NY SJEF: Tom Tvedt ble på idrettstinget innstilt som ny idrettspresident etter Børre Rognlien. Nå sier Randaberg-mannen at han ikke ønsker OL-boikott av norske utøvere. Foto:Mattis Sandblad,VG

Idrettspresidenten ønsker ikke boikott

Tom Tvedt (47) syns det ville vært trist om norske utøvere boikottet OL i fremtiden og forventer at IOCs reformarbeid tilknyttet gjenbruk av anlegg gjennomføres.

  • Kjetil R. Anda

Artikkelen er over fire år gammel

Det sier den nyvalgte idrettspresidenten til VG i lys av utspillene til Astrid Uhrenholdt Jacobsen og Ståle Sandbech.

– OL-boikott kan bli et alternativ, men da må man vite som utøver at man vinner på å boikotte i stedet for å gjennomføre, sier Uhrenholdt Jacobsen.

– Dersom OL blåses helt ut av proposjoner, eller at de gjør noe jeg ikke er fornøyd med, vil jeg ikke utelukke at jeg dropper OL, sier Sandbech.

Tvedt på sin side har ikke tro på boikott som verktøy, verken idrettspolitisk, politisk eller for å utvikle gode møteplasser for dialog i verdenssamfunnet. Han mener derimot at idrett skal være arena for fair play og at man skal delta med dialog, respekt og åpenhet.

– Så sånn sett er jeg uenig i utspillet til Sandbech og Uhrenholdt Jacobsen, men så kan jeg si på generelt grunnlag at IOC har gjennom sitt reformarbeid Agenda 2020 satt fokus på dette med gjenbruk av anlegg, sier Tvedt.

Fester sin lit til IOC

Uhrenholdt Jacobsen uttrykker bekymring overfor VG over rådyre anlegg som bygges til OL, får så å bli stående ubrukt i ettertid.

VG-journalist Ole Kristian Strøm beskrev Sotsji som en mennesketom olympisk spøkelsesby, og dystre bilder har vist hvordan OL-byen fra 2014 har forfalt. Likevel fester Tvedt sin lit til at IOC får ordnet opp i problemet.

– Du kan bare se på ungdoms-OL i 2016 hvor det settes fokus på gjenbruk av anleggene fra 1994 og på utviklingen av en ny generasjon unge frivillige. Det skal integreres i samfunnet og gjenbrukes. Du kan se på boligene som IOC har tilført 108 millioner kroner til i Lillehammer som i disse dager blir fylt opp av studenter fra hele landet, sier Tvedt til VG.

– Har du tro på at 2022-kandidatene vil gjennomføre IOCs mål?

– Nå er ikke den beste kandidaten med, dessverre. Vårt fokus var å ta et OL på hjemmebane tilbake til det Lillehammer representerte i 1994. For 2022 er det to kandidater igjen og det er nå opp til IOC å gjennomføre sine reformer i praksis. Det har jeg en klar forventning om.

– Jeg registrerer at den ene av de to kandidatene skal benytte elleve eksisterende anlegg.

– Så spøkelsesbyen i Sotsji er noe som aldri vil gjenta seg?

– Det er premisser jeg ikke uten videre er med på, for jeg har ikke vært i Sotsji selv og sett på det som du referer til som spøkelsesby. Og så langt jeg vet brukes mange anleggene i Sotsji. Jeg er overbevist om at IOC jobber for at olympiske anlegg skal ha en gjenbruksverdi. Og om 14 dager starter et av verdens største idrettsarrangement - friidretts-VM arrangeres i fugleredet i Beijing fra OL i 2008.

Arrangør avgjøres i formiddag

Norge, som tilsynelatende lå svært godt an til å få OL i 2022, kjempet mot Kina og Kasakhstan om å få arrangere lekene. I formiddag skal IOC-styret stemme over hvem de mener har den beste søknaden. Byen med flest stemmer får arrangere lekene.

Som VG skrev torsdag er ingen av Norge representanter i IOC-styret til stede. Ole Einar Bjørndalen har fått godkjent fravær, mens Gerhard Heiberg er syk og ikke på plass i Kuala Lumpur hvor valget finner sted.

Les også

Mer om

  1. Idrettspolitikk

Flere artikler

  1. Uhrenholdt Jacobsen: – OL-boikott er et alternativ

  2. Tre OL i Asia på rad: Tvedt: – Det er en utfordring

  3. 31. juli bestemmes vinter-OL som Norge ikke ville ha: Mener 2022 OL-valget står mellom pest eller kolera

  4. Uhrenholdt er Norges IOC-kandidat

  5. Lillehammer utreder ny OL-søknad

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder