Kitolano-brødrene: – Hadde aldri kommet dit vi er alene

SKIEN (VG) Av åtte barn i familien Kitolano fra Skien er nesten alle fotballspillere. Nå kan John (18) og Joshua (17) ta Eliteserien med storm.

ARTIKKELEN ER OVER ETT ÅR GAMMEL

Joshua Kitolano (17) har alltid visst han kom til å lykkes som fotballspiller.

– Men jeg hadde aldri trodd det kom til å skje så fort, sier stortalentet til VG når han sitter i VIP-avdelingen på Skagerak Arena like etter trening.

Redaksjonelt samarbeid

Se Eliteserien og OBOS-ligaen direkte på Dplay og Eurosport Player

Han fikk A-lagskontrakt med Odd november i fjor - bare 16 år gammel. Da ble han lagkamerat med storebror John Kitolano (18). Han fikk kontrakt med Odd i 2016, debuterte i Eliteserien forrige sesong og er spådd en plass i startelleveren denne sesongen.

Har du ikke laget Fantasy-lag enda? Gjør det her.

Joshua skulle få debuten med et innhopp mot Rosenborg siste serierunde, men dommeren blåste av kampen før han rakk å komme innpå.

– Det er veldig stort å få spille her sammen med broren sin. Det er heller ikke mange som får spille for en så bra klubb i så ung alder. Det er enormt for oss, og vi har drømt om dette siden vi var barn, sier storebror John.

De to brødrene fra Gulset nord i Skien var selvskrevne på VGs liste over talenter man bør se opp for i Eliteserien denne sesongen.

– Det er veldig stort. Det viser at vi har gjort en bra jobb. Og at de rundt oss har gjort en bra jobb. Vi har gjort det riktig hele veien, nå er det bare å fortsette, sier Joshua.

les også

Disse talentene må du se opp for i Eliteserien 2018

Pluss content

DEBUTEN GLAPP: Joshua Kitolano sto klar på sidelinjen for å debutere i Eliteserien på tampen av siste eliteseriekamp mot Rosenborg i fjor. Dommeren blåste av kampen før han rakk å komme innpå. Foto: Trond Reidar Teigen / NTB scanpix

«Lille Afrika»

Familien Kitolano kom fra Kongo til Norge oktober 2005, og bosatte seg på Gulset - Skiens største bydel, som er kjent for sitt kulturelle mangfold.

– Det betød veldig mye for oss at vi kom nettopp hit. De har en liten, men bra, klubb og det er mennesker fra mange forskjellige land som bor der. De kaller det jo «Lille Afrika», så det passet perfekt å komme dit, sier John og ler.

Det meste handler om fotball hjemme hos familien Kitolano. Av de åtte barna er nesten alle fotballspillere. Eric (20) har også spilt for Odd, før han gikk til Notodden og nå Ull/Kisa.

– Vi hadde aldri kommet dit vi er nå alene. For vi pusher hverandre hele tiden. Hvis for eksempel Eric gjør det bra, føler jeg at jeg må gjøre det like bra eller bedre. Og det er bra å ha Joshua også, for jeg kan hjelpe ham som Eric gjorde med meg, sier John.

Lillebror Joshua er enig.

– Det har vært stort å ha John og Eric å kunne strekke seg etter. Hver gang de er gode må jeg vise at jeg er bedre. Da må jeg trene ekstra hardt og stå på, mener han.

Inspireres av Ødegaard og Zekhnini

– Jeg føler vår generasjon er veldig annerledes. Vi er mer på mobil, viser ting mer frem på sosiale medier og byr kanskje mer på oss selv, sier John.

En ny generasjon fotballspillere er på vei opp og frem. 1998-generasjonen har allerede sendt ut talenter som Martin Ødegaard og Rafik Zekhnini ut i Europa. Det at unge talenter allerede har lykkes med å ta steget ut av Norge har inspirert Kitolano-brødrene til å jobbe enda hardere.

– Jeg føler folk bryr seg mye om oss nå. Ødegaard er jo et godt eksempel på vår generasjon, han får mange interessert. Vi blir inspirert av unge spillere som han og Zekhnini, sier Joshua.

– Det har hatt stor betydning for oss at de gjør det bra. Når man ser at Rafik Zekhnini fra lille Herøya drar til Fiorentina skjønner du at så lenge du jobber hardt er alt mulig. Du ser du kan nå drømmene dine, legger John til.

PS: Odd serieåpner mot Haugesund søndag 11. mars på Skagerak Arena.

Se mer statistikk for Eliteserien på VG Live.

Eliteserien

SVUTMP
1Molde24165354233153
2Bodø/Glimt24146454342048
3Odd24136538281045
4Rosenborg2411763729840
5Viking2410774133837
  • Champions League-kvalifisering
  • Europaliga-kvalifisering
  • Nedrykkskvalifisering
  • Nedrykk

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder