«Doping-familien» kan ha dopet mer enn 100 utøvere

Den tyske legen som er pågrepet i bloddopingssaken, skal ha drevet en «familiebedrift» med sin far. Det snakkes om mer enn 100 idrettsutøvere, skriver Bild Zeitung. Mark Schmidt skal ha fått cirka 48 000 kroner i året av hver utøver.

 • Ole Kristian Strøm

Artikkelen er over ett år gammel

les også

13 spørsmål og svar om dopingsaken i ski-VM

Avisen opererer med at rundt 60 utøvere skal ha stått på «kundelisten» i året, altså en årsinntekt på nesten tre mill. kroner på dopingen.

Det handler altså om Erfurt-legen Mark Schmidt, som ble trukket fram allerede i sykkelrytteren Bernard Kohls forklaringer i 2008. Han skal være hovedmannen i saken som nå rulles opp - og risikerer ti års fengsel.

Ifølge politiet og statsadvokaten i Østerrike har det vært et kriminelt nettverk, en dopingring, som har blitt styrt fra Erfurt, som ligger i det tidligere DDR.

Både legen og hans far er mistenkt for å ha drevet med bloddoping på toppidrettsutøvere i mange år, skriver Süddeutsche Zeitung.

Schmidts far er ifølge Bild Zeitung advokat. Moren Heidrun er tidligere toppidrettsutøver i svømming.

ARRESTERT: Her blir legen Mark Schmidt ført inn i en politibil etter razziaene i den tyske byen Erfurt onsdag, Foto: Jens Meyer / TT NYHETSBYRÅN

les også

Skiløper innrømmer alt: Denne treneren var dopingkontakten

Idrettskretsen i Thüringen skal ha plukket ut legekontoret til Schmidt som en av sine medisinske partnere. De opplyser til Süddeutsche Zeitung at denne lisensen er trukket et omgående.

Både ski- og sykkelforbundene i Tyskland har i uttalelser sagt at deres utøvere ikke har hatt noe med Schmidt å gjøre. Og den tyske idrettspresidenten Alfons Hörmann hevder overfor ZDF at de ikke kjenner til noen toppidrettsfolk i Tyskland som har benyttet seg av dette legekontoret.

Men samtidig melder altså medier både i Tyskland og Østerrike at svært mange kan bli trukket inn i dopingskandalen. Bild Zeitung melder «flere enn 100», mens Süddeutsche Zeitung bruker tallet «75». Uansett blir en rekke idrettsgrener trukket fram som mulige brukere av «dopinglegen». Det gjelder svømming, sykling, friidrett, håndball, fotball og flere andre.

les også

Slik har bloddoperne fra ski-VM prestert

Mark Schmidt har tidligere jobbet for flere profflag i sykling, blant Gerolsteiner. Det var gjennom denne rollen han ble trukket fram da stjernesyklisten Bernard Kohl ble avslørt for doping.

Da tysk politi - i en koordinert aksjon med sine kolleger i Østerrike - slo til mot legekontoret onsdag formiddag, fant de både en sentrifuge og en rekke kjølelagrede blodposer - utstyr som brukes til bloddoping med eget blod. Ifølge Süddeutsche Zeitung skal det ha handlet om minst et dusin blodposer. Dieter Csefan fra det østerrikske kriminalpolitiet sier at de samarbeider nært med WADA og de nasjonale antidopingbyråene. På den måten kan de DNA-teste blodet i posene mot de blodprofilene som antidopingnettverket sitter på.

les også

Dopingjeger om dopingvideoen: - Ikke sett maken gjennom 40 år

Det dreier seg om det som kan kalles gammeldags bloddoping - ikke bruk av EPO. Det vil si at utøverne tappes for opp mot én liter blod. Så fryses dette ned og oppbevares ved omkring 80 kuldegrader. Når det blir mot konkurranse og utøverne ønsker det, tines blodet opp og tilføres den samme utøveren.

De røde blodlegemene skilles fra resten av blodet, og lagres under optimale betingelser. De røde blodcellene settes så inn i kroppen igjen kort tid før konkurransen. Kroppen har i mellomtiden erstattet det tapte blodet, og man oppnår på den måten en høyere konsentrasjon av røde blodlegemer under konkurransen. Dermed øker kroppens oksygenopptak.

les også

Nystad sier opp jobben med Østerrike

Mark Schmidt har drevet legekontoret sammen med sin mor, men ifølge tyske aviser finnes det ingen anklager mot moren.

Statsadvokaten skriver i en pressemelding at Schmidt er villig til å samarbeide. Johannes Dürr, østerrikeren som ble avslørt i forbindelse med Sotsji-OL i 2014, sier at han ikke er den som har fóret politiet med navn.

Alle de fem langrennsløperne som ble pågrepet onsdag, har ifølge statsadvokaten innrømmet bloddoping - og ingen av dem er varetektsfengslet. De utenlandske får også lov til å forlate Østerrike.

Mer om

 1. Ski-VM 2019
 2. Doping

Flere artikler

 1. Slik var det hemmelige dopinglaboratoriet

 2. Østerrikske dopere: – Vi førte et dobbeltliv

 3. Dopingskandalen vokser – tysk politi med nye tall

 4. 13 spørsmål og svar om dopingsaken i ski-VM

 5. Tre løpere løslatt: – Poltoranin innrømmer bloddoping

Fra andre aviser

 1. «Dopinglegen» Schmidt samarbeider med politiet

  Bergens Tidende
 2. Tysk «dopinglege» tiltalt for alvorlig kroppsskade

  Bergens Tidende
 3. 21 utøvere involvert i dopingskandalen: - Enkelte vet ennå ikke at de er blitt identifisert

  Bergens Tidende
 4. Tysk «dopinglege» tiltalt for alvorlig kroppsskade

  Fædrelandsvennen
 5. 21 utøvere involvert i dopingskandalen: - Enkelte vet ennå ikke at de er blitt identifisert

  Aftenposten
 6. 21 utøvere involvert i dopingskandalen: - Enkelte vet ennå ikke at de er blitt identifisert

  Fædrelandsvennen

VG Rabattkoder

Et kommersielt samarbeid med kickback.no