FELT FOR REGELBRUDD: Det nærmer seg to måneder siden det ble kjent at Martin Johnsrud Sundby brøt dopingreglene. Fortsatt er saken betent. Tidligere landslagslege Knut Gabrielsen (til høyre) var ansvarlig for den regelstridige astmamedisineringen. Foto: Odin Jæger VG

Kommentar

VG-sportens kommentator: Astma-spørsmålet som gnager

I mer enn 50 dager har et sentralt spørsmål i Martin Johnsrud
Sundby-saken surret rundt i hodet mitt. Og ennå har ingen svart skikkelig på det.

ARTIKKELEN ER OVER TO ÅR GAMMEL

Det er aldri noen enkel øvelse når spenningsfeltet mellom medisin og toppidrett preger sportsordskiftet.

Og ytterligere komplisert blir det når fagmiljø står mot fagmiljø, slik tilfellet er i den pågående debatten om potensielt prestasjonsfremmende effekter av astmamedisin.

Uansett hvor detaljert man forsøker å sette seg inn i beta-2-agonistenes verden, vil vi uten medisinsk utdannelse nødvendigvis være kunnskapsløse sammenholdt med legestanden, når det kommer til detaljene.

LES OGSÅ: Røstes selektive virkelighet

Men du trenger ikke ha rent ned gangene på medisinsk fakultet for å både kunne stille, og forvente ordentlige svar på, spørsmål om behandlingsopplegget som endte med at verdens beste skiløper ble dømt og utestengt.

LES OGSÅ: Arrogansen forverrer astmakrisen

Og her dukker den nevnte problemstillingen opp:

Hvorfor konsentrere doseringen som er tillatt inntatt i løpet av 24 timer til en periode kort tid før renn, dersom man ikke tror at ekspress-medisineringen vil ha effekt på prestasjonen, sammenholdt med en jevn fordeling gjennom døgnet?

Det er godt mulig legene i den norske leiren nå rister på hodet over dette «idiotiske» spørsmålet, men inntil videre har i alle fall ikke undertegnende registrert noen tilfredsstillende forklaring på akkurat dette valget.

Og da er det kanskje på tide å komme med nettopp dette, for å underbygge den brennsikre oppfatningen om at alt handler om at en astmatiker skal få konkurrere på lik linje med friske?

Mye er kjent om sakens tørre tall:

Som at regelverket tillater et inntak av inntil 1600 mikrogram salbutamol gjennom et døgn, uten å rammes av dopingreglementet.

Skal en utøver ha mer av virkestoffet enn dette, er det nødvendig med et medisinsk fritak, en såkalt TUE.

Det er også veldokumentert at den norske legen ikke søkte om fritak for Johnsrud Sundby, og valgte å behandle ham med en maskin som normalt brukes på sykehus, en såkalt forstøver.

Den ble fylt med 15.000 mikrogram, fordelt på tre runder, innen et tidsvindu på fem timer før konkurranse.

Dette mente den norske leiren var innenfor reglene, primært begrunnet med at en britisk studie skal ha vist at 90 prosent forsvinner på veien ved denne medisineringsmetoden, slik at han ikke fikk i seg for mye.

Det er heller ingen hemmelighet at Norges Skiforbund møtte veggen i retten, som konkluderte med at det i seg selv er et brudd på dopingreglene å bruke en maskin ladet med nesten 10 ganger det tillatte, uavhengig av hvor mye som faktisk når, eller ikke når, kroppen til utøveren.

Samtidig er det, og det er det grunn til å understreke nok en gang, ingen parter som har hevdet at det ble gjort noe bevisst forsøk på å jukse.

Mindre veletablert i offentligheten, er diskusjonen om tidsfordelingen av doseringen, som finner sted i dommen.

Den australske professoren Ken Fitch kaller det «unødvendig høyt» å samle en så stor andel av medisineringen til en periode på fem timer.

Den norske leiren forsvarer seg med en formalistisk forklaring på hvorfor de mener de holdt seg innenfor reglene, samtidig som det hevdes at medisineringsfrekvensen var det som utløste at testene viste et salbutamolinnhold i urinen over grenseverdien.

Det er trukket frem som et overordnet argument for medisineringen at astmaen til Johnsrud Sundby ble forverret. Men det gode resonnementet på hvorfor de mente det var klokt å samle inntaket på et så avgrenset tidsrom, er det vanskelig å finne.

Og som legmann blir man da undrende, all den tid vanlig logikk skulle tilsi at legal dosering innenfor 24 timer fordeles på et helt annet vis.

Er du syk, og esken sier at du kan ta x antall hodepinetabletter i døgnet, tar du for eksempel ikke nesten alle tablettene på likt.

Kjære norske idrettsleger: Jeg er åpen for at det finnes gode medisinfaglige svar på spørsmålet jeg har grublet på siden 20. juli.

Men akkurat nå føyer dette seg inn i rekken av legevalg det er vanskelig å få til å henge på greip.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder