KRISTISK: Robin Dale Oen (t.h.) tror at en vanlig lege ville ha oppdaget hjertefeilen som kostet lillebror Alexander (t.v.) livet. Her er den da 19 år gamle svømmeren og storebroren Robin (24) i 2004.

KRISTISK: Robin Dale Oen (t.h.) tror at en vanlig lege ville ha oppdaget hjertefeilen som kostet lillebror Alexander (t.v.) livet. Her er den da 19 år gamle svømmeren og storebroren Robin (24) i 2004. Foto:Erik Johansen,NTB scanpix

Robin Dale Oen om lillebrorens sykdom: – En vanlig lege hadde fanget det opp

Robin Dale Oen (35) kritiserer støtteapparatet til lillebroren Alexander for å ha oversett hjertesykdommen som kostet svømmeren livet.

Stine Løvmo Lie
ARTIKKELEN ER OVER FIRE ÅR GAMMEL

– En vanlig lege hadde fanget det opp veldig, veldig tidlig, sier Robin Dale Oen til NRK.

Han snakker om hjertesykdommen til lillebror Alexander, som mistet livet under en treningssamling i 2012. Den da 26 år gamle svømmeren hadde blitt behandlet for smerter i skulderen i en periode før han gikk bort, men da obduksjonsrapporten viste at dødsårsaken var hjerteinfarkt, uttalte Olympiatoppens OL-lege Ola Rønsen at skuldersmertene mest sannsynlig hadde sammenheng med hjertesykdommen.

– På grunnlag av obduksjonsrapporten mener vi det er sannsynlig sammenheng mellom plagene han hadde i forbindelse med skulderskaden og hjertesykdommen, sa Rønsen.

I dag snakker storbror Robin ut til statskanalen.

– Han fikk et hjerteinfarkt tre-fire måneder før han gikk vekk, men det ble ikke fanget opp før etter at han gikk vekk. Hadde vi ikke vært toppidrettsutøvere, hadde vi vært mannen i gata, så hadde han helt sikkert vært i live i dag, mener 35-åringen.

Obduksjonen viste at Alexander hadde familiær hyperkolesterolemi.

LES OGSÅ: «Det sterkeste var å se Robin bære lillebroren sin»

– Lett å finne ut av

– Sykdommen er lett å finne ut av. Det er bare å ta en vanlig blodprøve, forklarer professor i kardiologi ved Universitetet i Bergen, Ottar Nygård, NRK.

Han forklarer at det er snakk om en arvelig genfeil, og ved medisinering kan risikoen for hjertinfarkt falle ned til nivået til de som ikke har denne sykdommen.

LES OGSÅ:Oens død utløste hjertesjekk - reddet Christoffer (16)

Saken fortsetter under videoen

Olympiatoppen: – Kunne vært oppdaget

– Det burde helt klart ha blitt unngått. Uten tvil, konkluderer storebroren.

– Hvem burde ha oppdaget det, spør NRK.

– Legene og ressurspersonene som jobbet med saken, avslutter Robin Dale Oen.

Sjeflegen i Olympiatoppen beklager.

– Vi har respekt for budskapet til familien og deres sorg. Den deler vi. Både Olympiatoppen og vår behandlende lege ga en unnskyldning da obduksjonsrapporten ble presentert. Denne unnskyldningen står vi også for i dag. Alexander Dale Oens hjertesykdom kunne ha vært oppdaget, men hverken vi eller en rekke eksperten evnet å avdekke den. Det beklager vi, sier Roald Bahr.

Mer om

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder