– Jeg er skuffet om dette ikke blir gull

ST. PETERSBURG (VG) Magnus Carlsen (28) har skaffet seg et perfekt utgangspunkt foran søndagens avslutning av lynsjakk-VM. Han ligger i delt ledelse etter lørdagens 12 partier - og går for gull.

Artikkelen er over ett år gammel

– Jeg er skuffet om dette ikke blir gull, sier han til VG på vei inn i loungen sin, opptatt av å komme tilbake til hotellet og lade opp til søndagen.

Han avsluttet lørdagen med remis mot den unge russeren Vladislav Artemiev (20). Første dag ga dermed syv seirer og fem remiser til Magnus Carlsen. Søndag spilles de gjenstående ni partiene.

– Dette er jo langt bedre enn jeg hadde i fjor, sier Carlsen - og snakker om mesterskapet i Riyadh, der han gikk til topps etter en fantastisk dag to.

Her er resultatlisten.

Carlsen og Artemiev er i delt ledelse med 9,5 poeng. Bak dem følger fem mann på 9 poeng.

– Magnus er selvfølgelig favoritt til gullet. Men jeg skal gjøre mitt beste, sier Artemiev til VG.

les også

Verdensmesteren: Vant for bestefaren som frøs i hjel på gaten sist helg

I det 11. partiet tok han en spektakulær seier mot armeneren Levon Aronian.

– Poengene strømmer inn, sa Carlsen glisende til VG.

– Og spillet er også der nå?

– Nei, spillet sitter ikke helt, men det er bedre enn det har vært, fremholdt han nøktern.

Carlsen brukte i løpet av dagen uttrykket «det går over stokk og stein» da han snakket med VG i pausene. Han mener altså at resultatene kommer uten at han viser det helt store spillet.

les også

Carlsen går for trippel VM-tittel

Dmitrij Andrejkin hadde fullstendig styringen i det niende partiet, men dummet seg ut og nordmannen klarte å redde remis.

– Jeg kjemper, sier Carlsen til NRK.

Det 15-årige vidunderbarnet Alireza Firouzja ble feid av brettet i det åttende partiet - etter at iraneren hadde vært ubeseiret til da.

– Mot Magnus fikk han ikke til noen ting, fastslo Jon Ludvig Hammer i VGTV.

Carlsen har åtte poeng og er i delt ledelse med fire mann: Dmitrij Andrejkin, Levon Aronian, Vladislav Artemiev og Hao Wang.

les også

Carlsen til VG foran lørdagens VM: – Jeg er bedre i lynsjakk

Han slapp den marerittstarten som han hadde i hurtigsjakk da han tapte mot to middelmådige spillere i de to første partiene. Derfor måtte han jage og jage. Nå har han atskillig bedre kontroll i lynsjakk.

Johan-Sebastian Christiansen (20) fikk bryne seg skikkelig med partier mot både Hikaru Nakamura og Viswanathan Anand. Han har syv poeng etter første dag, men Aryan Tari - som møtte Levon Aronian - står på 6,5.

SJEKKES: Magnus Carlsen blir kontrollert for elektroniske hjelpemidler av franske Stephane Escafre. Foto: Lennart Ootes

Jon Ludvig Hammer følger hvert eneste trekk i VGTVs sjakkstudio

Magnus Carlsen har tre VM-gull i lynsjakk - i 2009, 2014 og 2017. I Riyadh for ett år siden fikk han 16 av 21 mulige poeng og var i egen klasse. Første dag ga bare syv av 11 poeng og 20. plass, men Carlsen hadde utrolige ni av ti poeng på avslutningsdagen.

les også

Magnus Carlsen misset på gullet i hurtigsjakk-VM: – Jeg samler ikke på 5. plasser

I hurtigsjakk-VM tidligere i romjulen kostet to tap i de to første partiene dyrt. Etterpå ga han klar beskjed om at han «ikke samler på 5. plasser».

Parti 1: Magnus Carlsen-Ivan Popov, Russland 1–0

Russeren forsvarte seg heltemodig, men Carlsen vant etter hele 77 trekk. Men motstanderen er bare rangert som 102 i mesterskapet.

Parti 2: Sergej Grigoriants, Russland-Magnus Carlsen 1/2–1/2

– Horribelt, utbrøt Jon Ludvig Hammer i VGTV etter at Carlsen undervurderte motstanderens motspill og sto til tap. Men reddet i land remis.

les også

Sjakkekspert: – Carlsen bør skaffe seg mental trener

Parti 3: Magnus Carlsen-Vitaly Teterev, Hviterussland 1–0

Motstanderen er bare rangert som nummer 178, og verdensmesteren var derfor stor favoritt. Det så et lite øyeblikk skummelt ut for Carlsen, og var et godt stykke bak på klokken. Men så bukket motstanderen i sluttspillet.

Parti 4: Marin Bosiocic, Kroatia-Magnus Carlsen 0–1

Lagkameraten fra Vålerenga spilte spennende, mente Jon Ludvig Hammer i VGTV, og Carlsen kom bakpå tidsmessig. Men så begynte Bosiocic «å rygge», og nordmannen fikk et solid overtak.

– Magnus demonstrerer at det ikke bare er å spille fort i lynsjakk, du må også spille gode trekk, minnet Hammer om.

Parti 5: Magnus Carlsen-Alexei Shirov, Spania 1/2–1/2

Nordmannen kom igjen bak på klokken, men fikk etter hvert et overtak. Carlsen lå dårlig an, men Shirov nøyde seg med remis.

Parti 6: Sergej Zjigalko, Hviterussland-Magnus Carlsen 1/2–1/2

Hviterusseren er rangert som nummer 34 i mesterskapet. De har møttes flere ganger tidligere i VM. Zjigalko hadde et lite overtak - og fikk opp mot 30 trekk plutselig et stort pluss på «pilen» da Carlsen gjorde en kjempetabbe. Men nordmannen kom tilbake og «viste kreativt forsvarsspill», som Jon Ludvig Hammer kalte det.

Parti 7: Magnus Carlsen-Jan-Krzysztof Duda‎, Polen 1–0

– En fin seier for Magnus, fastslo Jon Ludvig Hammer i VGTV. Den polske 20-åringen ble feid av brettet.

Parti 8: Alireza Firouzja, Iran-Magnus Carlsen 0–1

– Dette var et enkelt parti. Kanskje var det for mye respekt, jeg vet ikke. Firouzja virket helt paralysert, konkluderte Hammer etter en rask Carlsen-seier.

Parti 9: Dmitrij Andrejkin, Russland-Magnus Carlsen 1/2–1/2

Andreikin var så fortvilet over sin egen stilling at han valgte å gi vekk en hel springer for to bønder. - Dette er det som må kalles desperasjon, fastslo Hammer tørt i VGTV. Men etter hvert overtok russeren styringen og burde ha vunnet, men tabbet seg ut.

Parti 10: Magnus Carlsen-Peter Svidler, Russland 1–0

St. Petersburgs egen Svidler har ofte skapt trøbbel for Carlsen, og Jon Ludvig Hammer fastslo at han igjen var truet. Men etter hvert gikk Carlsen til angrep og tok en overbevisende seier.

Parti 11: Levon Aronian, Armenia-Magnus Carlsen 0–1

Magnus’ bønder valser over Aronian, fastslo Hammer i VGTV - og mente det var spektakulært spill av Carlsen. Armeneren kom i akutt tidstrøbbel, prøvde å reparere stillingen sin, men var sjanseløs. - Et råkult parti, mener Jon Ludvig Hammer.

Parti 12: Vladislav Artemiev, Russland-Magnus Carlsen 1/2–1/2

Artemiev ofret en hest for to bønder, og Carlsen hadde forsprang også på tiden. - Det ser unektelig lovende ut, sa Hammer i VGTV. Russeren gjorde en heroisk forsvarsinnsats.

PS: Betenkningstiden i lynsjakk-VM er bare tre minutter + to sekunder pr. trekk. Til sammenligning er det i hurtigsjakk 15 minutter + 10 sekunder pr. trekk.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder