President i Norges Sjakkforbund: - Håpet på et annet sted

GAMLE KJENTE: Magnus Carlsen (til venstre) og Viswanathan Anand under en pressekonferanse i Chennai i fjor høst. Da ble Carlsen verdensmester. Nå skal Anand forsøke å ta tilbake tronen i Sotsji. Foto:Bjørn S. Delebekk,

Carlsens VM-kamp spilles i Sotsji

STAVANGER/OSLO (VG) Det internasjonale sjakkforbundet (FIDE) bekrefter at høstens VM-kamp i sjakk er lagt til Russland.

 • Øyvind Askeland
 • Mads A. Andersen
 • Mathias Jørgensen

Artikkelen er over fem år gammel

Det har lenge vært usikkert hvor årets VM-kamp i sjakk skulle gå. Flere byer i Norge har forsøkt å få arrangementet til landet, men hverken Stavanger, Bærum eller Oslo søkte formelt FIDE om kampen. Også Paris og New York har vært nevnt som aktuelle spillsteder.

Blogg:Putin pekte på Sotsji

FIDE-president Kirsan Ilyumzjinov offentliggjorde på en pressekonferanse onsdag overfor det russiske nyhetsbyrået Interfax, at VM-kampen mellom Magnus Carlsen og utfordrer Viswanathan Anand skal holdes i Sotsji.

- For første gang vil Sotsji arrangere en VM-kamp i sjakk. Det vil skje fra 7. november til 28. november i området rundt den olympiske landsbyen. Budsjettet for kampen vil ligge på tre millioner dollar (rundt 18 millioner kroner), sier Ilyumzjinov ifølge nettsiden til sjakkforbundet.

Dersom Sotsji arrangerer VM-kampen for 18 millioner kroner, betyr det at kostnaden for arrangementet har gått betydelig ned. Magnus Carlsen har flere ganger i vår sagt at han ønsket seg VM-kampen til Norge.

- Jeg henviser til Espen, sier Magnus Carlsen til VG og nekter å si noe om avgjørelsen.

Espen Agdestein er sjakkenerens manager, og oppsummerte slik da han traff VG i Stavanger i ettermiddag:

- Jeg er overrasket over at det ble klart så fort. FIDE ringte oss i starten av forrige uke om at de var i dialog med Sotsji, og ville ha våre kommentarer. Vi hadde ingen kommentarer og ville avvente til det foreligger noe konkret med å uttale oss i den ene eller andre retningen.

- Vi håper ikke det anspente forholdet mellom Russland og Vesten får noe betydning. Magnus er veldig keen på å spille og gleder seg til å spille ny match, sier Agdestein.

- Vi er veldig interesserte i å få vite alle forhold rundt matchen - at premiefondet er bra og at FIDE har gjort en god jobb med å selge matchen. Jeg ble overrasket da jeg så totalbudsjettet, for det virker jo veldig lite. Jeg håper de har en god løsning og ikke bare en hasteløsning, sier Carlsens manager.

KRITISK: Sjakkpresident Jøran Aulin-Jansson mener VM bør spilles et annet sted enn i Russland - og tror ennå det kan skje. Foto:Ole Kristian Strøm,

Sjakkpresidenten er skeptisk

Mangel på sponsorer og en høy kostnadsramme, regnet til rundt 40 millioner kroner, gjorde at de norske byene trakk seg fra kampen.

- Ja, Sotsji er vel i og for seg et moderne og flott sted etter vinter-OL. Jeg hadde vel håpet at vi kanskje skulle fått det et annet sted enn i Russland. Interessen i Russland for en VM-match uten en russer blir nok kanskje ikke så stor, sier president i Norges Sjakkforbund, Jøran Aulin-Jansson, til VG.

Han stiller spørsmål ved valget av Sotsji, og mener det fortsatt ikke er sikkert at VM-kampen faktisk finner sted der.

- Jeg er ikke overbevist ennå om at den gjør det. Så vidt jeg vet er det fremdeles forhandlinger med spillere - som kan få en innflytelse på dette. Den situasjonen vi har i Ukraina nå gjør at ting kan muligens eskalere og at man av politiske årsaker ikke kommer til å kunne delta. Det avhenger av hva Norge og EU innfører av sanksjoner mot Russland, sier Aulin-Jansson.

- Vi vet ikke helt hvordan løsningen for Ukraina blir. Det er klart hvis EU eller Norge innfører sanksjoner, må spillere og forbund forholde seg til det, fortsetter han.

Carlsen sjakket i Chennai

I november i fjor ble VM-kampen spilt på Viswanathan Anands hjemmebane i India. Til tross for å være i hjembyen til Anand, taklet Magnus Carlsen utfordringen godt og ble verdensmester.

Anand var lenge usikker på om han ville stille opp i årets kandidatturnering (kvalifiseringen til VM, journ. anm.), men bestemte seg i siste liten for å delta.

En runde før slutt hadde inderen avgjort turneringen og ble klar for en reprise denne høsten.

Les også

Mer om

 1. Sjakk

Flere artikler

 1. Skal ha krevd Carlsens VM-kamp flyttet

 2. Putin skal være på VM-avslutningen

 3. Carlsen får trolig ikke VM-kamp i Norge

 4. Medvedev klar for Carlsens VM-parti

 5. Sjakken sa nei til idretten - Carlsen sier ja til Olympiatoppen-hjelp

 6. Pluss content

  Vil ta Kasparovs rekord

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder