IRRITERT: Olaf Tufte er oppgitt etter at en dopingprøve at friidrettstalentet Sondre Guttormsen gikk galt.
IRRITERT: Olaf Tufte er oppgitt etter at en dopingprøve at friidrettstalentet Sondre Guttormsen gikk galt. Foto: Christian Clausen

Rister på hodet etter feil i dopingprøve: – Helt krise for utøverne

SPORT

Flere norske idrettsprofiler reagerer etter at friidrettstalentet Sondre Guttormsen (19) klarte å åpne sin egen dopingprøve – uten tilsynelatende synlige spor.

Publisert: Oppdatert: 11.01.19 18:14

– Når man vet om disse feilene åpner det for spekulasjoner, og man kan ødelegge dopingtestene til hvem man vil, når man vil. Dette er helt krise for oss utøvere. Det er vi som får all skyld dersom noe feil skjer, tordner Tufte, OL-vinner i roing.

– Det er ingen andre som mister jobb, omdømme, hjertebarnet, hobbyen og penger. De som står bak testen får en smekk på fingeren og går videre, mens karrieren til utøveren kan bli ødelagt for alltid. Dette viser hvor skjørt det er i en verden full av dopingmistanker, fortsetter Tufte.

Bakgrunnen er en skjult video som viser at Guttormsen åpner sin egen dopingprøve – helt uten å legge igjen klare spor. Kontrollører fra Antidoping Norge ønsket både urin- og blodprøve fra stavhopperen.

Urinprøven gikk som den skulle, men utstyret sviktet da blodprøven ble tatt. 19-åringen kunne åpne glasset etter at han først hadde skrudd igjen. Det skal ikke være mulig uten at forseglingen brytes i form av at beholderen ødelegges. Det skjedde på tre forsøk.

– Dette er verste scenario for utøvere. Det er dette WADA garanterer at ikke skal skje. Vi må bevise vår uskyld hver dag. Vi er skyldig inntil vi har vist at vi er uskyldig, i motsetning til kriminalitet ellers i samfunnet. Når slike feil som dette oppstår blir man usikker, sier Olaf Tufte.

Se den omtalte videoen her:

Utrolig betenkelig

Sveitsiske Berlinger Special AB leverer utstyret og har en markedsandel på rundt 90 prosent. Etter å ha sett videoen mener leverandøren at Guttormsen har skrudd for hardt. I instruksjonen til det aktuelle testutstyret, står det i fet skrift at man skal skru til forsiktig.

– Jeg trodde ikke det var så enkelt. Jeg trodde det var helt idiotsikkert. Jeg er mildt sagt overrasket. Det er utrolig betenkelig, sier Johan Kaggestad, TV 2-kommentator og tidligere landslagstrener i friidrett.

Berlinger forteller at slike hendelser blir varslet om tre-fire ganger i året.

– Det er tre-fire ganger for mye. Da har du det juridiske poenget i at utøveren kan nekte for at utstyret er i orden og via advokat kan hevde at prøven vil bli manipulert. Det er forstyrrende og må ryddes opp i, sier Kaggestad.

– Overraskende

– Det er overraskende å se. Hvis produsenten er klar over at slike feil skjer, må de også informere om mulige svakheter ved produktet for å hindre feil. Jeg visste ikke at den kunne gå opp om man skrudde for hardt, sier Sondre Nordstad Moen, aktiv løper som hadde europeisk rekord på maraton.

Kristin Kloster Aasen, visepresident i Norges idrettsforbund og medlem av Den internasjonale olympiske komité (IOC), likte heller ikke det hun så.

– Det er utrolig viktig at regelverk og de praktiske prosessene er tillitsvekkende, og at utøverne er trygge på at utstyret som brukes fungerer. Alle tester må også gjøres med samme forutsetning, sier Kloster Aasen.

Dokumentar: Russiske dopvarslere frykter for livet:

Her kan du lese mer om