FAR OG SØNN HER: Petter Thoresen (55) og Patrick Thoresen (32) hjemme i huset til Patrick på Hamar i april i fjor, et drøyt halvår før Petter fikk jobben som landslagssjef og rett etter at Patrick hadde vunnet sin andre mestertskapstittel i Russland. Foto: Trond Solberg VG

Hockeygutta foran OL-kvalifiseringen: Far og sønn Thoresen: – Ikke noe problem

JORDAL AMFI (VG) Norges nye landslagssjef, Petter Thoresen (55), er også faren til hockeyguttas stjernespiller, Patrick Thoresen. Kaptein Ole-Kristian Tollefsen mener det er helt uproblematisk.

ARTIKKELEN ER OVER TRE ÅR GAMMEL

– Ingen problemer, og det er ikke noe vi har snakket om. Det er mer dere (media) som er opptatt av «far og sønn». De er såpass proffe, at det klarer de selv, svarer Ole-Kristian Tollefsen (32) på VGs spørsmål om det har vært tatt opp til diskusjon mellom ham og to ganger Thoresen.

Det vil si Petter Thoresen, ny hovedtrener for ishockeylandslaget etter Roy Johansens (56) avskjed etter VM i mai.

Les også: Hockeysejefen: – Zucca sprer mye glede

Hvordan skal det gå?

Og faren til Patrick Thoresen (32), som foran OL-kvalifiseringskampene mot Kasakhstan (torsdag), Italia (fredag) og Frankrike (søndag) er Norges mest meritterte spiller sammen med Mats Zuccarello (29 torsdag).

Bakgrunn: Slik spilte Norge mot Sverige (2-3) i VM 2016

Far og sønn, trener og spiller - på landslaget - hvordan skal det gå?

– Ikke i den alderen og med den erfaringen, er Ole-Kristian Tollefsens argument for at det er helt uproblematisk.

Patrick Thoresen understreker at han ikke kan si «pappa» til Petter Thoresen når de møtes til samlinger og kamper med landslaget. Han kommer heller ikke til å gå inn på hotellrommet til landslagstreneren - pappa - for å ta en kopp kaffe.

– Det ville blitt litt rart. Han (pappa) kan jeg se hjemme. Her omgås vi ikke slik vi gjør privat. Hvis jeg er misfornøyd med noe han gjør som trener, må jeg fortelle ham det - som jeg gjør det overfor alle andre trenere. Det er slik han vil ha det også, sier Patrick Thoresen.

1999: Både far og trener

Leste du denne? Martinsen om ny NHL-kontrakt

Han innser at det «kan bli snakk» om hvorfor han får spille så mye, på bekostning av andre.

På den annen side var det et mer relevant spørsmål for 17 år siden. Den gang var Petter Thoresen trener for Storhamar. Patrick var bare 15 år gammel da han bestemte at sønnen skulle debuterere i toppserien for Hamar-klubben.

– Da var jeg både far og trener. Nå er jeg bare trener. Den gang stakk jeg frem haken. Jeg så talentet, men var litt bekymret. Det var en helt annen setting. Nå er han en rutinert, voksen mann, sier Petter Thoresen.

Patrick Thoresen viste umiddelbart at han var pappas tillit verdig høsten 1999. Storhamars yngste debutant noensinne ble tidenes yngste målscorer i toppserien i november samme år. Han gjorde 15 målpoeng på 25 seriekamper.

– Han får skjøtte sin jobb, så gjør jeg min. Han er ærlig og redelig, og flink til å si fra. Jeg oppfordrer alle spillerne til å komme med innspill. Det må de tørre. Men «far og sønn» har ikke vært tema. Det er de iskalde på, uten at jeg vet det, sier Petter Thoresen foran OL-kvalifiseringen på hjemmebane.

Les også: Zucca om kameratens exit: – Trist og lei meg

Ny stemme

– Hva ville du sagt hvis han hadde spurt om dere skulle ta en kaffe?

– Da synes jeg det ville ha vært hyggelig. Det ville jeg gjerne gjort med alle spillerne, svarer Petter Thoresen.

Leste du denne? Olimb om keeperhelten: Søberg kan være en raring

Norge møter Kasakhstan i første kamp. I VM for tre måneder siden vant Roy Johansens «hockeygutta» 4-2 over Kasakhstan, med stjernespillere født i Canada og USA.

– Jeg følger mye av filosofien til Roy (Johansen) og jobber stor sett etter det samme, med noen små endringer, sier Norges nye landslagssjef om - for spillerne - «overgangen» fra 15 år med Johansen som sjef.

Patrick Thoresen kaller det «nyanser i spillet», kanskje spesielt rettet mot backene. Og at Norge i større grad enn under Roy Johansens ledelse vil presse frem feil hos motstanderen.

Bakgrunn: Olimb-brødrene reddet Norge igjen

– Men det handler mer om en ny stemme i garderoben. Det trengs iblant, sier Patrick Thoresen til VG.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder