord, sier John Arne Riise til VG.

Vil vurdere Norsk Tipping-konkurrenter

Fulham-proffen står på lønningslisten til spillselskapet Betsson. Der ble regjeringsplattformen svært godt imot.

I dokumentet står det at «Regjeringen vil utrede spørsmålet om lisensordning for utenlandske spillselskaper».

Det tolker idrettspolitisk talsmann i Frp, Øyvind Korsberg, som en klar seier til eget parti. Han er overbevist om at en utredning bare er første skritt på veien mot legalisering av utenlandske spillselskaper i Norge.

SPONSET AV POKERSELSKAP: John Arne Riise. Foto: Frode Hansen, VG

- Nå forlater vi den gamle monopoltenkningen til de rødgrønne, der Norsk Tipping skulle være den eneste riktige veien når det gjelder spill. Dette er jeg veldig godt fornøyd med, sier Korsberg - som understreker at han ikke har vært involvert i forhandlingene, og at han dermed ikke kjenner detaljene i regjeringsplattformen ennå.

Støttepartiet Venstre har også tatt til orde for innføringen av en lisensordning for utenlandske spillselskaper.

Spillselskapene må trolig, dersom ordningen faktisk innføres, gi en del av omsetningen sin tilbake til norsk kultur og idrett, mot at de får etablere seg i Norge. Ifølge Korsberg er det da naturlig av selskapene får drive markedsføring på lik linje med Norsk Tipping.

Spillselskapene jubler for ordlyden i regjeringsplattformen som ble lagt frem på Sundvolden.

- Dette er en historisk avgjørelse. Det er første gangen man tar ordet «utrede» i sin munn. Det er det eneste vi har bedt om. Vi er trygge på at ordningen i Danmark også er den beste i Norge. Både for oss som selskap, og for norsk idrett, sier Mikael Mellqvist i Betsson.

Idrettslederne avventer

Idrettspolitisk talskvinne i Høyre, Linda Hofstad Helleland, har ikke tatt del i forhandlingene mellom regjeringspartiene.

Hun ville derfor ikke uttale seg om ordlyden i regjeringsplattformen da hun var i kontakt med VG mandag kveld. Hofstad Helleland understreker likevel betydningen av ordet «utrede».

TROR PÅ NY RETNING: Frp-politiker Øyvind Korsberg. Foto: Knut Erik Knudsen

Norges idrettsforbund har lenge slåss for å beholde dagens ordning, der Norsk Tipping har monopol og generer betydelige summer til norsk idrett hvert år. Generalsekretær Inge Andersen ønsket mandag ikke å kommentere regjeringsplattformen, men varsler en uttalelse i løpet av tirsdagen.

- Norges idrettsforbund ser frem til å jobbe sammen med det nye stortinget og regjeringen. Vi har registrert at regjeringen vil gi gode rammevilkår for idretten og tilrettelegge for at alle som ønsker det, skal kunne delta i fysisk aktivitet, sier han til VG.

Tror ikke på økt avhengighet

Øyvind Korsberg forventer ikke støtte fra ledelsen i norsk idrett.

- De har ikke evnet å tenke nytt på mange tiår, og vil nok fortsatt stikke hodet i sanden. Men dette vil sørge for mer penger til norsk idrett, sånn at man ivaretar utøverne og anleggene på en bedre måte, sier Frp-politikeren.

ADVARER: Statssekretær Mina Gerhardsen. Foto: Terje Bringedal

Han er ikke enig med dem som frykter at et eventuelt frislipp av utenlandske spillselskaper kan føre til mer spillavhengighet.

- Spillavhengighet kan man utvikle bak PC-en allerede i dag, sier Korsberg.

Gerhardsen advarer

Statssekretær i Kulturdepartementet, Mina Gerhardsen (Ap), advarer mot å slippe til utenlandske spillselskaper i Norge:

- Det vil innebære mindre penger til idretten og mer spillavhengighet. Dagens monopol gir total kontroll. Det mister vi med private aktører, sier hun til VG.

- Nordmenn spiller allerede for milliarder av kroner på utenlandske nettsteder. Er det ikke bedre å ta del i dette markedet for å skaffe nye inntekter?

- Det er en myte at det er mye å hente på å legalisere dette. Nordmenn spiller for milliarder, men antallet spillere hos utenlandske selskaper går ned. Det vi vil sitte igjen med er lite, fordi premieutbetalingen hos disse selskapene er så høy. Idretten ønsker heller ikke dette, siden dagens ordning, med monopol, sikrer forutsigbar finansiering og fordi idretten etisk sett kan stå for inne for spilleinntekter når det foregår i sikre rammer, sier Gerhardsen.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder