PRESTISJETUNG TURNERING: Magnus Carlsen, her fra VM-kampen mot Anand i fjor, er med i Sinquefield Cup for øyeblikket. Det er også resten av sjakkeliten. Foto:Ole Kristian Strøm,VG

Magnus Carlsen slo So etter fem timer og 45 minutter – nå er han i delt ledelse

(Magnus Carlsen – Wesley So 1-0) Det tok fem timer og 45 minutter, men Magnus Carlsen (24) slo til slutt Wesley So (21).

ARTIKKELEN ER OVER FIRE ÅR GAMMEL

Maratonpartiet var ikke over før kvart på to natt til fredag norsk tid.

Etter at Carlsen tapte mot Veselin Topalov i sitt første parti, har han kommet tilbake og tatt 3 1/2 poeng i de fire neste partiene av Sinquefield Cup. Det betyr at han nå er i delt ledelse med Levon Aronian. Disse to møtes til toppoppgjør lørdag.

MOTSTANDER: Wesley So. Foto:Sinquefield Cup.,

Fredag er det fridag i turneringen.

Wesley So valgte å bytte offiserer på d5 i trekk 22, men det skulle han kanskje ikke ha gjort. For etter det gikk partiet fra å være i Sos hårfine fordel til å bli Magnus Carlsens.

VGs SJAKKSTUDIO: Vi fulgte partiet mellom Carlsen og So trekk for trekk!

Etter hvert ble det stadig klarere at den norske verdensmesteren hadde tilrevet seg et solid initiativ i partiet, og etter 36 trekk var Norges nest beste sjakkspiller nesten fra seg av beundring.

– Jeg vil si at dette er et av de beste partiene han noensinne har spilt, og det sier sitt, for Magnus har spilt veldig mange gode partier. Det er en eleganse over det hele, sa Jon Ludvig Hammer i TV 2s sjakkstudio. Like etterpå la han til:

– Jeg er mektig imponert.

FIKK DU MED DEG?Giri-spøkelset lever for Carlsen

Partiet var ikke avgjort, men i det 37. trekket gjorde So en avgjørende feil da han spilte dronning b5 (se trekkene her). Men da det så ut til at alt var avgjort, gjorde Carlsen en tabbe i trekk 40 og ting tok litt lengre tid. Heldigvis fant han dronning g8 i trekk 41 og bonde c3 i trekk 43. Da var Hammer overbevist om seier – men avgjørelsen falt ikke før i trekk 56.

– Han nullstilte seg etter missen i trekk 40, fastslo Hans Olav Lahlum i TV2-studio.

– Kunstverket består, sa Hammer.

Etter at ledende Levon Aronian måtte ta til takke med remis mot Aleksandr Grisjtsjuk og Veselin Topalov tapte for Fabiano Caruana, vil Carlsen gå inn på delt 1. plass med 3 1/2 poeng etter fem runder.

PS! Fredag er det hviledag for spillerne i Sinquefield Cup. Turneringen fortsetter lørdag, med runde seks av ni. Magnus Carlsen har svarte brikker mot Levon Aronian.

Resultater:

Veselin Topalov, Bulgaria – Fabiano Caruana, USA 0-1, Levon Aronian, Armenia – Aleksandr Grisjtsjuk, Russland 0,5-0,5, Hikaru Nakamura, USA – Anish Giri, Nederland 0,5-0,5, Magnus Carlsen, Norge – Wesley So, USA 1-0, Viswanathan Anand, India – Maxime Vachier-Lagrave, Frankrike 0,5-0,5.

Stillingen:

1) Carlsen og Aronian 3,5, 3) Topalov og Giri 3, 5) Nakamura og Vachier-Lagrave 2,5, 7) Caruana og Grisjtsjuk 2, 9) So og Anand 1,5.

Mer om

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder