Marit Bjørgen gikk forbi Jelena Välbe som tidenes VM-løper

Bjørgen: - Stolt over det jeg har gjort

Nå er Bjørgen størst av alle

FALUN (VG) Da Marit Bjørgen (34) danset flagrende i mål til sitt 14. VM-gull torsdag ettermiddag, ble hun samtidig tidenes mest suksessrike kvinnelige VM-løper.

 • Nils Mangelrød
 • Øyvind Herrebrøden
 • Sindre Øgar
 • Camilla Vesteng

Artikkelen er over fem år gammel

I løpet av 12 år som har gått siden Rognes-jenta tok sitt første VM-gull under VM i Val di Fiemme har Bjørgen kjempet seg frem til å overgå den russiske skidronningen Jelena Välbe.

Den trønderske skistjernen ble først nesten satt ut av trykket rundt henne etter rennet, før hun samlet seg til å svare. Hun toner ned viktigheten av historien, men samtidig er hun stolt. Odd Bjørn Hjelmeset karakteriserer Bjørgen som guds gave til skiidretten overfor VG etter rennet.

- Det er hyggelig å høre, absolutt. jeg har vært med på veldig mye og jeg er stolt over det jeg har gjort. Og jeg har et fantastisk lag rundt meg, sier Bjørgen til VG og smiler godt og tydelig fornøyd etter Hjelmesets overjordiske tone i hyllesten..

– Det føles veldig bra. I dag var det gullet på stafetten som telte. Når jeg sitter i gyngestolen, får jeg heller tenke på det jeg har gjort, sier Bjørgen om det å være den mestvinnende i VM-historien.

14 VM-gull siden 2003

Men selv om hun helst ikke vil rangere seg i skihistorien er det andre rundt henne som tenker på det.

– Marit er historisk på så mange måter. Kanskje den aller største skiløperen vi har hatt, sier kvinnelandslagssjef Egil Kristiansen til VG i målområdet i Falun.

Den 34-årige trønderen har etter stafett-triumfen i Falun nå 14 gull, 4 sølv og 3 bronse i VM-sammenheng.

- Jeg har ikke tenkt noe over det og så lenge jeg er aktiv så er jeg så fokusert på nye oppgaver og nye renn. Jeg har ikke hatt noen tanker rundt hvor mange medaljer jeg har tatt, sier Bjørgen til VG på spørsmål om hva hun syns om å gå forbi Välbe som VM-dronning.

Men hun ser at hun har tatt mange medaljer og opplevd veldig mye og at det er stort.

- Marit er langrennsdronningen

Samtidig stoppet Välbe, som nå er president i det russiske skiforbundet, på 14 gull og 3 sølv i karrieren som startet med VM-gull i 1989 og avsluttet etter OL i Nagano i 1998.

- Marit er langrennsdronningen, sa Astrid Uhrenholdt Jacobsen på pressekonferansen i Falun klokken 16 i dag.

Hun satt ved siden Bjørgen på podiet. 34-åringen gliste også bredt halvannen time etter målgang.

- Jeg følte meg bra fra starten av og skiene mine var perfekte. Jeg måtte bare holde meg på skiene og pushe på. Det var fantastisk å komme inn på stadion og få et norsk flagg i hendene. Jeg var knapt over målstreken for Heidi (Weng) kom og holdt rundt meg, sa Marit Bjørgen i ettermiddag.

Les også:De norske gulljentene overlegne på stafetten

Etter målgang i dag ville ikke Bjørgen utelukke at dette var siste gang 34-åringen (35 i mars) gikk VM-stafetten for Norge.

– Det er åpent for det, sier Bjørgen – uten å ville si hverken ja eller nei, selv om det heller ikke vil være utenkelig at hun legger opp etter denne sesongen.

– Guds gave til skiidretten

Marit Bjørgen har hatt en fantastisk vinnerprosent siden hun slo tilbake som skiløper etter flere tunge år i 2010. Fra Vancouver-OL har hun tatt fem OL-gull og ti VM-gull. Nå kan hun altså kalle seg VM-dronning målt opp mot alle i skihistorien.

GULLJENTENE: Faluns bredeste glis fra de norske jentene torsdag. Foto:Helge Mikalsen,VG

Bildespesial:Se VG-fotografens bilder fra stafetten

Tidligere femmilsverdensmester Odd Bjørn Hjelmeset drar frem religiøse henvisninger når han skal vurdere om Bjørgen nå er tidenes kvinnelige skiløper.

– I nåtiden er hun i alle fall helt fantastisk og guds gave til skiidretten, sier Odd Bjørn Hjelmeset til VG.

– Men det er vanskelig å måle om hun er tidenes kvinnelige skiløper?

– Ja, folk ga seg så tidlig før i tiden. Slik sett er det vanskelig. Men jeg syns Marit Bjørgen har gjort utrolig mye bra.

– Tror du Marit sier at nok er nok etter dette mesterskapet?

- Jeg tror ikke det har noe med det å gjøre. Det går på om hun orker å legge ned like mye tid fremover. Hun syns det er fantastisk moro. Men den dagen hun får lyst til å få barn, må hun legge opp, men det er ikke andre som skal bestemme det, sier Hjelmeset.

Her er gulllisten til Bjørgen i både VM og OL:

* Ett VM-gull under VM i Val di Fiemme 2003

* Tre gull under VM i Oberstdorf 2005

* Tre gull under OL i Vancouver i 2010

* Fire gull under VM på hjemmebane i Oslo i 2011

* Fire gull under VM i Val di Fiemme i 2013

* Tre gull under OL i Sotsji i 2014

* To gull til nå under VM i Falun 2015

Bjørgen startet mesterskapet med gull på sprinten selv om hun ikke følte seg helt på topp. To dager senere hadde hun en blytung dag på 15-kilometeren med skibytte.

10-kilometeren der Bjørgen og resten av jentene hadde en fryktelig dag på grunn av den solide smørebommen. Men på stafetten var det Bjørgen i et helt annet tempo som gikk fem kilometer med historisk klang da hun avsluttet stafetten for Norge.

- Sinne som skulle ut

Da hadde de tre jentene som gikk før henne lagt et solid grunnlag for gullet. Først ut var Heidi Weng, deretter fulgte Therese Johaug opp. Jenta fra Dalsbygda forteller at det lå en del oppsparte følelser fra fjorårets stafettnedtur i Sotsji i bakhodet da jentene gikk ut i dag.

– Det var sinne etter stafetten i fjor som skulle ut, sier Johaug til VG.

Astrid Uhrenholdt Jacobsen gikk tredjeetappen, på det som var hennes første VM-stafett siden 2007.

– Åtte år er lenge. Men hvert år har jeg hatt gode opplevelser som skiløper. Jeg tok store steg i fjor, selv om jeg ikke var så heldig med resultatene. Alle brikkene har falt på plass her i Falun. Stemingen er god, skiene er bra og det er en god følelse, sier hun til VG.

Nå venter tremila på jentene, startskuddet går lørdag.

– Jeg gleder meg til tremila nå. Det blir et hardt løp og jeg tror mange vil være sterke der, sier Johaug.

Mer om

 1. Ski-VM
 2. Langrenn

Flere artikler

 1. Jacobsen: - Jeg er litt annerledes. Det er sannsynligvis det folk liker

 2. Norge suverene på kvinnestafetten

 3. Smørefiasko ødela kvinnestafetten for Bjørgen & co. i fjor: Bommer oftere og oftere på smøring

 4. Så langt er Johaug foran Bjørgens gullskjema

 5. Gull-Astrid om fremtiden: - Plutselig er det andre ting jeg får mer lyst til

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder