ENGASJERT: Johan Kaggestad, her sittende mellom Ivar Egeberg og Nils-Arne Eggen, var svært engasjert under møtet i klubblokalene hos Røa idrettslag mandag. Foto: Trond Solberg VG

Kaggestad slakter Olympiatoppen

RØA (VG) Det ble hett da Johan Kaggestad (72) holdt et flammende innlegg om norske prestasjoner i sommeridretter i fritt fall og påstander om fryktkultur i norsk idrett.

 • Arilas Berg Ould-Saada
 • Mikal Aaserud

Artikkelen er over tre år gammel

For blant tilhørerne var idrettspresident Tom Tvedt. Sammen med flere i styret til Norges Idrettsforbund og NIFs administrasjon hadde de invitert Kaggestad og åtte andre erfarne idrettspersonligheter, blant annet tidligere Rosenborg-trener Nils Arne Eggen, til klubblokalene hos Røa idrettslag mandag.

Kaggestad er med i gruppen på ni som frontet et opprop publisert i VG for en snau måned siden. Der lister de opp flere punkter for hvordan man kan gjøre norsk idrett bedre i lys av åpenhetsdebatten som har herjet Norges idrettsforbund de siste månedene. Etter å ha kommunisert gjennom mediene valgte altså NIF å møte Kaggestad & Co. i Oslo i dag.

Les mer: «Idretten kan ikke bli et hemmelig forum der hysj-hysj settes i system»

Da Kaggestad på vegne av gruppen selv tok ordet under møtet handlet det om norsk toppidrett, som han mener har vært altfor utydelig i mål- og strategiprosesser. Kaggestad pekte også på en stadig voksende Olympiatopp-organisasjon, med stadig flere ansatte, som han sier fører til at «ansvar pulveriseres».

– Ansvaret er mitt. Jeg har ansvaret for OL, Paralympics og det overordnede ansvaret for resultatutviklingen i norsk toppidrett, sier toppidrettssjef Tore Øvrebø til VG.

Les også: Kaller medaljemål «en tøff målsetning»

Ampert og høylytt

Bare for å sette tonen med en gang, hevdet Kaggestad også at en leder i det private næringslivet ville fått sparken omgående om man hadde sett en resultatutvikling slik man har sett ved norske sommeridrettsprestasjoner i tidsrommet 2000 til 2012. Under sommer-OL i Sydney for 16 år siden tok Norge ti medaljer. Under London-OL i 2012 ble det kun fire medaljer. Under Rio denne sommeren er ikke spådommene bedre.

– Hvis resultatene over tid ikke er gode nok så bør man vurdere sin stilling. Spesielt i en resultatorientert jobb. Det kan gå dårlig i en periode. Det må man akseptere, men det handler hvordan man jobber med utviklingsrådene for å snu det. Det er Tom (Tvedt) som er styreleder i Olympiatoppen og som må følge opp toppidrettssjefen. Man må spørre hvordan det går med det viktigste vi kan gjøre for å snu det. Hvis styret synes den jobben er for utydelig så må styret stramme opp den måten å jobbe på, sier Kaggestad til VG utenfor klubblokalene, der det tidvis ble ampert og høylytt.

Les også: Nytt rop fra hornet på veggen

Øvrebo svarer slik på kommentarene om de svake resultatene:

– Jeg tok over jobben i 2014, og mitt ansvar omfatter derfor ikke perioden 2000 til 2012, som Kaggestad trekker frem. Når det gjelder sommerresultatene, venter vi med å evaluere dem til etter OL og Paralympics i Rio. Det er også viktig å huske at vi har ansvaret for Sotsji-OL, som var et av tidenes beste, VM-sesongen 2014/15, som var tidenes beste, og World Cup-sesongen 2015/16, som var tidenes beste. Vi vet at vi er en liten sommeridrettsnasjon, men vi jobber kontinuerlig med å forbedre resultatene.

Lest denne VG-kommentaren? «Gutteklubben Ugrei»

IKKE TIL STEDE: Toppidrettssjef Tore Øvrebø, her på Gardermoen under OL-uttaket tidligere i juni, hadde ikke anledning til å stille på møtet på Røa mandag. Foto: Terje Pedersen NTB scanpix

«Dette gidder jeg ikke»

Sportslige resultater var ikke det eneste på Kaggestads agenda. I løpet av sitt innlegg fortalte han også om signaler om at det hersker en fryktkultur i Idretts-Norge. Den delen av debatten kom til overflaten da idrettspresident Tom Tvedt, sittende rett ovenfor Kaggestad rundt det lange bordet, spurte hvorfor han mener sommeridrettene har gjort det dårlig de siste årene.

– Mangel på tydelighet i ledelse. Mangel på tydelighet fra NIFs side, og det skyldes mangel på ledelse i Olympiatoppen, svarte Kaggestad.

– Jeg ble plassert i et utvalg som skulle utvikle utholdenhetsidrettene - med Tore Øvrebø (nåværende toppidrettssjef) som leder. Det viktige på disse møtene er at vi klarer å analysere disse idrettene. Det går på fag, kultur og systematisk trening og utvikling. Det var ingen interesse for det. Da sa jeg, «dette gidder jeg ikke. Det er ikke sånn jeg er lært i å drive toppidrett», fortalte 72-åringen svært engasjert.

Øvrebø sier at han ikke kjenner seg igjen i Kaggestads beskrivelse av ledelsen i Olympiatoppen.

– Hvis han hadde vært nærmere på oss, ville han visst hvordan vi jobber, og at organisasjonen og arbeidsmetodikken har endret seg. Kaggestad er velkommen til å prate med meg om dette ved en senere anledning, men han har p.t ikke god oversikt over hvordan vi jobber. Målbildet har blitt bredere, organisasjonen har mer kompetanse, og det fører til en mer kompleks ledelse. Olympiatoppen har en annen ledelse enn det Kaggestad er vant med fra sin tid, sier Øvrebø til VG.

Debatt: Fryktkultur?

Kaggestad fortsatte sitt resonnement og fortalte at han har fått ros fra Olympiatopp-ansatte for å ha uttalt seg kritisk til resultatmålene i forbindelse med OL i Rio.

– En av de mest betrodde ringte meg og sa: «gudskjelov at noen tør å si ifra». Det er en fryktkultur i ledelsen. «Jeg sa opp», sa han som ringte meg, forteller Kaggestad.

Overfor VG utdyper Kaggestad påstandene slik:

– Det er personer som kommer til oss og sier at «det er for mange som er engstelig for å si ifra». Jeg tror åpenhet og ærlighet er den viktigste verdien som står i verdidokumentet til NIF. Kanskje man skal ha en runde i norsk idrett og spørre hvor gode man er på dette.

Det kraftige skytset mot norsk idretts toppledelse og Olympiatoppen fikk Tvedt til å reagere. Han mener «døren til hans kontor ikke er låst» og ba «om å få treffe alle som henvender seg til Kaggestad og ytrer frykt». Til slutt spurte han: Hvordan kommer vi oss videre?

– Ja, det er et kjempespennende spørsmål og jeg tror dere skal sette dere ned med de ulike særidrettsforbundene og finne ut hvordan man skal få dette samspillet bedre, var Kaggestads melding om det temaet.

Tom Tvedt: Viktige saker – ikke klaging

Tvedt: – En fantastisk fin dag

Da den tre timer lange seansen inne på Røas klubbhus var over ville ikke idrettspresident Tom Tvedt være med på at det var amper stemning da «partene» forlot lokalene.

– Kaggestad mener en slik negativ resultatutvikling vi har sett i sommeridrettene ville vært nok til at en i det private næringslivet ville fått sparken. Hva har du å si til det?

– Det får stå for Johan sine ord. Så får du høre om han kan utfylle det.

– Hva synes du om det han rapporterer som omhandler en fryktkultur i toppen av norsk idrett?

– Det får også stå for Johan sine ord. Som jeg sa i debatten: De får være voksne nok med å komme frem med det. Min dør er alltid åpen. De som opplever frykt, de skal ha fritt leide. Det er ikke lås på døra og de er hjertelig velkommen til å ta de topp.

KLARE FOR MØTE: Idrettspresident Tom Tvedt og fotballtrener-legenden Nils-Arne Eggen. Foto: Trond Solberg VG

– Hva synes du om innlegget hans?

– Jeg synes vi har hatt en fantastisk fin dag. Jeg har snakket med mange av disse hver for seg også, det var et fint møte, fine innspill og dette går helt fint.

– Ser du også på innlegget hans som et angrep på toppidrettssjef Tore Øvrebø?

– Jeg forholder meg til at det var en kronikk som var skrevet, det var mange temaer, det må Johan Kaggestad svare for.

– Du synes ikke selv det var en angrep på toppidrettssjefen og Olympiatoppen?

– Det han sier, alt, måten han snakker om folk får stå for hans ansvar. Johan og andre har jobbet der oppe (på Olympiatoppen) lenge, så på mange måter kan de mer om dette. Jeg er opptatt av åpenhet og hvem dette er, ikke kildevern og at man skal gjemme hvem som har sagt hva. Det får man bare få på banen og være voksen nok til å ta frem.

– Kan du angripe dette på en annen måte enn å bare invitere folk på kontoret?

– Jeg har ansvar for alt i Idretts-Norge og idrettsstyret er de som bestemmer. Det gjelder alle områder. Vi har ansvar for det gode – og det dårlige.

– Tror du ham på at det er en fryktkultur?

– Nei, jeg kjenner ingen fryktkultur og jeg har ingen som sier til meg at de har frykt. Når du sier det ble ampert, så mener jeg det er en diskusjon, som jeg har sagt før at jeg synes de må si hva er.

– Er det frustrerende å høre alt dette (Kaggestads kraftige innlegg)?

– Nei, overhodet ikke. Men jeg synes vi skal debattere på en bedre måte. Så får man være voksen nok til å dokumentere de påstandene. For det er sterke påstander mot et enkeltindivid, sier Tom Tvedt.

Les også

 1. Gutteklubben Ugrei

  Systemer som er skreddersydde for kameraderi gjør det vrient å ha tillit til internasjonal idrettsledelse.
 2. IOC: Alle russiske og kenyanske utøvere må bevise uskyld før Rio-OL

  IOC støtter utestengelsen av russisk friidrett fra Rio-OL. Organisasjonen stiller også knallharde krav til kenyanske…
 3. Heia juksemakeren!

  Hun har forrådt idrettens helligste ideal. Likevel er det all grunn til å juble vilt for Julia Stepanova (29) dersom hun…
 4. Utestengte russere satser på rettslig fasttrack til Rio-OL

  En fasttrack gjennom idrettens voldgiftsrett i Lausanne kan gi to russiske friidrettsutøvere klarsignal til å starte i…
 5. Riise ut mot NFF på Facebook: Fotballforbundet: – Har ikke nektet Riise å ta utdanning

  John Arne Riise (35) hevder at han er blitt kastet ut av Norges Fotballforbunds trenerutdanning fordi han gikk tilbake…
 6. Russlands OL-dronning vil legge opp

  Jelena Isinbajeva (34) hevder at det russiske friidrettsmesterskapet kommende mandag kan bli hennes siste konkurranse i…

Mer om

 1. Idrettspolitikk
 2. Tom Tvedt

Flere artikler

 1. Pluss content

  Slakter Olympiatoppen

 2. Idrettsforbundet satte ned foten for Eggen-foredrag

 3. Johan Kaggestad om Norges negative OL-trend: – Det er Olympiatoppens ansvar

 4. Tore Øvrebø har gitt jobbtilbud til mannen som skal evaluere Olympiatoppen

 5. Møter «Ni eldre menn»: Slik kan norsk idrett bli bedre

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder