NESESTYVER: Selv om han gjorde et grovt feiltrekk, ble Magnus Carlsen reddet av sin VM-motstander Viswanathan Anand. Inderen oppdaget nemlig ikke muligheten i parti nummer seks. Foto:Ole Kristian Strøm,VG

Sjakklegende: – 80 prosent sjanse for Carlsen-seier

SOTSJI (VG) (Carlsen - Anand 3,5-2,5) Etter gårsdagens tabbesjakk i Sotsji mener russiske Sergei Sjipov (48) det nesten er umulig for Magnus Carlsen (23) å miste VM-tittelen.

 • Øyvind Knoph Askeland
 • Ole Kristian Strøm

Artikkelen er over fem år gammel

Sjipov var på sitt høyeste rangert som verdens 23. beste sjakkspiller. I dag er han en ledende sjakk-kommentator i Russland. VG møtte ham etter lørdagens høydramatiske VM-parti, der Viswanathan Anand mislyktes i å utnytte Carlsens megatabbe.

- Det er tydelig at Magnus ikke er i god form nå, for vanligvis gjør han ikke så rare tabber. Men enhver sjakkspiller gjør feil, det skjer av og til og er noe du ikke alltid kan forutse, sier Sjipov.

I likhet med de fleste i spillelokalet i Sotsji var russeren langt på vei sjokkert over at to av verdens beste sjakkspilleren kunne gjøre så enorme feiltrekk. Carlsen-seieren gjør at nordmannen er poenget foran Anand før mandagens syvende parti. Også der åpner Magnus Carlsen spillet med sine hvite brikker.

ANERKJENT: Sergei Sjipov kommenterte tabbe-partiet mellom Magnus Carlsen og Viswanathan Anand lørdag. Han tror nordmannen forsvarer VM-tittelen. Foto:Øyvind Askeland,VG

- Jeg tror det er 80 prosent sjanse for at Magnus vinner VM-kampen. Dette var et enormt psykologisk slag for Anand. Et enormt slag. Det var kanskje ikke en knockout, men han ble slått i bakken, sier Sjipov.

- Svikter når det gjelder

Med seier mandag vil Carlsen være to poeng foran Anand. Etter to partier på rad hvor 23-åringen har spilt med hvite brikker, og dermed hatt en fordel, fortsetter VM-kampen med hvitt for Anand på tirsdag. Første spiller til 6,5 poeng vinner mesterskapet.

- Anands karriere er preget av at han svikter når det gjelder som mest. I mindre turneringer spiller han godt og takler presset, men når presset øker sliter han. Normalt er Anand omtrent på nivå med Magnus, men Magnus takler trøkket rundt en slik kamp. Det gjør ikke Anand, sier Sjipov.

Men det var Magnus Carlsen som tabbet seg ut først i lørdagens parti. Heldigvis for verdensmesteren ble aldri hans tabbe oppdaget og spillet fortsatte med at Anand ga tilbake initiativet. Selv innrømmet Carlsen at han var lettet.

- Rett etter trekket, skjønte jeg at jeg hadde gjort en kjempefeil. Jeg fikk fullstendig panikk.

HJERTET I HALSEN: Magnus Carlsens manager Espen Agdestein fortalte at han ble sjokkert da han så hvilket trekk Carlsen gjorde. Denne grafen på dagens forside av VG-sporten viser hvordan vinnersjansene til nordmannen falt dramatisk idet han flyttet sin hvite konge til feltet d2. Foto:Faksimile,VG

Kanskje passer det godt for begge sjakkspillerne å hvile ut søndag. I hvert fall er det nettopp det de får anledning til.

Tabbe som preger VM

Magnus Carlsen kommer til å bruke noe av dagen til å trene, mens Viswanathan Anand stort sett vil bruke den til forberedelser.

Spørsmålet er om inderen har det som skal til for å utlignet Carlsens ledelse.

- For Anand må det være vanskelig å komme tilbake etter dette, sier den norske sjakkjournalisten Tarjei Svensen, som er i Sotsji i år og fulgte fjorårets VM-kamp i India.

- Vi så i Chennai for ett år siden hvor alvorlige disse feilene var for Anand, fortsetter han.

Les også

 1. Knust Anand: - Et forferdelig parti for meg

  SOTSJI (VG) (Carlsen - Anand 3,5-2,5) Viswanathan Anand (44) misbrukte sin største sjanse til å slå Magnus Carlsen (23).
 2. Anand glapp megasjanse: - Dette kan bli vendepunktet i VM

  SOTSJI (VG) (Carlsen - Anand 1-0, 3,5-2,5 sammenlagt) Magnus Carlsen (23) holdt på å rote det fullstendig til for seg…
 3. Sjakk-stjerne tror Magnus Carlsen vil trenge full tid

  SOTSJI (VG) Ekspertene tror fortsatt at Magnus Carlsen…
 4. Carlsen vant høydramatisk parti

  SOTSJI (VG) (Carlsen - Anand 1-0, 3,5-2,5 sammenlagt) Viswanathan Anand (44) reddet Magnus Carlsen (23) etter at…

Mer om

 1. Sjakk

Flere artikler

 1. Pluss content

  - 80 prosent sjanse for seier til Carlsen

 2. Carlsen vant høydramatisk parti

 3. Knust Anand: - Et forferdelig parti for meg

 4. Kasparov: - Anand gjorde lidelsen kortere med tabben

 5. Tviler på Anands lyst til å vinne VM

 6. Norsk OL-spiller: - Anand har «Magnus-kompleks»

Fra andre aviser

 1. Carlsen: - Anand forsvarte seg veldig godt

  Aftenposten
 2. Anand sjanseløs mot Carlsens forsvarsmur

  Aftenposten
 3. Verdenstoeren: - Sjokkerende feil. Anand får ikke sove i kveld

  Aftenposten
 4. Ekspertenes dom: «Alle» tror på Carlsen-triumf

  Aftenposten
 5. Anand sjanseløs mot Carlsens forsvarsmur

  Bergens Tidende
 6. Verdenstoeren: - Sjokkerende feil. Anand får ikke sove i kveld

  Bergens Tidende

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder