Håvard Lorentzen tok VM-sølv: – Et lettelsens skrik

INZELL (VG) Håvard Holmefjord Lorentzen (26) tok VM-sølv på 500 meter i Inzell fredag etter å ha senket sin personlige rekord med seks hundredeler. Han ble bare slått – med 13/100 – av russiske Ruslan Murasjov (26), som satte banerekord.

ARTIKKELEN ER OVER ETT ÅR GAMMEL

– Godkjent pluss. Ja, det gjorde godt, sier Hege Bøkko til VG mens hun venter på å få gratulert kjæresten etter alle intervjuene i pressesonen i Max Aicher Arena.

Håvard Lorentzen åpnet første hundre meter raskere enn noensinne og gikk like raskt som Murasjov på den påfølgende runden. Russerens åpning var imidlertid av slaget uslåelig.

– Nå gleder jeg meg til 1000-meteren (lørdag). Det blir et rotterace. Kulizjnikov er nok revansjesugen (7. plass etter nesten-fall) og Kjeld Nuis (OL-vinneren) står på startstreken. Det blir ikke bare-bare, men det er bare å dra til, sier en strålende fornøyd Håvard Lorentzen.

Han innrømmer at det var «tøft mentalt» å se Murasjov gå på 34,22 sekunder. Det innebar at Lorentzen måtte senke sin personlige rekord fra da han vant OL-gull med 20 hundredeler for å vinne. Han senket den med seks hundredeler, til 34,35.

– Det var et lettelsens skrik da jeg så tiden. Selv om det ble 2. plass er jeg veldig, veldig fornøyd. Jeg ville ha vært ganske bortskjemt hvis jeg ikke hadde vært det, sier Håvard Lorentzen til VG.

Bronsemedaljen gikk til Russland: Viktor Musjtakov 34,43.

Lorentzen er altså tilbake etter en trøblete vinter. Han hevet seg mer enn syv tideler fra Hamar sist helg. Der ble han nummer 13 og 11. Men bergenseren viste at han er en mann for de store anledninger.

les også

Måtte skru av telefonen – for å ta nytt gull

– Denne sølvmedaljen er god som gull, mente NRKs ekspertkommentator Even Wetten, verdensmester på 1000 meter i Inzell i 2005.

les også

Koss hyller kong Sverre: – I en egen klasse

Ronald Mulder satte standarden i første par da han gikk inn til 34,50 etter en åpning på 9,6.

– Dette er spektakulært. Det er 19 løpere under 35 sekunder. Det er ubegripelig hvor fort det har gått her.

Henrik Fagerli Rukke gikk på 34,93, og var åpenbart god fornøyd med det. Det ga 20. plass. Bjørn Magnussen gjorde for mange feil og kom inn til 35,33.

– Det er helt sykt. Det er helt ville tider på en lavlandsbane, sa Rukke til NRK etterpå.

Lorentzen sa på forhånd at han ville bli skuffet om han ikke tok medalje på 500 meter.

les også

Norges VM-gullhåp må ikke se på sin banemann

– Pavel Kulizjnikov er klar gullfavoritt. Ingen har gått fortere enn ham innendørs denne sesongen. Så er det tre japanere, tre koreanere, jeg – og noen nederlendere. Det er sikkert 12 til 15, svarte han på VGs spørsmål om medaljekandidater foran prestisjedistansen i Max Aicher Arena.

– Jeg er ikke overrasket. I de siste løpene har han ikke vist sitt egentlige potensial. Men jeg var litt overrasket over at han åpnet på 9,72 (9,74 i OL). 9,7 er alltid bra til ham å være. Det er alltid mulig å bli bedre på de første hundre, men det tar tid, sier Norges sprinttrener Jeremy Wotherspoon.

Lorentzen tapte 13/100 de første hundre meterne, og han tapte med 13/100 til slutt.

– Han har en stor sjanse til å komme på pallen på 1000 meter nå. Han har mer selvtillit og høyere toppfart. Akselerasjonen er opp. Det har å gjøre med at han fikk rettet på skøytestålet. Det ga ham trygghet, og dermed høyere fart i første sving. Det er helt avgjørende for at det skal går fortere i resten av løpet, forklarer Wotherspoon.

Mer om

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder