SJOKKRESULTAT: Rune Andersen (t.h) og IAAF-president Sebastian Coe i Wien 17. juni. Foto: Leonhard Foeger Reuters

Rune Andersen raser mot IOC fordi Russland ikke ble utestengt fra OL

RIO DE JANEIRO (VG) Den internasjonale olympiske komite (IOC) gir Russland et signal om at de kan fortsette som før ettersom landet ikke ble utestengt fra OL som følge av omfattende doping.

 • Øystein Jarlsbo

Artikkelen er over fire år gammel

Det mener Norges mest kjente dopingjeger internasjonalt, Rune Andersen.

Han svært uenig i IOCs avgjørelse om ikke å utestenge Russland fra OL.

– At IOC ikke har turt å gjøre det, er særdeles beklagelig. Det gir ikke russerne et klart signal om at de må ta grep. Tvert imot gir det dem et signal om å «fortsette galeien» de har startet på, sier Rune Andersen til VG.

Rune Andersen var direktør for standardisering og hamronisering i WADA (det internasjonale antidopingbyrået) i over 10 år.

Infisert av juks

For et par år siden ble han ansatt som internasjonal spesialrådgiver i Antidoping Norge. Mest kjent er han for å ha ledet den uavhengige kommisjonen som 17. juni «anbefalte» å utelukke alle Russlands friidrettsutøvere fra OL i Rio.

Rune Andersens oppdragsgiver, det internasjonale friidrettsforbundet (IAAF), tok rådet til følge.

I kjølvannet av Andersens arbeid opprettet WADA en etterforskningskommisjon ledet av professor Richard H. McLaren.

Hans rapport viste seg minst like nedslående som Andersens en måned tidligere. McLaren konkluderte med at Russland hadde et statsstyrt dopingprogram i mange år og avdekket komplisert og utspekulert juks under Sotsji-OL i 2014. WADA har i etterkant konkludert med at russerne - kollektivt - burde utelukkes fra Rio-OL.

Leste du denne for tre år siden? Gransker dopinglaboratoriet i Sotsji-OL

I motsetning til IAAF, valgte den internasjonale olympiske komite - OL-eier IOC - ikke å følge «anbefalingen». Resultatet er nå at 271 russiske utøvere får delta i Rio-OL.

Det er langt flere enn det IOC-medlem Gerhard Heiberg (77) mente etter IOCs avgjørelse om å overlate til de internasjonale særforbundene å si ja eller nei til russiske utøveres deltakelse.

Heiberg, som støttet IOCs løsning etter først å ha villet utelukke Russland totalt, uttalte at «nåløyet» ville være svært trangt. Han antok at «halvparten» - det vil si 194 utøvere - ville komme gjennom det.

Antallet endte på 271.

Leste du denne i går? Jeg blir skjelt ut i Norge, og synes jeg er greit.

– Ikke tatt affære

– WADA har tatt grep, i motsetning til hva IOC forsøker å gi uttrykk for. Reedie (WADA-president Craig Reedie) gikk inn for å utelukke Russland totalt, og ikke det IOC er kommet frem til nå. IOC har ikke tatt affære.

– At 271 russiske utøvere får delta i OL, er ikke er trangt nåløye, slik Heiberg sier det er, tillegger Rune Andersen og påpeker at IAAF allerede hadde utelukket 67 friidrettsutøvere - før IOC gikk til verks og utelukket 51 uøvere fra alle de andre idrettsgrenene.

Leste du denne? Heiberg ville ikke kommentere saken

Han mener «hele essensen» er at WADA har vært tøffe og at de har ønsket å vise hvor alvorlig situasjonen i russisk idrett virkelig er, ved at «den russiske stat har bidratt til å undergrave antidopingsystemet» slik det skjedde i Sotsji.

– WADA har sagt at nok er nok, og at det må få alvorlige konsekvenser. Nemlig kollektiv utelukkelse. Hvorpå IOC fatter et annet vedtak, sier Rune Andersen.

Leste du denne for seks år siden?: IOC ba 30 utøvere om ikke å starte i Vancouver-OL

Den internasjonale paralympiske komite (IPC), ifølge The Guardian, går inn for å utestenge alle russiske utøvere fra Paralympics i Rio 7. til 18. september.

IPC sier i en pressemelding at de vil offentliggjøre sin avgjørelse søndag formiddag.

IOC-ENIGE: Thomas Bach (t.v), president i den internasjonale olympiske komite (IOC), og det norske IOC-medlemmet Gerhard Heiberg under ungdoms-OL i Lillehammer sist vinter. Foto: Geir Olsen NTB scanpix

PS! Friidretten i OL starter 12. august. Bare lengdehopper Darja Klisjina har fått klarsignal til å delta i Rio. Årsaken er at hun har trent, bodd og underlagt seg dopingtesting i USA de tre siste årene.

Mer om

 1. OL 2016
 2. Doping

Flere artikler

 1. IOC knallharde med Legkov

 2. Russerne raser etter CAS-avslag: 68 utøvere får OL-nei

 3. Heiberg: – Jeg blir skjelt ut i Norge, og det synes jeg er greit

 4. Russerne desperate før OL-avgjørelse: – Test oss hver dag!

 5. Kan starte allerede i friidretts-EM onsdag kveld: Doping-varsleren får løpe i OL

Fra andre aviser

 1. Anerkjent dopingjournalist nektes innreise til Russland: – De mener at kritikere er fiender

  Aftenposten
 2. Nye avsløringer: Mener WADA-sjefen sinket etterforskning av russisk doping

  Bergens Tidende
 3. Nye avsløringer: Mener WADA-sjefen sinket etterforskning av russisk doping

  Fædrelandsvennen
 4. IOC utsetter avgjørelsen om Russlands OL-skjebne

  Fædrelandsvennen
 5. Bekreftet: Russiske friidrettsutøvere får ikke delta i Rio-OL

  Bergens Tidende
 6. Putin tar til orde for nulltoleranse for doping

  Bergens Tidende

VG Rabattkoder

Et kommersielt samarbeid med kickback.no