KONGE OG DRONNING: Suzann Pettersen og Magnus Carlsen måtte dele utøvernes pris. FOTO: Frode Hansen, VG

Carlsen: - Har ikke forberedt en tredje takketale

Sjakkmesteren og «Tutta» delte utøvernes pris: - Fantastisk å stå her med kongen!

OSLO SPEKTRUM (VG) Suzann Pettersen fikk prisen som årets kvinnelige utøver på Idrettsgallaen i kveld. Like etter delte hun utøvernes pris med Magnus Carlsen, som ble kveldens store vinner.

ARTIKKELEN ER OVER SEKS ÅR GAMMEL

Det er en av de mest gjeve prisene som deles ut på Idrettsgallaen og det er utøverne selv som stemmer frem hvem som skal vinne.

Kjetil André Aamodt og Jan Åge Fjørtoft var prisutdelere og måtte informere om at det i år var to utøvere som hadde fått like mange stemmer:

Sjakkgeniet Magnus Carlsen og golfesset Suzann Pettersen.

BILDESPESIAL: Se bildene fra Idrettsgallaen

- Det er helt fantastisk å få stå her med kongen selv. Jeg har dyp respekt for det Magnus har levert i år. Jeg satt selv og fulgte med på internett fra VM i India, og må si det er fantastisk kult å stå her sammen med deg i dag. Dette er den kuleste prisen og veier tyngre enn alle på min hylle, i hvert fall, sa Suzann Pettersen.

Konge og dronning

Suzann Pettersen er nærmere å bli rangert som verdens beste kvinnelige golfer, mens Magnus Carlsen lenge har vært en soleklar ener i sjakk. I høst vant han VM-kampen mot Vishy Anand.

- Jeg er jo sportsidiot selv, så jeg følger med på alle dere og er veldig imponert over det. Og naturligvis ikke minst Suzann. Jeg må innrømme at jeg ikke er så veldig golfinteressert selv, men det går ikke en dag uten at manageren min, Espen Agdestein, forteller meg hvor stort det Suzann gjør er, sa Carlsen som også måtte opp på scenen og takke for prisen for «åpen klasse»:

Les også: Navnebrøler da Svendsen ble årets mannlige utøver

- Det var fint å stå her med «Tutta» og det er fint å stå her nå også, sa Magnus Carlsen og takket hele familien - tanter, onkler, søsken og mor og far.

Det har lenge pågått en diskusjon om sjakk skal betegnes som idrett og det ble mye debatt da Magnus Carlsen ikke ble nominert til prisen for årets mannlige idrettsutøver. Toppidrettssjef Tore Øvrebø avviser at de ser på det som et problem at Carlsen vant utøvernes pris.

- Overhodet ikke! Når han blir stemt fram av utøverne, så har jeg dyp respekt for det. Han gjorde en fantastisk prestasjon i India, sier han til VG.

- Men idrettsforbundet anerkjenner ikke sjakk som idrett?

- Dette er en politisk prosess som ligger mellom idrettsforbundet og sjakkforbundet, og som vi i gangene på Olympiatoppen ikke har noe med.

VGTV: Tutta: - Kan ikke vente med å sette meg på flyet og begynne med det jeg liker best

Carlsen ble også kåret til «Årets navn». Da han kom opp på podiet fikk han salen til å bryte ut i latter da han holdt nok en takketale.

- Tusen takk, det er virkelig fantastisk å være her og bli stemt frem av folket. Det hadde jeg drømt om, men jeg hadde ikke trodd det. Nå har jeg egentlig takket dem som er å takke, føler jeg. Jeg vet det er flere som klager over at de ikke har forberedt taler. Jeg har ikke forberedt en tredje tale, det kan jeg bare si, sa Carlsen på podiet og høstet latter fra salen.

- Suzann fortjente det

Landslagskaptein Ingvild Stensland avslører at hennes stemme gikk til Suzann Pettersen.

- Jeg synes Suzann fortjente min stemme. Hun har vært god veldig lenge, og spesielt i 2013. Hun er den nest beste i verden i en så stort sport som golf.

Molde-spiller Jo Inge Berget stemte på Carlsen.

