Slik var OL-natten: Ny Brasil-nedtur, søskensjokk og rekordfest

Michael Phelps (31) var med på rekordfest i svømmebassenget, men for Neymar og det brasilianske OL-landslaget går det langt verre. Slik var OL-natten i Rio.

ARTIKKELEN ER OVER TO ÅR GAMMEL

Natten ble avsluttet da USAs lag på 4x100 meter fri, med Caeleb Dressel, Michael Phelps, Ryan Held og Nathan Adrian, gikk til topps og tok gull. Det betyr at Phelps tok sin 23. OL-medalje og sitt 19. OL-gull.

– Det var galskap. Da jeg sto klar og Caeleb svømte mot meg, trodde jeg ærlig talt at hjertet skulle eksplodere, sa Phelps ifølge NTB.

Nattens viktigste hendelser:
• Tennis-sjokk da Djokovic fikk juling i første runde
• «Nye Phelps» vant sitt 19. OL-gull
• Sjöström tok Sveriges første OL-gull: – Et sykt press

Ny Brasil-skuffelse

Seks poeng og målfest var forventet på de to første kampene mot Sør-Afrika og Irak. Men det ble 0-0 mot Sør-Afrika, og det ble 0-0 mot Irak.

Det kunne løsnet for brasilianerne på overtid, men Renato Augusto klarte utrolig nok å sette ballen over det åpne målet. Dermed ble stjernene pepet av banen av sine egne supportere, som har måttet tåle flere fotballnedturer de siste årene.

Saken fortsetter under bildet.

GJEMTE SEG: Neymar begravde ansiktet i drakten etter at 0-0 mot Irak var et faktum. Vertsnasjonen har vært en enorm skuffelse så langt i OL-turneringen. Foto: Ueslei Marcelino Reuters

Det startet med tidenes skandale da Brasil tapte 7-1 mot Tyskland i VM-semifinalen på hjemmebane i 2014. Det fortsatte med kvartfinale-exit i Copa América i fjor. Kokepunktet ble nådd da brasilianerne røk ut av gruppespillet i årets ekstraordinære utgave av Copa América.

Og til tross for at de stiller med det klart sterkeste laget i OL-turneringen, virker det ikke som Brasil har tatt lærdom av de mange nedturene. Spesielt Neymar blir kritisert etter lagets 180 strake minutter uten å score mål i OL. Laget hans risikerer å ryke ut av OL-gruppespillet dersom det skulle gå galt mot Danmark på torsdag.

Følg OL i VG Direkte: Her er alt du trenger å vite

Svensk tap – dansk seier

Nettopp Danmark tok et stort steg mot kvartfinale da de slo Sør-Afrika 1-0 i nattens kamp. Robert Skov, som hadde kommet inn som innbytter, scoret vinnermålet i den danske 1-0-seieren. Danmark leder dermed gruppen sin foran Brasil før den siste gruppespillskampen.

Sverige, derimot, er i trøbbel etter sitt 1-0-tap mot Nigeria i natt. Svenskene ble senket av Umar Safiq like før pause. På onsdag venter en skjebnekamp mot Japan, der Sverige må ta minst ett poeng for å håpe på avansement.

– Vi har selvfølgelig fortsatt en mulighet. Hvis vi vinner neste kamp har vi fire poeng, sier svenske Robin Quaison ifølge Aftonbladet.

Tyskland var på vei ut av OL-turneringen i fotball, men Arsenal-spiller Serge Gnabry utlignet til 3-3 mot Sør-Korea med et frispark på overtid i Salvador. Tyskerne har ennå ikke vunnet, men en ventet storseier over Fiji i siste runde vil sende dem videre.

Dette skjer i dag: Få full kontroll på OL-programmet

REDDET TYSKLAND: Arsenal-spiller Serge Gnabry. Foto: Fernando Donasci Reuters

Rekordfest i Rio-bassenget

Det ble en stor natt for svømmeentusiaster. Tre verdensrekorder ble slått i Rio-bassenget.

Først ut var svenske Sarah Sjöström, som levde opp til favorittstempelet da hun slo sin egen verdensrekord og sikret Sveriges første OL-gull i Rio.

– Det er helt utrolig, jeg kan ikke tro det engang. Jeg har jobbet så jækla hardt. Mitt tredje OL, og nå får jeg gull, det føles helt sykt, sa Sjöström til svensk Viasat.

Deretter tok britiske Adam Peaty gull på 100-meter bryst i svømming. Han slo sin egen verdensrekord og ble den første briten siden 1988 til å vinne OL-gull i svømming.
– Jeg er så emosjonell. Det er herlig å svømme mot folk som Cody Miller som pusher meg, sa Peaty ifølge The Guardian.

Etter at Sjöström og Peaty slo sine egne verdensrekorder, ble amerikanske Katie Ledecky nattens tredje til å slå verdensrekord i svømming. Hun knuste konkurrentene i 400 meter fri og knuste verdensrekord med 3:56.46.

Kineseren Wu Minxia ble første stuper med fem OL-gull da hun sammen med Shi Tingmao tok en overlegen seier i 3-meter synkronstup.

Søsken-sjokk

Juan Martín Del Potros seier over Novak Djokovic var ikke den første overraskelsen i Rio-nattens tenniskamper.

Søstrene Venus og Serena Williams gikk sensasjonelt nok ut av første runde i doubleturneringen for kvinner. De tapte for Lucie Safarova og Barbora Strycova i første runde i double. Dermed får ikke Williams-søstrene sin fjerde OL-tittel sammen.

De amerikanske søstrene hadde vunnet gull i 2000, 2008 og 2012 og var ubeseiret i doubletennis i OL. Men denne gangen sa det stopp allerede i første runde.

Serena Williams tar ikke tapet altfor tungt.

– Jeg vil ikke si at jeg er knust. Vi hadde muligheten til å konkurrere for landet vårt, og vi gjorde så godt vi kunne. Vi koste oss der ute. Det var veldig gøy, og vi kommer alltid til å huske disse øyeblikkene og disse kampene. Jeg mener det er det som betyr mest, sier Williams ifølge The Guardian.

Brødrene Murray, Andy og Jamie, tapte mot den brasilianske duoen Thomaz Bellucci og Sa Andre. En dårlig dag for tennis-søsken, der altså.

Saken fortsetter under bildet!

UTE: Serena Williams og Venus Williams vinker til publikum etter å ha tapt sammen i OL for første gang. Foto: Toby Melville Reuters

Long tok gull og verdensrekord

Den kinesiske vektløfteren Long Qingquan (25) kopierte OL-gullet fra 2008 da han viste seg sterkest i 56-kilosklassen i Rio de Janeiro søndag. Han slo tyrkeren Halil Mutlus' 16 år gamle rekord på 305 kilo.

– Det har vært min drøm å slå denne rekorden siden 2008. Alle dagene og årene jeg har tenkt på den, og nå har jeg klart det. Jeg er så glad, sier Qingquan ifølge NTB.

Long løftet 137 kilo i rykk og 170 kilo i støt og satte verdensrekord med 307 kilo totalt. Han passerte sølvvinner Om Yun-chol fra Nord-Korea med 170 kilo i sitt siste forsøk i støt.

I håndball tok Danmarks herrelandslag en 25-19-seier over Argentina. Favorittene Frankrike innfridde så vidt med en tøff 25-23-seier over Tunisia.

Spania tapte overraskende nok 72-70 mot Kroatia i basket. Spanjolene er favoritter til å ta sølvet bak gullfavorittene fra USA.

Brasils herrer tapte sin åpningskamp i sandvolleyball mot Cuba. Den brasilianske duoen består av Evandro Goncalves Oliveira Junior og Pedro Solberg, og sistnevnte har norsk bestefar.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder