ANTIDOPINGARBEID: Ifølge varsleren skal russiske sikkerhetstjenester gjort sitt for å ha full kontroll over antidopingarbeidet i Sotsji-OL.
ANTIDOPINGARBEID: Ifølge varsleren skal russiske sikkerhetstjenester gjort sitt for å ha full kontroll over antidopingarbeidet i Sotsji-OL. Foto: Lee Jin-man Ap

Hevder fire russere var dopet da de vant OL-gull på hjemmebane

SPORT

En russisk varsler hevder at minst fire av landets gullvinnere under OL i Sotsji var dopet da de gikk til topps.

Publisert: Oppdatert: 07.05.16 11:06

Det er varsleren Vitalij Stepanov, en tidligere russisk antidopingjeger, og kona Julia, tidligere russisk friidrettsstjerne og som i 2014 selv ble tatt for doping, som kommer med de nye anklagene.

I sitt første intervju med amerikanske medier siden de selv var med på å avsløre dopingskandalen i 2015, kommer ekteparet med påstandene overfor programmet 60 minutes.

SKANDALE I 2015: Stepanov-ekteparet varslet om omfattende russisk doping

Vitalij og tidligere laboratorisjef i Russland, Grigorij Rodtjenkov, som i likhet med Stepanov-ekteparet lever i eksil i USA, skal ha snakket sammen på Skype, og det er med bakgrunn i disse samtalene at Stepanov-ekteparet nå kommer med de nye påstandene.

Vitalij Stepanov skal ha tatt opp samtalene, og sier at Rodtjenkov fortalte ham at russiske sikkerhetsmyndigheter (FSB) hjalp utøverne med å jukse under OL i Sotsji i 2014.

LABORATORISJEFEN ANKLAGET FOR Å HA KASTET PRØVER: - Tre idioter forhørte meg

– FSB forsøkte å kontrollere hvert eneste steg i antidopingarbeidet i Sotsji, sier Stepanov, og forteller at Rodtjenkov fortalte ham om en «Sotsji-liste» - en liste over utøvere som konkurrerte med steroider i kroppen.

Han hevder fire av personene på «Sotsji-listen» vant OL-gull, men CBS News, som sender programmet har ikke navngitt noen. Russland vant 13 gullmedaljer i vinter-OL på hjemmebane.

– Det er en forbløffende avsløring, og hvis den er sann, så er det et stort slag mot de olympiske verdiene, sier Travis Tygart, leder for USADA, USAs antidopingbyrå, til kanalen.

Russlands idrettsminister, Vitalij Mutko, avviser imidlertid anklagene, ifølge NTB.

– Alle hans såkalte avsløringer er basert på spekulasjoner, sa Mutko lørdag med henvisning til Stepanov.

– Det er åpenbart at noen ønsker å skade russisk idrett, tilføyde han.

Mutko hevder det ikke finnes belegg for påstandene som fremsettes.

– Hvilke fakta har han, hvilke lister har han og hvorfor har han bestemt seg for å komme med dette nå? Spurte idrettsministeren.

Her kan du lese mer om