OL-KLARE: Her er kvinnenes langrennstropp: Marit Bjørgen, Hilde Gjermundshaug Pedersen, Kristin Størmer Steira, Kristin Mürer Stemland og Ella Gjømle. Foto: SCANPIX

- Hårreisende å sende bare fem til OL

Gamle helter bekymret for norsk damelangrenn

Bare fem kvinnelige langrennsløpere er gode nok for den norske OL-troppen. Tidligere gullvinnere er bekymret over situasjonen.

ARTIKKELEN ER OVER 13 ÅR GAMMEL

- Det er et tankekors for norsk damelangrenn, sier Brit Pettersen Tofte, som har OL-gull i stafett og bronse på 10 km fra 1984.

Hun mener det er riktig å ikke fylle opp kvoten så lenge det ikke er nok løpere som har vist at de er gode nok.

- Vi får håpe dette bare er en «down-periode», men jeg er urolig med tanke på at vi ser at det er færre og færre jenter som går langrenn, og individuelle idretter generelt, sier Pettersen Tofte.

Berit Aunli er uenig med sin stafettkollega fra OL i 1984, og mener det er helt håpløst at Skiforbundet ikke fyller opp kvoten, med seks kvinnelige langrennsløpere til OL.

- Det er helt hårreisende å sende bare fem, de burde sendt seks damer uansett. I min tid var det ikke så tøft program som nå, likevel var vi aldri færre enn seks damer. Skiforbundet skal heller ikke glemme at det kan virke motiverende å få en tur til OL, sier Aunli, som ble nasjonalhelt etter tre VM-gull i Oslo i 1982.

Bekymret for de nest beste

Vibeke Skofterud skal ha base i Sveits og steppe inn på en stafett dersom det blir sykdom eller skader.

- Det ble ganske synlig under NM at spranget fra de beste til de nest beste er veldig stort. Det gledelige var at noen juniorer torde å markere seg litt, sier Grete Ingeborg Nykkelmo, som har VM-gull både i langrenn og skiskyting.

En av juniorene som bet fra seg under NM i Kongsberg, var Astrid Uhrenhold Jacobsen (18), som gikk inn til bronse på sprinten.

- Det er for tynt med én storløper, men samtidig er det ingen vits å sende folk til OL som ikke har noe der å gjøre. Så lenge det ikke er noe særlig nivå bak de to-tre beste, er det godt å se at noen juniorer begynner å gå fort, sier Marit Mikkelsplass, sølvvinner fra både VM og OL.

Trude Dybendahl Hartz tok VM-gull på femkilometeren i Val di Fiemme i 1991. Hun mener man ikke kan skylde på tilfeldigheter når Norge ikke sender full kvote på damesiden.

- Jeg har hørt mye om talenter på jentesiden i norsk langrenn, men hvor er de hen, da? Det er ikke et styrketegn å sende bare fem kvinner til Torino, sier Dybendahl Hartz til VG.

- Jeg er ikke så bekymret for landslagsdelen av norsk damelangrenn. Men jeg er mer bekymret for det som skjer bak de beste, sier sportssjef Bjørnar Håkensmoen.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder