ANGRIPER MONOPOLET: Ottar Dalset går til sak for å stoppe den norske enerettsmodellen. Her er han under møte med VG i Oslo tidligere denne uken. Foto: Frode Hansen VG

Saksøker staten: Vil konkurrere med Norsk Tipping

Slik vil Ottar Dalset felle den norske enerettsmodellen

BYGDØY ALLÉ (VG) Ottar Dalset vil etablere et spillselskap på norsk jord. Overskuddet skal gå tilbake til norske idrettslag og kulturliv over hele landet.

ARTIKKELEN ER OVER TRE ÅR GAMMEL

Både Lotteritilsynet og Kulturdepartementet har foreløpig satt ned foten: Den såkalte enerettsmodellen, som gir Norsk Tipping monopol, står i veien.

I dag tar Dalset derfor ut søksmål mot det norske tippemonopolet.

– Vi ønsker en rett til å drive med spill i Norge, der inntektene skal gå tilbake til ideelle organisasjoner, sier han til VG.

Nordmenn spiller for flere milliarder kroner på utenlandske nettsteder hvert år. Det taper Norsk Tipping – og dermed norske idrettslag – store beløp på. Det er denne «lekkasjen» Dalset vil stanse.

Han vil samarbeide med Lotteritilsynet, forholde seg til norske lover – og tilby «absolutt alle mulige spill» i sitt selskap, forteller han.

– Hva er forskjellen på ditt selskap og et utenlandsk spillselskap?

– Vi skal ha tilhold i Norge, innrette oss etter norske lover, samarbeide med Lotteritilsynet og tett med overskuddsmottakerne. Det skal være en pott som fordeles til grasrota over hele landet. Da tenker jeg på idrett, kultur og frivillighet.

Så du denne i fjor? Spillselskap vil ha lisens

Vil være mur mot andre

Det norske tippemonopolet har vunnet kamper i retten tidligere. Men Dalset og hans støttespillere mener at forutsetningene i dag er helt annerledes enn for få år siden.

– Vil ikke dette gjøre at Norsk Tipping må bruke enda mer penger på reklame, og at nordmenn blir enda mer eksponert for det noen kaller «aggressive spill»?

AUTOMATFORKJEMPER I MANGE ÅR: Ottar Dalset. Foto: Frode Hansen VG

– Men det trykket er der allerede. Vi skal fungere som en skranke mot utenlandske spillselskap. Vi skal stoppe pengestrømmen ut av landet. Mellom 15 og 20 milliarder kroner pumpes ut av landet hvert år. Får vi tak i en liten del av dette, så skal det gå tilbake til idrett og kulturliv.

Dalset har jobbet over 40 år i automatbransjen. Han kjempet kraftig imot da Norsk Tipping overtok alle landets spilleautomater i 2007.

Nå mener han selskapets monopol er moden for historiebøkene. Nordmenn spiller mer og mer hos utenlandske selskaper som tilbyr andre spill og bedre odds, argumenterer han.

Nøyaktig hvor stor prosentandel av overskuddet han vil gi tilbake til norsk idrett og kultur, vil han ikke si i dag.

– Men det blir så å si alt. Aksjonærene skal bare få en veldig liten prosentandel i form av utbytte.

– Men du har vel strengt tatt et ønske om å tjene penger her du også?

– Jeg har jobbet for frivilligheten siden jeg var åtte år gammel. Jeg er ikke ute etter å gjøre meg selv rik på dette. Da hadde jeg startet opp på Malta i stedet. Jeg er så gammel at jeg ikke trenger store inntekter.

– Hvorfor starter du bare ikke opp på Malta, og gir Norge penger fra et spillselskap derfra?

FRYKTER IKKE SØKSMÅLET: Kulturminister Linda Hofstad Helleland (h). Foto: Mattis Sandblad VG

– Se hvordan Norsk Tipping opptrer når man skal gi noe: De stenger alle ute. Hvorfor har ikke utenlandske selskaper gått til søksmål allerede? Fordi de nyter godt av Norsk Tippings ekstremt aggressive markedsføring. De suger penger ut av det norske markedet. Pengene burde gått til barne- og ungdomsarbeid i stedet.

LES OGSÅ: Jonas er bettingselskapenes mareritt

Åpner for samarbeid

Dalset mener den omfattende markedsføringen til Norsk Tipping rekrutterer stadig nye spillere, som deretter tar turen videre til utenlandske spillselskaper og legger igjen penger der.

Selv vil han knytte bånd også til utenlandske spillselskaper:

– De skal kunne søke om å få tilby enkeltspill på plattformen vår. Vi distribuerer spillene og tar provisjon som tilbakeføres til grasroten. Om eksempelvis Betsson har enerett på et spill, så kan vi fase det inn på vår plattform.

– Så får Betsson penger for salg av rettigheten?

– Ja. Og en liten royalty.

– Er ikke det en snikinnføring av selskaper som Betsson i Norge?

– Men hva er alternativet? Vi er ikke i et statisk marked. Vi må være tilpasningsdyktige, mener Ottar Dalset.

KOMMENTAR I 2015:Rir idretten en døende hest?

Trygg på enerettsmodellen

Konfrontert med det ferske søksmålet, sier kulturminister Linda Helleland Hofstad (H) følgende til VG:

– I dag har vi en enerettsmodell for pengespill i Norge. Ifølge pengespillloven finnes det ingen hjemmel for å gi konsesjon til andre om å drive de samme spillene som Norsk Tipping driver.

Helleland Hofstad har ikke tro på at Dalset vil vinne frem med sin sak.

– Det er ikke rettslig tvil om at enerettsmodellen kan opprettholdes, og vi ser det derfor som usannsynlig at andre kan nå frem med et søksmål, sier hun.

– For tiden arbeider vi med en stortingsmelding om pengespill som kommer i løpet av høsten.

PS! Hovedforhandlingene i Oslo tingrett skal normalt finne sted i løpet av seks måneder etter at dagens stevning er tatt ut. Det er ventet at EFTA-domstolen vil måtte vurdere saken som et rådgivende organ.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder