KOMPISER: Magnus Carlsen og Jon Ludvig Hammer er her sammen under forberedelsene til Tromsø-OL i 2014. Foto:Geir Olsen,VG

Carlsen-hjelperen satser på seier: – Har lært mye av VM-matchene

Jon Ludvig Hammer (24) er plutselig nummer 75 i verden. Nå satser han alt på å komme med i Norway Chess.

ARTIKKELEN ER OVER FIRE ÅR GAMMEL

Søndag starter den TV2-sendte kvalifiseringsturneringen der vinneren får den 10. og siste plassen i Norway Chess.

– Jeg tror jeg er bedre mentalt forberedt enn i fjor og har tro på at jeg kan vinne. Laurent Fressinet er relativt stor favoritt, men det kan bli jevnt og det spørs hvem som har dagen.

Jafs på rankingen

Franske Fressinet er nummer 37 på den offisielle FIDE-rankingen, mens Hammer altså er nummer 75 etter å ha tatt et solid jafs i det siste.

Han har vært såkalt sekundant, det vil si «hjelper», for Magnus Carlsen i VM-kampene både i 2013 og 2014.

– Jeg har lært veldig mye av det. Jeg stiller bedre forberedt enn noen sinne, sier Hammer til VG.

– Jeg lærte mye av å jobbe med så gode spillere, og sammenligne deg selv med de beste. De er ikke «skumle», det er mulig å komme opp på samme nivå som dem, sier Jon Ludvig Hammer, som er like gammel som Magnus Carlsen.

Stabilisere i topp 100

– Kan du komme enda høyere på verdensrankingen?

– Det er jevnt i toppen, det er derfor jeg kan gjøre et slikt byks fram til 75 på kort tid. Derfor kan jeg også falle raskt ned igjen. Men målet mitt er å stabilisere meg på topp 100, ikke bare bli en døgnflue. Jeg vil gjerne forbli på topp 100, og så fortsette ferden fremover etter hvert.

Laurent Fressinet er altså den beste rangerte deltagere i kvalifiseringsturneringen, som har fått navnet «EnterCard Chess Qualifier». Trekningen lørdag gjorde det klart at Hammer har hvite brikker mot ham. Nordmannen er også heldig å få hviter i tre av fem partier langsjakk.

– Har du satt av to uker til Norway Chess i juni?

– Hehe, ja, det har jeg, og forhåpentligvis blir det som spiller. Hvis ikke tipper jeg at det er behov for en kommentator på TV...

(artikkelen fortsetter under bildet)

FAVORITTER: Jon Ludvig Hammer (th.) mener at franske Laurent Fressinet (t.v.) er ganske klar favoritt foran kvalifiseringsturneringen for Norway Chess. Hammer er nest høyest rangert av de seks deltagerne. Foto:Ole Kristian Strøm,VG

Carlsen kommentator

Under turneringen som starter søndag på TV2 Sportskanalen, er det som kjent Magnus Carlsen som skal være kommentator, i spann med Kaja Snare.

– Jeg må advare de som skal spille. De skal ikke føle seg trygge i det hele tatt, sa Carlsen til VG nylig.

Foruten Fressinet og Hammer, som må regnes som favoritt og nestfavoritt i turneringen, er det følgende deltagere: Simen Agdestein, Aryan Tari, Curt Hansen (Danmark) og Nils Grandelius (Sverige).

Agdestein tok den siste plassen i Norway Chess i 2014 etter en ren duell med Jon Ludvig Hammer.

15 år gamle Aryan Tari er outsideren. Norges store sjakktalent er glad over at han har fått sjansen i kvalifiseringsturneringen til Norway Chess.

– Selv om jeg er lavest rangert, så har jeg sjansen. Alt kan skje. Jeg er takknemlig over å få spille.

Kort tid

– Hvordan er det alltid å bli sammenlignet med Magnus Carlsen?

– Det er bare moro, men jeg tenker egentlig ikke noe over det, sier stortalentet.

De seks spillerne kjemper om 135 000 kroner, hvorav 50 000 kroner til vinneren, som samtidig er sikret minst de 110 000 kronene til sisteplassen i Norway Chess.

Reglene er laget for å gi spenning: 90 minutter på de første 40 trekkene. Ved passerte 40 trekk, får spillerne 30 minutter ekstra tid på klokken. Det er ingen tilleggstid per trekk - noe som gjør at gutta nok kan komme til å få dårlig tid...

PS: Turneringen starter på TV2 sportskanalen søndag kl. 1700. Fra mandag går den hver kveld kl. 2000. Etter fem dager med langsjakk er det klart for hurtigsjakk fredag.

Mer om

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder