Kommentar

Kampen for likestilling i idretten: Nok snakk nå!

Av Leif Welhaven

Grace Bullen, Amalie Iuel og Maren Lundby er ambassadører for prosjektet «Like muligheter». Kulturminister Abid Raja var på plass under lanseringen i Holmenkollen. Foto: VEGARD WIVESTAD GRØTT / BILDBYRÅN

HOLMENKOLLEN (VG) Mens toppklubbene i kvinnefotballen skriver protestbrev mot eget forbund, tar en ny og spennende allianse kampen for å konkretisere arbeidet med likestilling. Utenfor Norges idrettsforbunds kontroll.

Publisert:

Dette er en kommentar. Kommentaren gir uttrykk for skribentens holdning

Mange i norsk idrett har vært flinke til å snakke om behovet for like muligheter for begge kjønn.

Men dessverre har det litt for ofte blitt med ordene. Det er lett å heie frem Maren Lundbys utrettelige kamp for rettferdighet, men om vi skal oppnå en forandring som monner er det handling som kreves.

Denne erkjennelsen ser ut til å stå sentralt i prosjektet «Like muligheter», som ble lansert i vinterkalde Holmenkollen tirsdag formiddag. Bare tiden vil vise om det vil lykkes å utgjøre noen forskjell, eller om nok en kampanje ebber ut i vagheten.

les også

Lanserer «Like Muligheter»: – Jeg er stolt av å være en del av dette

Men det er noe med inngangen og innstillingen rundt «Like muligheter» som gir grunn til å håpe og tro. Ikke på at alt løses over natten, men på at det er mulig å oppnå helt konkret fremgang på et felt som har vært forsømt altfor lenge.

Ekstra interessant er det at det tenkes nytt rundt et prisverdig initiativ. Her er eierskapet forankret i et samarbeid som er annerledes enn vi er vant til å se.

Maren Lundby, Amalie Iuel og Grace Bullen fronter prosjektet, som har oppstått i tett samarbeid med tre toneangivende sponsormiljøer. Det hele koordineres av kommunkasjonsselskapet fotballforbundets tidligere kommunikasjonsdirektør Svein Graff driver, i samarbeid med de tre ambassadørenes særforbund.

les også

Toppklubbene raser i brev til NFF: – Prosessen oppfattes som en provokasjon

Grunntanken bak det foreløpig treårige opplegget er å definere tydelige områder der man kan oppnå forandring, og så følge opp med å måle og dokumentere status, steg for steg.

I bryting handler det blant annet om et likeverdig landslagsopplegg. I friidrett er kjønnsfordeling på trenersiden et tema, mens konkurransetilbudet står på agendaen i hopp.

Kjønnsfordeling rundt premiepenger, sponsormidler, i støtteapparat og på ledersiden er andre temaer å ta tak i . De tre ambassadørutøverne skal arbeide aktivt, og håpet er at øremerkede midler til kvinnesatsing skal bidra til å åpne dører.

Her er det også prisverdig med regjeringens engasjement, som ble tydelig uttrykt av kulturminister Abid Raja i Kollen.

les også

Konflikten mellom NFF og kvinnefotballen: Ikke bry deg, lille venn…

Det som dessuten er interessant å registrere, er at dette prosjektet ikke sjøsettes eller koordineres i regi av Norges idrettsforbund.

Selvsagt er alle gode krefter ønskelige i samme retning, men initiativet som nå er ute fremstår tydeligere og mer ambisiøst enn den årlige «idrettens kvinnedag» i NIF-regi.

Der har stort sett bare kvinner funnet det verdt å møte opp, og bevegelsene på ledersiden i systemet er marginale. I 2021 ledes samtlige idrettskretser av menn, og på president- og generalsekretærsiden er gubbeveldet fortsatt svært toneangivende, til tross for at vi har kvinner aller øverst i NIF nå.

les også

Lundby har fått forklaring på hopp-stoppen: – Den samme grøten

 Det er også verdt å merke seg at det klart største og mektigste særforbundet, fotballen, inntil videre ikke er ombord i «Like muligheter»-prosjektet.

Dette kan forandre seg, for tanken er å utvide til andre idretter med tiden. 

Hvis vi ser på hvor betent likestillingsdebatten har vært nettopp i fotballen helt opp til det siste, er det nok en god idé om NFF kobles på så raskt som mulig. For her er det mye å jobbe med.

Ettervirkningnene av bråket rundt medieavtalen, for eksempel. Her fikk kvinnene verken en plass rundt bordet eller innsyn i budprosessen, og for få dager siden kom en åpen protest fra samtlige klubber i Toppserien og 1. divisjon.

Og hva er kjernen i protesten? Nettopp mangel på like muligheter ...

Det er nok snakk nå.

Publisert:

Mer om

Idrett

Amalie Iuel

Likestilling

Abid Raja

Toppserien

Maren Lundby

Grace Bullen

Flere artikler

 1. Lanserer «Like Muligheter»: – Jeg er stolt av å være en del av dette

 2. Idrettsovergrepene: Angrep er det beste forsvar

 3. NFF svarer TFK: Pengene må gå til alle jenter som ønsker å spille fotball

 4. Idrettsovergrepene

 5. Maradonas liv i bilder

Fra andre aviser

 1. Lanserer «Like Muligheter»: – Jeg er stolt av å være en del av dette

  Bergens Tidende
 2. Kvinner i industrien: - Vi skal styrke Agder, gjennom å styrke kvinner i industrien

  Fædrelandsvennen
 3. Grønn batteriteknologi kan bli spydspissen for norsk industri-omstilling

  Bergens Tidende
 4. Debatt: – Vestlandet kan bli som Milano, Shanghai og California

  Bergens Tidende
 5. De sa LO og NHO støttet selskapet deres. Det avviser begge organisasjonene.

  Bergens Tidende
 6. Seriegull kan bli Steinars revansje: – Når man ikke lykkes setter det seg i deg

  Bergens Tidende

VG Rabattkoder

Et kommersielt samarbeid med kickback.no