Fantastisk US Open-avslutning for Hovland: - Det var kult, dette!

PEBBLE BEACH/OSLO (VG) Golfstjernen Viktor Hovland (21) imponerte igjen - og avsluttet U.S. Open fire slag under par. Nå starter hans nye liv.

I april ble han den amatøren med best score i Masters på myteomspunne Augusta siden 1961.

Nå fortsatte 21-åringen storspillet i U.S. Open på majestetiske Pebble Beach i California.

Han er den amatøren som har levert best totalscore i U.S. Open i historien. En delt 12. plass - en oppsiktsvekkende prestasjon i en Major-turnering i golf.

FIKK MEDALJE: Viktor Hovland med medaljen som beste amatør. Foto: Michael Madrid / X02835

– Det var kult, dette, sier en sedvanlig avslappet Hovland til VG på greenen på det ikoniske hull 18.

Hadde han vært proff, ville han fått 240.000 dollar (2,1 mill. norske kroner) i prispenger, pluss bonuser fra sponsorer. Som amatør har han ikke lov til å motta penger.

les også

Golf-Hovland signerer for svensk klesgigant

Hovland avsluttet altså med en runde på 67 slag og 280 totalt i turneringen. Til sammenligning brukte Tiger Woods 69 slag på finaledagen og 282 slag totalt.

Gary Woodland vant turneringen tre slag foran verdensener Brooks Koepka og ni slag foran Hovland.

Mange flere superstjerner enn Woods havnet bak Hovland på leaderboardet. Verdenstoer Dustin Johnson og stjerner som Francesco Molinari, Jason Day, Rickie Fowler og Phil Mickelson måtte også se seg slått av Hovland denne helgen.

I SØKELYSET: Viktor Hovland sammen med vinneren Gary Woodland søndag kveld. Foto: Kyle Terada / X02835

Med fire slag under par søndag og totalt 280 slag hylles nordmannen av en hel golfverden.

Han ble hedret på en høytidelig seiersseremoni på hull 18 søndag kveld amerikansk tid, ikke akkurat det Hovland liker best.

INTERVJUEREN TOK SELFIE: Kira Kazantsev fra arrangøren USGA måtte bare ha en selfie med Viktor Hovland etter intervjuet. - Jeg er en stor fan, sier hun. Foto: Thomas Nilsson / VG

Med et bredt smil spurte han venner og familie om de ikke kunne komme seg hjem når det var over. Han ville legge seg ned på sofaen og slappe av litt.

– Gi ham en sjekk! ble det ropt fra tribunen.

Hovland tok seg god tid til VG og Norsk Golf etter runden.

IMPONERTE: Her senker Viktor Hovland putten for birdie på det krevende hull 8 på Pebble Beach Golf Links. Foto: Nilsson, Thomas

Han sier «ja og nei» på spørsmål om han klarer å ta innover seg det han har vært med på.

– Jeg vil jo si at jeg er ganske stresset hele tiden. Du kan jo ikke bare slappe av utpå her. Greenene er lynraske og ordentlig harde. Kan ikke gå rundt og klaske ballen som en vanlig søndagsrunde, sier Hovland.

RETT PÅ TV: Rett etter golfrunden ble Viktor Hovland intervjuet på direktesendt amerikansk TV. Foto: Thomas Nilsson / VG

Han forklarer at han slo jernkøllene bra, hadde en god del muligheter, men mange krevende putter. Han gjorde likevel seks birdies på 18 hull.

– Dette var morsomt. Jeg traff mange greener og fairwayer i dag.

Han kan ikke annet enn å smile når han snakker om legendariske Jack Nicklaus gamle rekord fra 1960. Nicklaus gikk på 282 slag.

– Det er kult å være en del av historien. Det er spesielt, det. Det er jo rekorder som har stått en stund, sier Hovland.

Ble overrasket

Han ante ingenting om den rekorden før en programleder i Fox Sports sa det til ham.

– Wow! Det visste jeg ikke, det er ganske kult, sa nordmannen med et bredt smil.

Intervjuet direkte på amerikansk TV var over på under ett minutt. Han blir enda mer kjent enn han allerede er i golfsirkuset.

BLE HEDRET: Viktor Hovland ble beste amatør i denne Major-turneringen også. Mer viktig var den imponerende 12. plassen totalt. Foto: Thomas Nilsson / VG

Rett bortenfor sto mamma Galina - som har bursdag i dag - og pappa Harald.

De har fulgt sønnen langs fairwayene hele denne uken.

– VIIIIIKTOR, ropte Harald Hovland da sønnen senket putten på hull 18. Han er vanligvis en svært sindig mann.

Begge foreldrene var naturligvis på plass under seremonien på kvelden.

STORSPILTE: Viktor Hovland storspilte på siste dag av U.S Open. Her slår han ut av bunkeren på 12. Det ble bogey på dette hullet. Foto: Nilsson, Thomas

For Hovland er Pebble Beach en drømmebane. Han knuste nemlig alle konkurrentene under U.S. Amateur her i august i fjor. Det var slik han fikk startbillett til både Masters og U.S. Open.

– Jeg vet ikke hva det er med denne banen. Jeg har vært så heldig at jeg har prestert godt her tidligere, og har gode minner herfra, sier han.

les også

Golfkometen om Tiger-møtet: – Jeg holdt på å pisse på meg

GRUNN TIL Å SMILE: Viktor Hovland hadde en veldig god dag ute på golfbanen - i en Major-turnering. Foto: Thomas Nilsson / VG

Knallsterk åpning

Etter de seks første hullene på åpningsdagen lå han fire slag under par, og viste verdenseliten hva han er god for. Totalt uredde Hovland hentet frem storspillet. Han siktet på flaggene på de små greenene på Pebble Beach.

Han var fire under par til runding, og for fullt med i kampen om en topp-ti-plassering.

SER OPP TIL VINNEREN: Gary Woodland hever pokalen. Viktor Hovland ser på. Foto: Thomas Nilsson / VG

Det endte fire under par på finaledagen og i turneringen. Det var en delt 13. plass da han gikk av banen, fortsatt med en del spillere igjen på banen. Til slutt endte det med en delt 12. plass - ett slag unna topp 10, som ville sikret han plass i U.S. Open neste år.

– Det var det vi siktet etter. Det gikk nesten. For en golfrunde, sier caddie og collegetrener Alan Bratton til VG.

VG PÅ PEBBLE BEACH: VGs USA-korrespondent Robert Simsø har fulgt Viktor Hovlands slag hele denne uken. Foto: Thomas Nilsson / VG

les også

Verdens mest berømte golftrener: - Et enormt talent

Han starter med et hektisk spilleprogram som proff. Han deltar i de fire neste turneringene på PGA-touren.

VG har tidligere i uken avslørt at Hovland har klar en kontrakt med den svenske klesgiganten J.Lindeberg. Han signerer også etter alt å dømme en avtale med golfkølleleverandøren Ping. Han får ny caddie i rutinerte Shay Knight.

Fyldig referat av dagens rundeSlik hyller Casper Ruud golfkometen: – Imponerende og inspirerende

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder