MEDALJEVINNERE FOR ÅTTE ÅR SIDEN: Olaf Tufte (t.v.) og Eirik Verås Larsen jubler for sine OL-medaljer i Beijing. Nå tyder mye på at mesterskapets ettermæle blir sterkt preget av moderne testing. Foto: Helge Mikalsen og Erik Johansen VG og Scanpix

Norske Beijing-helter overrasket over antallet dopingavsløringer

Olaf Tufte (40) og Eirik Verås Larsen (40) tok henholdsvis gull og sølv i Beijing-OL for åtte år siden. Nå er de overrasket over IOC rapporter om at 31 utøvere kan være i ferd med å bli avslørt som juksemakere.

17. mai offentliggjorde IOC at det har blitt gjort mistenkelige funn i prøvene til 31 utøvere fra 12 nasjoner og seks forskjellige grener. Gamle prøver er testet på nytt med mer moderne metoder.

– Det var voldsomt mange, og det overrasker meg, sier Tufte som tok OL-gull også i 2004 i tillegg til sølv i 2000. Om en uke får han vite om han er kvalifisert til Rio i dobbeltsculler, og det er Rio-aktuelle utøvere som har blitt prioritert når IOC og WADA har jaktet på gamle juksemakere.

Heiberg om de nye avsløringene: Tidenes dopingskandale

– Jeg føler meg absolutt ikke mistenkeliggjort, og jeg har heller ikke andre utøvere i tankene. Jeg har den holdningen at alle utøvere er rene inntil det motsatte er bevist. Jeg har ikke tenkt på noen konkurrenter som juksemakere, sier Tufte til VG.

Verås Larsen padlet seg til sølv i K1 1000 meter i Beijing, også han reagerer på antallet som nå nevnes i forbindelse med doping.

NORSK OL-LEGENDE: Olaf Tufte tok også OL-gull i Athen for 12 år siden. Da fikk han medaljen av Gerhard Heiberg. Nå er de begge preget av de ferske avsløringene. Foto: Cornelius Poppe NTB scanpix

– Det er et veldig høyt tall, og det er veldig bra at det testes på nytt. Det bør jo absolutt skremme utøvere fra å dope seg, sier han til VG.

– Hadde du mistanke til noen konkurrenter i Beijing?

– Nei, i de to konkurransene jeg deltok i hadde de foran meg prestert godt igjennom en hel sesong.

IOC: 31 Beijing-utøvere dopingavslørt

Tufte: Viktig å ta nettverket

IOC-medlem Gerhard Heiberg sa til VG i går at han ikke kan gå ut med navn på utøvere eller nasjoner som er involvert i de nye avsløringene.

– Det er noen medaljevinnere blant de 31 for å si det sånn. Det vil komme flere detaljer etter hvert, men vi i IOC er nødt til å følge våre jurister. Vi kan ikke gå ut med navn eller nasjoner nå, så det har jeg ikke tenkt å spekulere i, sa Heiberg.

Minst 15 russiske medaljevinnere i Sotsji kan ha vært dopet

Han beskriver de nye avsløringene som tidenes dopingskandale, og varsler at det vil komme mer av det samme i nærmeste fremtid. Gamle tester fra Torino i 2006, Vancouver i 2010 og London i 2012 skal også følges opp. I første omgang handler det om å avsløre flest mulig aktuelle utøvere til Rio-OL som starter i august.

GULLMANN: Eirik Verås Larsen sikret norsk gull i kajakk London for fire år siden. Flere av de han konkurrerte mot i OL for fire år siden kommer til å være med i Rio. Foto: Bjørn S. Delebekk VG

Heiberg mener også at det må strengere straffer til for å få ned antall utøvere som doper seg.

– Det må jobbes beinhardt for å komme dopingnettverk til livs – ikke bare utøveren som doper seg. De står ofte litt hjelpeløse igjen, og noen vet ikke en gang at de er offer for doping. De har ansvaret for hva de putter i seg, men utenfor vestlige grenser er det ofte systemet og ikke utøveren som er det største problemet, mener Tufte.

– Det er uansett veldig positivt at disse avsløringene viser at det er vanskeligere å slippe unna. Det kan være at flere som våkner, sier Tufte.

SOTSJI 2008: Hevder fire russere var dopet da de vant gull

Støtter strengere straffetiltak

Verås Larsen synes det er meget positivt at Heiberg varsler det kommer nye straffemetoder i form av at hele nasjoner og grener kan bli utestengt fra mesterskap dersom flere utøvere avsløres som juksemakere.

– Jeg tror det kan være virkningsfullt at man ikke får lov til å delta i OL igjen. Det vil være skremmende, og legge press på utøvere og nasjonale forbund, sier Verås Larsen.

– Det er klart det går ut over de rene utøverne når det er så mange som jukser. Så får vi håpe at de 31 avsløringene det snakkes om fra Beijing er skikkelig juks og ikke tvilstilfeller med forurenset kosttilskudd og lignende. Alt i alt er det veldig positivt at de som har dopet seg blir tatt, sier Verås Larsen.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder