GULLJENTA: Maiken Caspersen Falla kan ikke tro det er sant at hun er olympisk mester på sprint, men hun hevet armene i været da hun skled først over målstreken. Nærmest var Ingvild Flugstad Østberg (t.v.). Foto:
GULLJENTA: Maiken Caspersen Falla kan ikke tro det er sant at hun er olympisk mester på sprint, men hun hevet armene i været da hun skled først over målstreken. Nærmest var Ingvild Flugstad Østberg (t.v.). Foto:

Tvillingbrorens melding ga Falla gulltro

«Ikke vær redd for å gå dårlig. Du er mer enn god nok»

SPORT

SOTSJI (VG) Maiken Caspersen Falla (23) fikk en klar melding fra tvillingbroren Marius før gull-sprinten. Nå gleder hun seg til å snakke med ham.

Publisert:

Falla fra Fetsund på Romerike er olympisk mester i langrenn. 23-åringen kunne knapt tro det. Selv ikke da hun møtte pressen nærmere en time etter triumfen hadde det sunket helt inn.

- Jeg har ikke helt trodd det var helt mulig. På en måte har jeg hatt troen, men det har mest vært en drøm, sier Falla.

Hun står med en blomsterbukett i hånda. Gullmedaljen får hun onsdag (i morgen) kveld.

- Jeg må snakke med familien for å forstå det her. Når jeg hører fra Marius, så kommer jeg til å begynne og gråte, sier Falla.

Gikk på Hovden skigymnas med tvillingbroren

Den rykende ferske olympiske mesteren er oppvokst på Fetsund sammen med tvillingbroren. I tenårene flyttet de til Hovden og gikk på skigymnas der. Og mens hun snakker om broren, så blir hun rørt.

- Hva skrev han i den siste tekstmeldingen før sprinten?

- Lykke til. Ikke vær redd for å gå dårlig. Du er mer enn god nok for det her, svarer Falla.

Og for å si det sånn, det hadde tvillingbroren helt rett i.

Var fryktelig nervøs

23-åringen var fryktelig nervøs før OL-sprinten. Hun pleier å være nervøs foran konkurranser, men nå var det ekstra nervepirrende.

- Jeg våknet klokken halv ni, men sto først opp klokken halv ti. Jeg måtte kjempe for å få ned frokosten. Jeg var så nervøs, sier Falla.

Hun har hatt en sesong uten de store resultatene, hun tror mye trening, høye skuldre og litt stress etter å presetere er noen av årsakene til det. Men under NM begynte det å løsne. Og i den siste verdenscupsprinten før OL ble hun nummer fire. Timing er alt, er bevist nok en gang.

- Det er fint å ha den beste dagen i karrieren i OL. Jeg kan ikke tro det som har skjedd, sier Falla.

Hun smiler sitt mest sjarmerende og stolte smil etter seieren. Til og med solen kom gjennom skylaget da det var klart for finalene. 23-åringen snakker lett og ledig med pressen, men hun har ikke det store behovet for oppmerksomhet. Å bli gjenkjent på gaten har hun ikke noe behov for. Men det spørs nok om det ikke kommer noen ekstra blikk fremover.

- Jeg lever godt i skyggen av Marit (Bjørgen) og Therese (Johaug), sier den olympiske mesteren på sprint.

Sølv til Ingvild Flugstad Østberg

Bjørgen falt i semifinalen, men smilte likevel. Hun lever godt med at det ikke var hennes dag akkurat i dag.

Men det var absolutt Ingvild Flugstad Østberg sin dag. Gjøvik-jenta tok OL-sølv i sin OL-debut.

- Jeg er stolt over å være norsk i dag. Maiken og jeg har trent sammen i mange år. Men vi er fortsatt unge, sier Østberg.

Gullvinneren deler rom med Astrid

Vesna Fabjan fra Slovenia ble nummer tre. Gull-vinner Fallas romvenninne i OL, Astrid Uhrenholdt Jacobsen, ble nummer fire. Etter løpet roste kronprins Haakon Jacobsen for måten hun har reist seg på etter brorens bortgang fredag.

- Da Astrid valgte å bli her, så bestemte vi oss for å leve så normalt som mulig. Det eneste jeg kunne gjøre var å være meg selv. Jeg har snakket om helt hverdagslige ting, sier Caspersen Falla til VG.

- Astrid får flere sjanser, jeg håper hun når målet om en medalje i OL, sier Falla.

Dag Kaas er i OL sammen med langrennsløperne for Olympiatoppen. Han har i mange år vært Jacobsens trener. Han mener det hun leverte på sprinten i dag er Jacobsen på sitt aller beste.

- Astrid har hatt det bra i leiren. Det har vært en veldig fin lagånd her. Alle har vært med på å bygge henne opp, sier Kaas til VG.

Her kan du lese mer om