Ville redde karrieren, ble dopingtatt

Oslo: Kulestøteren Kjell Ove Hauge fra Gloppen ville redde karrieren etter at han pådro seg en skade i vinter. Han brukte det forbudte stoffet Metandienon-metabolitt, og ble tatt for dopingmisbruk. Nå er karrieren over.

Publisert:

For å komme i gang igjen etter at en muskelavrivning i låret hadde truet med å velte både EM-sesongen og karrieren, brukte han det forbudte stoffet under et treningsopphold i USA de tre første ukene i mai.

- Jeg ble temmelig desperat da jeg så hvor lang tid det tok å komme tilbake igjen etter muskelavrivningen. Under et treningsopphold i USA valgte jeg den siste utveien for å få karrieren min på rett spor, sa en nedbrutt Kjell Ove Hauge på en pressekonferanse på Toppidrettssenteret i Oslo torsdag.

«Russer-dop»

- Jeg kjøpte det forbudte stoffet «russer-dop» i El Paso i Texas, men trodde det var ute av kroppen for lengst da jeg ble testet i forbindelse med en treningsøkt på idrettshøyskolen 23. juni. Derfor var jeg ikke det spor nervøs under testen i juni, selv om jeg visste jeg hadde tatt en sjanse.

- Da testen jeg avga viste seg å være positiv, måtte jeg bare innrømme å ha brukt det ulovlige medikamentet, og nå er karrieren min definitivt over, sa Kjell Ove Hauge.

Den siste i rekken

Han er den siste i en lang rekke av norske kulestøtere som er avslørt for dopingmisbruk. Det startet i 1987, da hele kulelandslaget ble dømt for å ha brukt et vanndrivende middel i USA. Fire år senere ble Georg Andersen avslørt like etter at han hadde vunnet VM-sølv i Tokyo, og året etter ble Lars Arvid Nilsen, bronsevinneren fra Tokyo-VM i 1991, tatt. Han ble utestengt fra all idrett på livstid.

Derfor er det mer regelen enn unntaket at Gloppens store sønn, Kjell Ove Hauge, er blitt avslørt som dopingmisbruker han også. Alle norske kulestøtere de siste årene, som har nådd et internasjonalt mesterskapsnivå, er avslørt.

- Det er klart det er et tankekors og veldig betenkelig, men jeg kan ikke her og nå si hva konsekvensene vil bli. Det er noe vi må diskutere i tiden som kommer, sa friidrettspresident Anne Thidemann til NTB torsdag.

Hun sa at det kanskje vil være vel drastisk å fraråde ungdom å drive med en spesiell øvelse, selv om det nok er et av de virkemidlene som vil bli diskutert.

Beklager

Kjell Ove Hauge framsto som en angrende synder. Han kunne ikke beklage nok det han hadde gjort, og han advarte andre utøvere som kanskje kunne komme i samme situasjon som han selv.

- Jeg greide rett og slett ikke å ta det riktige valget. Det er synd på dem som har trodd på meg og støttet meg, og jeg må få si at det ikke var på denne måten jeg hadde håpet å avslutte karrieren, sa Hauge, som var tatt ut til EM i Budapest. Nå får han verken med seg det mesterskapet eller NM på Askøy i helgen, der han var storfavoritt til å vinne gullet i kule.

Tar utdannelse

Kjell Ove Hauge slo gjennom for alvor i 1994-sesongen, men han klarte ikke å kvalifisere seg til OL i Atlanta. Det var svært skuffende for ham, men han ga ikke opp og var med på VM-laget i Aten i fjor uten at det ble noen suksess.

- Jeg har hatt en veldig rar karriere. Både før VM i 1995 og OL året etter hadde jeg klart kvalifiseringskravene uten å bli tatt ut. Karrieren min fikk en knekk da. Det var også skuffende at jeg ikke ble betegnet som A-utøver i friidrettsforbundet før denne sesongen, sa Hauge, som nå vil sette seg på skolebenken igjen for å skaffe seg en utdannelse. Idrett er han ferdig med etter den tragiske dopingavsløringen som ble kjent torsdag.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder