VEKKET OPPSIKT: Robel Kiros Habte fra Etiopia gjør seg klar for sitt 100 meter-heat i Rio-OL denne uken. Foto: Dominic Ebenbichler Reuters

Svømmeren Robel sammenlignes med tidligere OL-hit

Robel Kiros Habte (24) høstet både applaus og skepsis da han debuterte som OL-svømmer. Han var stolt etter å ha blitt svakest av alle de 59 heat-deltakerne, men har ingen planer om å delta igjen.

ARTIKKELEN ER OVER TRE ÅR GAMMEL

– Jeg ville gjøre noe annerledes for landet mitt. Det er grunnen til at jeg valgte svømming. I Etiopia våkner alle hver dag for å løpe. Ikke svømme. Men jeg ville ikke løpe, jeg ville bli svømmer, sier Habte – OL-bassengets desidert dårligste på 100 meter fri på tirsdag – til Reuters.

Les også: To OL-utøvere skal være dopingtatt

«Pappakropp»

Etiopieren har vakt oppsikt. Han ser ikke ut som veltrente Michael Phelps i OL-bassenget. Engelske The Sun kaller ham mannen med «pappakroppen» og sammenligner Habte med Eric «The Eel» Moussambani – publikumsfavoritt under Sydney-OL i 2000.

Eric «The Eel» svømte under lekene for 16 år siden, men ble mest kjent for å delta i en idrett han overhodet ikke behersket. Moussambani hadde kun trent til svømmekonkurransen i noen måneder. Han skal ha «plasket seg hjelpeløst» i mål flere minutter etter vinnerne den gangen.

Les også: Phelps etter ny bragd: – Det har vært en helvetes karriere

Ingen teknikk – bare styrke

I enda nyere OL-historie finnes også fortellingen om Hamadou Djibo Issaka fra Niger. Han var egentlig svømmer da landet bestemte seg for å sende en svømmer til OL i London. Sportslig gikk det elendig, men mannen fikk applaus og jubel i de to heatene han deltok i. «Jeg har ingen teknikk, jeg har bare styrke», uttalte Issaka.

Den australske journalisten Jai Bednall kunne i hvert fall rapportere om begeistring blant publikum da Habte hoppet i bassenget tirsdag denne uken. Han var riktignok en kroppslengde bak de andre allerede etter første stup. Habte fikk likevel støtte fra de fremmøtte.

Så hvordan kunne universitetsstudenten kvalifisere seg for Rio-lekene. Grunnen er ifølge Reuters at FINA (Det internasjonale svømmeforbundet) sendte ham en spesialinvitasjon fordi han er utøver fra et underrepresentert land i OL.

Så du denne? Armstrong kobler OL-vinner til dopinglege

Plassen betydde ingenting

Men selv om han er blitt en hit i sosiale medier gikk det trått i bassenget. Han endte desidert sist i det tre mann store 100 meter-heatet for tre dager siden. Han klokket inn til tiden 1:04.95. Habtes to heat-rivaler, Jhnonny Perez Urena og Thibaut Amani Danho, hadde begge tatt av seg badehetta og lent seg over banemarkørene da etiopieren gikk i mål i debuten.

– Jeg er så glad, fordi dette er min første OL-konkurranse. Så takk Gud.

– Det betydde ingenting hvilken plass jeg fikk, sier Habte, og forteller at han ikke har noen planer om å konkurrere igjen.

Finalen på 100 meter fri ble for øvrig vunnet av australeren Kyle Chalmers på tiden 47.58….

Les også: Hoff skal fortsette karriere: – Jeg vil være med på revolusjonen

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder