Sundby og Holunds genistrek ga trippelseier: – Han skrek til meg at nå går vi

Publisert: Oppdatert: 11.02.18 10:45
SPORT

PYEONGCHANG/OSLO (VG) Martin Johnsrud Sundby (33) og Hans Christer Holund (28) stolte på taktikken – og det ga optimal uttelling for lagkamerat Simen Hegstad Krüger (24).

Hverken Martin Johnsrud Sundby eller Hans Christer Holund fikk panikk da luken til Simen Hegstad Krüger bare ble større og større.

Avstanden til Krüger var det ikke noe å gjøre med, men Sundby og Holund skaffet seg sin egen luke. For da Holund ga lagkompisen klar beskjed, økte de selv avstanden ned til utfordrerne som lå bak.

Alex Harvey, Maurice Manificat, Andrew Musgrave og Dario Cologna ble alle sammen statister da de norske stjernene viste taktisk overlegen kjøring.

– Vi lykkes så til de grader med lagtaktikk og med gjennomføring av løpet. Det er emosjonelt, sier Sundby, før han går nærmere inn på taktikken:

– Taktikken var klokkeklar. Hvis en av oss skulle få noen meter eller en luke, så skulle ingen andre nordmenn gå inn den luken. Da Krüger gikk og fikk den luken, regnet vi begge med at Alex (Harvey), Dario (Cologna), Andrew (Musgrave) og Manificat skulle gå etter, men ingen gikk, og det ble veldig mange sekunder.

Første trippel-bragd siden 1992

Og det var da de to andre nordmennene i tet så sitt snitt til å tapetsere pallen i rødt, hvitt og blått.

– Holund synes vi begynte å vente veldig lenge, så skrek han til meg at nå går vi. Så gjorde vi det, med håp om å sikre tredobbelt norsk.

Resten er som de sier historie.

Trippelt norsk ble det. Et sensasjonelt gull til Simen Hegstad Krüger, sølv til Martin Johnsrud Sundby og bronse til Hans Christer Holund.

– Vi gjennomfører en lagtaktikk 100 prosent, og jeg er kjempeglad på vegne av alle på laget, sier Sundby til VG.

Det har ikke skjedd siden Bjørn Dæhlie, Vegard Ulvang og Terje Langli sikret tredobbelt norsk under lekene i Albertville i 1992.

Is i magen

Landslagssjef Tor Arne Hetland var naturligvis en stolt mann etter at den norske triumfen var et faktum. Men dette var ikke planlagt på forhånd, sier han selv.

– Utøverne vurderer dette selv underveis. De skal få lov å klinke til én og én, og i dag lykkes vi optimalt. Det viser disiplinen og lagfølelsen når det blir som dette, sier treneren.

– Det var et kult øyeblikk å se Krüger gå ut med en så stor luke, og Sundby og Holund la seg bak og bare ventet, og ventet, og ventet. Så var det stort når de to også gikk ifra, og sikret trippelen.

En norsk bragd Thomas Alsgaard omtaler som «større enn å score på straffe mot Brasil».

Johannes Høsflot Klæbo, én av de det norske folk hadde aller størst forventninger til, OL-debuterte med en 10. plass på 30 kilometeren. Det var en skuffet trønder som snakket med Eurosport etter løpet, hvor han selv var fullt klart over at han ikke hadde sjanse i dag.

– Jeg hadde lite å svare med da de andre gutta begynte å gå. Det de holdt på med i dag er helt rått, og at de tapetserer pallen er veldig kult, sier han.

Her kan du lese mer om