- Jeg stemte på Magnus Carlsen. Han får selv fotballspillere til å interessere seg for sjakk og lære seg hvordan en skal flytte sjakkbrikker. Sjakk er veldig stort på verdensbasis.

Emil Hegle Svendsen ble kåret til årets mannlige utøver. Han har følgende å si om Carlsen.

- Jeg er enig i at han er den som fortjener å ta flest priser i år. Jeg ser vanvittig opp til ham og han er det stort forbilde. Det kanskje litt rart å si det, men jeg tror han er én av de smarteste folka i hele verden, sier han til VG.

Mange stemte også på Aksel Lund Svindal.

- Jeg stemte på Aksel, han er mitt store forbilde, en flott fyr og med en herlig utstråling, sier Tiril Sjåstad Christiansen til VG.

Her er de nominerte (og vinnerne):

Årets kvinnelige idrettsutøver:
Tora Berger (skiskyting), Marit Bjørgen (langrenn), Therese Johaug (langrenn), Suzann Pettersen (golf), Tiril Sjåstad Christiansen (fristil).

Vinner: Suzann Pettersen (golf)

Årets gjennombrudd:
Tiril Sjåstad Christiansen (fristil), Caroline Graham Hansen (fotball), Henrik Kristoffersen (alpint), Are Strandli og Kristoffer Brun (roing), Johannes Thingnes Bø (skiskyting), Tom Beier Jensen (skyting).

Vinner: Johannes Thingnes Bø (skiskyting)

Årets forbilde:Vinner: Tora Berger (skiskyting)

Årets mannlige funksjonshemmede idrettsutøver:
Vegard Dahle (langrenn), Nils-Erik Ulset (skiskyting), Tommy Urhaug (bordtennis).

Vinner: Tommy Urhaug (bordtennis)

Årets lag:
Dobbeltsculler lettvekt roing (Are Strandli/Kristoffer Brun), dobbeltsculler tungvekt roing (Kjetil Borch/Nils Jakob Skulstad Hoff), fotballandslaget kvinner, fotballandslaget U21 menn.

Vinner: Fotballandslaget kvinner

Utøvernes pris:

Vinner: Magnus Carlsen og Suzann Pettersen

Gullballen:
Caroline Graham Hansen, Solveig Gulbrandsen, Ingrid Hjelmseth, Tom Høgli og Stefan Johansen.

Vinner: Ingrid Hjelmseth

Årets trener:
Johan Flodin (roing), Egil Gjelland (skiskyting), Egil Kristiansen (langrenn), Even Pellerud (fotball), Daimi Akin (kickboksing).

Vinner: Egil Gjelland

Årets lagspiller:
Caroline Graham Hansen (fotball), Mats Zuccarello Aasen (ishockey), Katrine Lunde (håndball).

Vinner: Mats Zuccarello Aasen

Årets kvinnelige funksjonshemmede idrettsutøver:
Mariann Vestbøstad Marthinsen (langrenn), Sarah Louise Rung (svømming), Birgit Skarstein (roing).

Vinner: Sarah Louise Rung

Åpen klasse:
Ole-Kristian Bryhn (skyting), Magnus Carlsen (sjakk), Magnus Midtbø (klatring), Thea Therese Vingmark Næss (kickboksing), Sigrid Rykhus (telemark).

Vinner: Magnus Carlsen

Årets mannlige idrettsutøver:
Anders Bardal (hopp), Emil Hegle Svendsen (skiskyting), Torstein Horgmo (snowboard), Aksel Lund Svindal (alpint), Petter Northug (langrenn).

Vinner: Emil Hegle Svendsen

Årets navn:
Tora Berger (skiskyting), Marit Bjørgen (langrenn), Magnus Carlsen (sjakk), Kjetil Borch og Nils Jakob Hoff (dobbeltsculler tungvekt roing), Therese Johaug (langrenn), Petter Northug (langrenn), Suzann Pettersen (golf), Emil Hegle Svendsen (skiskyting), Aksel Lund Svindal (alpint), Mats Zuccarello Aasen (ishockey), Tiril Sjåstad Christiansen (freestyle), fotballandslaget for kvinner.

Vinner: Magnus Carlsen

Årets hederspris:

Vinner: Ridderrennet.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder