GJELSTEN ARENA: Bjørn Rune Gjelsten foran den nye hestearenaen i Lier. Han har brukt ti mill. kroner av egen lomme på dette prosjektet.

GJELSTEN ARENA: Bjørn Rune Gjelsten foran den nye hestearenaen i Lier. Han har brukt ti mill. kroner av egen lomme på dette prosjektet. Foto: Ole Kristian Strøm / VG

Gjelsten satte ny rekord på auksjon: – Det går ikke an å kjøpe seg til suksess

Bjørn Rune Gjelsten (62) fortsetter å kjøpe hester. Tirsdag sikret han seg en lovende vallak som kan bli norsk OL-hest i 2024. Pris: Drøyt 4,2 millioner kroner.

– Dette kjøpet har vakt oppmerksomhet også internasjonalt, sier Gjelsten til VG.

Meningen er at Johan-Sebastian Gulliksen, sønn av den tidligere OL-rytteren Geir Gulliksen, skal ri den nyinnkjøpte hesten.

Ifølge nettstedet Dutch Sport Horse Sales er det ny salgsrekord for auksjonen i Kronenberg i Nederland. Hesten heter Immanuel R og er bare fem år gammel, og det vil derfor ta en tid før den eventuelt blir å se på topp internasjonalt nivå.

les også

Hestefamilien Gulliksen

Pluss content

Salgssummen oppgis til 450 000 euro, som tilsvarer 4,2 mill. kroner. Etter det VG vet er det Gjelstens dyreste hestekjøp noen gang.

På sikt kan det likevel være billig - om Immanuel R. blir en verdensstjerne.

Bjørn Rune Gjelsten forteller at han var representert på auksjonen ved Geir Gulliksen. Både pappa Geir, sønnen Johan-Sebastian og datteren Victoria har håp om å kvalifisere seg til Tokyo-OL - eller til senere olympiske leker.

LOVENDE: Slik ble femåringen presentert i auksjonskatalogen i Kronenberg i Nederland. Foto: Faksimile fra Dutch Sport Horse Sales

– Hesten har blitt fulgt nøye over hele verden. Det blir lagt merke til internasjonalt at vi satser så stort i lille Norge, sier Bjørn Rune Gjelsten til VG. Så fortsetter han:

– Men det går ikke an å kjøpe seg til suksess. Vi har kjøpt et talent som har blitt lagt merke til over hele verden, men det gjenstår masse arbeid, hard trening og i tillegg «stang inn» for at det bli suksess. Vi har bare investert i en potensielt god hest.

Gjelsten sier at han er glad for å tilføre norsk sprangridning en topphest.

– Jeg håper det er motiverende for mange i norsk hestesport. Har du ikke topp hestemateriell, så har du ikke sjanse når du skal konkurrere internasjonalt, mener Gjelsten - og sammen ligner med alpint:

– Aksel Lund Svindal vinner ikke medaljer med dårlige ski, så enkelt er det.

LOVENDE: Johan Sebastian Gulliksen med den nyinnkjøpte Immanuel R. i Nederland. Foto: Privat

– Det er helt supert at en mann som Bjørn Rune Gjelsten gjør slike innkjøp av topphester og stiller disse til disposisjon for talentfulle unge ryttere med et godt system rundt seg, sier sportssjef Nina Johnsen i Norges Rytterforbund i en kommentar til hestekjøpet.

les også

Prinsesse Märtha Louise nest sist i trav-debuten: – Det var kjempegøy

Hun understreker at hesten bare er fem år og at det vil ta tid å få den opp i den ypperste verdenseliten.

– Men det er en ting som er sikkert i denne sporten. Både ryttere og hester herdes og modnes sammen over tid, og når man da har eiere som er så langsiktige som det Gjelsten er, så er det klart vi er veldig fornøyde med at slike folk finnes i sporten vår og at hester med et slikt potensiale kommer hit til landet, sier sportssjefen.

les også

Norsk VM-hest endte på sykestua

Bjørn Rune Gjelsten samarbeider nært med Gulliksen-familien, blant annet gjennom at Stall Gullik har bygd en egen luksusstall på eiendommen sin - som Gjelsten leier eksklusivt.

Han er også investor i laget «Skandinavian Vikings» som deltar i sprangsportens Champions League, et slags «Real Madrid» med bare verdensstjerner på laget, og der Gulliksen styrer det sportslige.

les også

Hest er best for Gjelsten: Derfor bruker han titalls millioner

Pluss content

Bjørn Rune Gjelsten har dessuten brukt ti millioner kroner av egen lomme på å bygge en ny bane på den kjent hestearenaen på Linnesvollen i Lier - og gjøre det til et anlegg på internasjonalt nivå.

Geir Gulliksen var med på det norske laget som ble nummer tre i Beijing-OL - men som siden mistet bronsemedaljene fordi Tony André Hansens hest Camiro ble diskvalifisert.

Mer om

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder